Az éttermek közel fele már vegán opciót is kínál az Államokban

A legjobb esélyünk arra, hogy az étlapon feltűnjön egy vegán fogás, a gyorséttermekben van, míg a luxuskategóriás étkezdék kínálják a legkevesebb opciót.

Magyarországon továbbra is jól körül kell nézni vidéken, ha vegánként szeretnénk egy jót enni és nem csak az étlap „köretek” oldaláról szeretnénk választani valami harapnivalót. A dedikáltan vegán, vagy növényi étkezést folytatókra is tudatosan építő helyek száma az országban elkeserítően alacsony.

Nem úgy az USA-ban, ahol egy friss felmérés szerint a vendéglátóhelyek majdnem fele (48,4%) felkészült a vegán vendégekre.

A Plant Based Food Association (PBFA – Növényi Alapú Ételek Szervezete) 4.800 éttermet vizsgált meg az államokban, hogy kiderüljön, milyen mértékű a növényi felhozatal, az eredményeket pedig számos vonatkozásból megvizsgálta és összegezte.

Az ellenőrzött éttermek száma és típusa alapján a felmérés reprezentatív, vagyis az eredmények nagy fokú pontossággal kivetíthetők az egész országra.

Mit tudhatunk meg a vegán felmérésből?

Az egyik legfontosabb és leginkább pozitív adat, hogy 2018-hoz képest 33%-kal nőtt a növényi fogásokat is kínáló vendéglátóipari egységek aránya, 2012-höz képest pedig ez a növekedési érték már 62%.

A gyorséttermek 64,7%-a kínál valamilyen vegán fogást, ezzel ők lettek az a kategória, ahol a leginkább elterjedtek a növényi alapú választási lehetőségek. Őket követik a középkategóriás helyek. A legkisebb mértékben az előkelő, luxuskategóriás éttermek tudják kiszolgálni a vegán igényeket, itt csak 31,6%-ban található valami növényi alapú fogás.

Az étlapokon leginkább a nyugati országrészben találkozhatunk olyan jellemzésekkel, mint például a vegán, húsmentes, vagy plant-based, és ezek közül a plant-based (növényi alapú) jelző az, amelyiknek a használata a legnagyobb mértékben, 20%-kal növekedett az előző évhez képest.

Négyszer annyian tervezik az általuk vezetett létesítmény kínálatába felvenni a növényi alapú húskészítményeket (28%), mint ahányan azt tervezik, hogy a kínálatban már meglévő plant-based húsokat eltüntetik az étlapról (7%).

A növényi tejek közül a kókusz vezet továbbra is, de a legnagyobb növekedést a zabtej produkálta.

A vegán sajtok vonatkozásában még nagyon sok hely van a fejlődésre, mert egyelőre nem sok étterem kínálatában szerepelnek, viszont az elmúlt négy évben ebben a kategóriában is 110%-os növekedés figyelhető meg. A legelterjedtebb növényi sajttípus a mozzarella, ezt követi a cheddar, valamint a krémsajt.

(Plant Based News)

Ez a cikk is érdekelhet:

Kis termetű, fehér kutya ül egy megpakolt bőröndben, ruhák között. Mellette cipő, fényképezőgép

Olaszországi kutyaadó: a turisták is mélyebben nyúlhatnak a zsebükbe

Kutyával utaznál Olaszországba? Jól fontold meg, mi legyen az úti

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének