A bazsalikom a nyár egyik legkedveltebb fűszernövénye, főleg az olasz ételeket kedvelők konyhájában nélkülözhetetlen. Néhány trükk bevetésével nem kell búcsút intenünk a frissen szedett leveleknek a hidegebb idő beköszöntével sem.
Ha a nyár fűszernövénykészletében nálad is alapnak számít a bazsalikom, és télen is szívesen tépnél egy-egy friss levelet kedvenc ételeidhez, akkor van egy jó hírünk: nem törvényszerű, hogy a hideg évszakokban tönkremenjen.
A bazsalikom Magyarországon nem évelő növény. Melegebb vidékekről, trópusi, szubtrópusi tájakról származik, és rendkívül érzékeny a hidegre és fagyra. Ha azonban követed az alábbi instrukciókat, segíthetsz neki áttelelni.
- Első lépésként időben helyezd át a lakásba, hogy mire a külső hőmérséklet 10-15 Celsius-fokra csökken, a bazsalikomod már biztonságban legyen. Világos, hűvös (15-20 Celsius-fokos) helyiségbe kerüljön!
- Ha kertben nevelted, óvatosan ültesd át egy nagyobb cserépbe jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag földdel. A bőséges föld és a tág tér segít abban, hogy a növény egész télen stabilan fejlődjön.
- Míg nyáron gyakran öntözzük, télen jóval kevesebb vízre van szüksége. Csak akkor locsold meg, ha a földje már alaposan kiszáradt! Törekedj arra, hogy a cserepet ne tedd közvetlenül radiátor vagy más fűtőtest fölé! A száraz levegő ugyanis könnyebben vonzza a kártevőket.
- A száraz, zárt lakószoba ideális hely a takácsatkák vagy levéltetvek számára. Rendszeres szemrevételezéssel, és ha szükséges, enyhe öntözéssel viszont megelőzhetők a gondok.
A bazsalikom felhasználása a pizzán túl
Ha neked is az olasz ételek – egy autentikus pizza vagy egy mennyei pasta – ugranak be először a bazsalikom leggyakoribb felhasználási módjaként, akkor itt az ideje, hogy tágítsd a horizontot. Számos egyéb fogás elkészítéséhez is bevetheted ugyanis ezt a fűszernövényt.
Ha estére szeretsz egy könnyed, de fantáziadús salátát összedobni, akkor telitalálat lehet számodra a „Zöld istennő” saláta tökmagos-bazsalikomos öntettel.
Ha akad még a hűtődben a nyár slágerzöldségéből, a cukkiniből, akkor készíthetsz belőle bazsalikomos cukkinikrémlevest, amely nemcsak finom és könnyed, hanem frissítő és tápláló is.
A selymes zöldborsókrémlevest pedig a legjobb a zsenge tavaszi borsóból készíteni, de azért bátran előhúzhatod a tarsolyból a téli hónapokban is – tökéletesen megfelel hozzá a mirelit borsó is.