Bazsalikom a kertben

Így lesz friss bazsalikomod télen is – mutatjuk a trükköt

A bazsalikom a nyár egyik legkedveltebb fűszernövénye, főleg az olasz ételeket kedvelők konyhájában nélkülözhetetlen. Néhány trükk bevetésével nem kell búcsút intenünk a frissen szedett leveleknek a hidegebb idő beköszöntével sem.

Ha a nyár fűszernövénykészletében nálad is alapnak számít a bazsalikom, és télen is szívesen tépnél egy-egy friss levelet kedvenc ételeidhez, akkor van egy jó hírünk: nem törvényszerű, hogy a hideg évszakokban tönkremenjen.

A bazsalikom Magyarországon nem évelő növény. Melegebb vidékekről, trópusi, szubtrópusi tájakról származik, és rendkívül érzékeny a hidegre és fagyra. Ha azonban követed az alábbi instrukciókat, segíthetsz neki áttelelni.

  1. Első lépésként időben helyezd át a lakásba, hogy mire a külső hőmérséklet 10-15 Celsius-fokra csökken, a bazsalikomod már biztonságban legyen. Világos, hűvös (15-20 Celsius-fokos) helyiségbe kerüljön!
  2. Ha kertben nevelted, óvatosan ültesd át egy nagyobb cserépbe jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag földdel. A bőséges föld és a tág tér segít abban, hogy a növény egész télen stabilan fejlődjön.
  3. Míg nyáron gyakran öntözzük, télen jóval kevesebb vízre van szüksége. Csak akkor locsold meg, ha a földje már alaposan kiszáradt! Törekedj arra, hogy a cserepet ne tedd közvetlenül radiátor vagy más fűtőtest fölé! A száraz levegő ugyanis könnyebben vonzza a kártevőket.
  4. A száraz, zárt lakószoba ideális hely a takácsatkák vagy levéltetvek számára. Rendszeres szemrevételezéssel, és ha szükséges, enyhe öntözéssel viszont megelőzhetők a gondok.

A bazsalikom felhasználása a pizzán túl

Ha neked is az olasz ételek – egy autentikus pizza vagy egy mennyei pasta – ugranak be először a bazsalikom leggyakoribb felhasználási módjaként, akkor itt az ideje, hogy tágítsd a horizontot. Számos egyéb fogás elkészítéséhez is bevetheted ugyanis ezt a fűszernövényt.

Ha estére szeretsz egy könnyed, de fantáziadús salátát összedobni, akkor telitalálat lehet számodra a „Zöld istennő” saláta tökmagos-bazsalikomos öntettel.

Ha akad még a hűtődben a nyár slágerzöldségéből, a cukkiniből, akkor készíthetsz belőle bazsalikomos cukkinikrémlevest, amely nemcsak finom és könnyed, hanem frissítő és tápláló is.

A selymes zöldborsókrémlevest pedig a legjobb a zsenge tavaszi borsóból készíteni, de azért bátran előhúzhatod a tarsolyból a téli hónapokban is – tökéletesen megfelel hozzá a mirelit borsó is.

Ez a cikk is érdekelhet:

Fekete-fehér tehén néz bele a kamerába

Újabb járvány jelent meg Magyarországon: a kéknyelv-betegség

Alighogy pontot tettünk a ragadós száj- és körömfájás pusztításának végére

Sárdi Barbara gyermekkori álma volt, hogy sportújságíró legyen. Sok évig élte ezt az álmot, idővel azonban érdeklődése más irányt vett: a környezetvédelem, a veganizmus és az egészségtudatosság váltak a kedvenc témáivá. Korábban egy könyvben is mesélt arról, hogyan váltott erre az életmódra közel 10 éve, és több főzőkurzust tartott a növényi étrendet népszerűsítve. A Prove írójaként szeretne minél több információt átadni az arra nyitott közönségnek, miért éri meg ezt az utat járni. Otthonát Scialla cicával osztja meg, aki ugyancsak nagy rajongója a vegán konyhának: imádja a tofut és a reggeli smoothie-kat.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének