Jeff Bezos és a Google is arra buzdít, hogy hús helyett inkább babot együnk

Bab vagy bármely hüvelyes fogyasztására ösztönözné a húsevés helyett az embereket egy új kampány keretében több mint negyven szervezet. Céljuk, hogy 2028-ra duplájára nőjön a globális hüvelyesfogyasztás.

Globális babprojektbe kezdett több mint 40 szervezet azzal a céllal, hogy rámutassanak, miért jobb döntés ebből a hüvelyesből fedezni a napi fehérjeszükségletet, mint húsból.

A Beans is How (A bab a módja) kampány keretén belül felhívják a figyelmet arra, hogy a bab tápláló, pénztárcabarát fehérjeforrás. Azzal ráadásul, ha a hús kiváltására használjuk – mindenki a tőle telhető legnagyobb mértékben –, az élelmiszeripar károsanyag-kibocsátása is jelentős mértékben csökkenthető. Ennek legnagyobb része ugyanis az állattenyésztésre vezethető vissza.

A projektben szerepet vállal többek között

  • a Google,
  • a Bezos Earth Fund (Bezos Földalap), amely az Amazon-alapító Jeff Bezoshoz köthető,
  • Andrew Zimmern sztárséf és
  • a ProVeg International élelmiszer-tudatossággal foglalkozó cég is.

A cégek azt a végső célt tűzték ki, hogy 2028-ra duplájára nőjön a globális bab-, borsó és lencsefogyasztás.

Minden a bab mellett szól

Sok szempontból előnyösebb a babot választani a hús helyett. Előbbinek például kisebb a karbonlábnyoma, mint akár a hús, akár a tejtermékek előállításának.

A növényi étrend kapcsán sokan emlegetik, hogy mennyire drága lehet, a félkész húshelyettesítőkkel szemben azonban a bab éppen rácáfol erre. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén májusban 1690 forint volt egy kilogramm szárazbab ára.

Ráadásul széles skálán mozog a bab felhasználhatósága is. Készíthető belőle leves, főétel, például chili sin carne, de a japánok előszeretettel használnak fel babpasztákat különféle desszertek elkészítéséhez is.

A bab egészségügyi előnyei is cáfolhatatlanok: remek növényi fehérjeforrás, rengeteg aminosavat tartalmaz, elősegíti az izomzat épülését. Egy közelmúltban publikált tanulmány pedig rámutatott, hogy utóbbira – a közhiedelemmel ellentétben – a lóbabban lévő protein még alkalmasabb is, mint a hagyományos tejfehérje.

Alacsony zsír- és koleszterintartalmuk miatt a fokozott fogyasztásuk jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Rostban gazdagok, ami elősegíti a megfelelő emésztést.

A bab minden szempontból megfelelő választás, ha olyan ételt keresünk, amely egyszerre tápláló, megfizethető és klímabarát élelmiszer a világ bármelyik országában. Mindent meg kell tennünk, hogy az emberiség fokozza a babfogyasztását, mégpedig az állati eredetű élelmiszerek rovására. Csak így lehet esélyünk az éghajlatváltozás lassítására és az ökoszisztéma összeomlásának megelőzésére

– mondta Jasmijn de Boo, a ProVeg vezérigazgatója.

A közelmúltban az osztrák származású amerikai színész, Arnold Schwarzenegger is elárulta az Arnold’s Pump Club podcast egyik adásában, hogy tudatosan több lencséből és babból készült vegaburgert épít be az étrendjébe. Úgy érzi ugyanis, hogy ez kell ahhoz, hogy 75 évesen is kirobbanó formában maradjon.

(VegNews)

Ez a cikk is érdekelhet:

Budapest az augusztus 20-i tűzijáték fényeiben, háttérben a Parlament

Tűzijáték állati füllel: mintha háborús robbantások között találnád magad

Az augusztus 20-i tűzijáték kétségtelenül látványos ünneplése az államalapításnak, ám

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének