Ha valami különlegeset keresel, ez a barackos saláta tökéletes választás egy könnyű nyári étkezéshez. Bár se a mogyoróvajról, se a barackról nem a saláta jut az embernek legelőször eszébe, biztosíthatunk róla: ezeknek a nem mindennapi összetevőknek köszönhetően lesz ez a saláta igazán ízletes és harmonikus.
A saláta alapja a ropogós káposzta és fodros kel, amiket édes barackkal és répával egészítünk ki. Az enyhe pikánsságról az újhagyma zöldje gondoskodik, ezt az összetevőt azonban akár savanyított lilahagymára is cserélheted. A saláta textúráját a pirított, sós földimogyoró teszi teljessé.
Az öntet elkészítése is egyszerű – ehhez mogyoróvajat, gyömbért, szójaszószt és lime-ot használunk, amiknek kombinációja krémes, pikáns szószt eredményez. Ez a barackos saláta önmagában is remek, de ha laktatóbbá szeretnéd tenni, párolt rizs- vagy rizstésztaágyon is tálalhatod, vagy kiegészítheted sült tofuval is.
Hozzávalók
A salátához
- 500 gramm káposzta
- 50 gramm fodros kel
- 3 közepes őszibarack
- 1 közepes sárgarépa
- 2 szál újhagyma
- 100 gramm földimogyoró
Az öntethez
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 3 evőkanál rizsecet
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál lime-lé
- 1 evőkanál agávészirup
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- fél teáskanál chilipehely
- 2-3 evőkanál víz
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés
- Először kezdd a zöldségek előkészítésével. A káposztát vágd vékony csíkokra, a barackot vékony félszeletekre, a répát pedig reszeld le, vagy hámozóval szelj belőle szalagokat. Az újhagyma zöld részét alaposan mosd meg és karikázd fel. A fehér részét tedd félre későbbi felhasználásra (az íze ugyanis túl intenzív lenne az édes barack mellé).
- A feldarabolt zöldségeket tedd egy nagyobb tálba, majd készítsd el az öntetet. Ehhez a vízen kívül az összes összetevőt tedd egy kisebb tálba, majd egy villával addig keverd, amíg a mogyoróvaj feloldódik és homogén masszát nem kapsz. Ezután az állagától függően keverj hozzá 2-3 evőkanál vizet.
- Alaposan keverd össze az öntettel a salátát, majd szórd meg földimogyoróval.
- Fogyaszthatod könnyű nyári ebédként önmagában, vagy ha laktatóbbá szeretnéd tenni, tálalhatod rizs- vagy rizstésztaágyon, akár sült tofuval kiegészítve is.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.