Bear Grylls, a népszerű televíziós túlélő rendszeresen megosztja étkezési tanácsait több millió követőjével. Az egykor növényi étrendet követő híresség mára szinte kizárólag húst, tojást és némi gyümölcsöt fogyaszt, a zöldségeket nagy ívben kerüli. Tanácsai viszont a szakemberek szerint komoly egészségügyi gondokhoz vezethetnek.
Aki követi Bear Grylls online tartalmait, annak nehéz lehet elképzelni, hogy a televíziós túlélősztár egykor növényi étrendet követett. Olyannyira elkötelezett volt ezen életmód mellett, hogy 2015-ben még egy receptkönyvet is megjelentetett a témában. Azóta számos interjúban elmondta, hogy szégyelli életének ezen szakaszát, és hogy jelenlegi étrendje leginkább húsból, belsőségekből, tojásból és némi gyümölcsből áll.
Akik szerint a kalandor étrendje komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, nem tévednek. Grylls étrendje leginkább vörös húsokból áll, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint egyáltalán nem egészséges. Az adatokkal Grylls felesége is tisztában lehet, ugyanis megkérte a férjét, hogy menjen el egy vizsgálatra, mert aggódott az egészségi állapota miatt.
Átestem egy teljes koszorúér-CT-vizsgálaton, mert Shara aggódott a koleszterinszintem miatt, és amiatt, hogy elzáródnak az artériáim, mert olyan sok sós vajat és marhafaggyút eszem. Az eredmények megrázóak lettek… jó értelemben. Nulla gyulladás, nulla koszorúér-kalciumpontérték. Az orvos szerint olyan a szívem, mint egy igazi harcosé. Nagyon megkönnyebbültem, és nagyszerűen vagyok. Köszönöm a csapatnak, akik segítettek
– olvasható Grylls Instagram-bejegyzésében.
A televíziós a bejegyzést egy általános életvezetési tanácsadást tartalmazó képpel tette ki. Ebben leírja, hogy ajánlása szerint:
- együnk meg mindennap egy steaket,
- emellé 3-6 tojást,
- fogyasszunk görög joghurtot és gyümölcsöt,
- sétáljunk naponta fél-egy órát,
- aludjunk 7-8 órát,
- érjen minket a napfény legalább húsz percen keresztül,
- emeljünk súlyokat heti 4-szer 45 percig,
- és igyunk fél liter elektrolitos vizet.
A dietetikus szerint Bear Grylls étrendje negatívan hat a szívre
Az egyik legátfogóbb tanulmány, amely a vörös és feldolgozott húsok szív- és érrendszeri megbetegedésekre gyakorolt hatását vizsgálta, egyértelmű negatív összefüggést fedezett fel a húsfogyasztás és a szívbetegségek között.
Grylls étrendje nagyon rossz választás a szívünk egészségének megőrzésére a hús magas telített zsírtartalma és a koleszterin miatt, hiszen mindkettő növeli a szívbetegség kockázatát. A kutatások azt mutatják, hogy azok, akik alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrendet követnek, naponta mozognak, kerülik a dohányzást és a stresszt, a legnagyobb eséllyel rendelkeznek a szívbetegségek megelőzésére
– mondta Stephanie McBurnett dietetikus.
Grylls Instagram-bejegyzésében annak a Paul Saladinónak is megköszöni a segítséget, aki a ragadozó étrend egyik úttörőjének számít, és aki néhány hónappal ezelőtt felhagyott az étrenddel egészségügyi aggályok miatt.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.