Most olvasott cikk
Az ember túlnépesedése rengeteg állatfaj vesztét okozza

Az ember túlnépesedése rengeteg állatfaj vesztét okozza

Emberi túlnépesedés az állatokon csattan

A 2018-as évben a világ népességét 7,63 milliárd ember tette ki, ez a szám azóta 7,7 milliárdra nőtte ki magát – és nem állunk meg.

Fontos beszélnünk a túlnépesedésről, ugyanis az utóbbi évtizedekben a populációnk rohamos növekedése rengeteg természeti katasztrófát, háborút, betegséget és számtalan faj kihalását vonta maga után.

Túlnépesedésről akkor beszélünk, ha egy ember önmagánál többet reprodukál. Egy férfi és egy nő esetében az ideális szám 2 gyermek lenne, hiszen két ember két embert hoz létre. Ebben az esetben a populáció stagnálna. Nem lenne sem túlnépesedés; sem népességfogyás.

Napjainkban – főként a fejletlen országokban –  egyre több ember dönt úgy, hogy kettőnél több gyermeket vállal; azonban nincsenek tisztában vele, hogy ez végzetes lehet bolygónk és az emberi populáció számára.

Az utóbbi 40 évben az emberi népesség minden évtizedben 1 milliárd fővel emelkedett, melynek eredményeként sokkal több élelmet kell termelnünk, több szemetet produkálunk és az ökológiai lábnyomunk is jelentősen megnövekedett.

A forrópontok Kína (1,42 mó fő) és India (1,37 mó fő), de ezeken kívül Oroszország, Brazília, az Egyesült Államok, Nigéria és Indonézia is a túlnépesedett államok közé sorolható.

Az emberiség az állatpopulációk 60%-át irtotta ki 1960 óta

A National Geographic egy cikkében rávilágít, hogy a mi túlnépesedésünk miatt az állatok szenvednek leginkább; a fajkihalások száma az utóbbi évtizedekhez képest ugyanis ezerszeresére nőtt, a veszélyeztetett fajok listájára pedig több ezer új név került fel.

Egy másik cikkben szintén fény derül az emberi pusztításra; ahol azt írják:

Az elmúlt 50 évben kipusztult az emlősök, a madarak, a halak és a hüllők 60%-a, mely az emberi túlnépesedésre vezethető vissza.

Viszonyításképpen, ha az emberi populáció 60%-a pusztulna ki, Észak,- és Dél-Amerika, Afrika, Európa, Kína és Óceánia teljes lakossága tűnne el a Föld felszínéről.

Itt nem pusztán arról van szó, hogy elveszítjük a természet csodáit – habár ez a tény kétségtelenül nyugtalanító. Most az emberek jövője van komoly veszélyben. A természet nem csak egy ‘jó, hogy van’ dolog; a természet az élet-támogató rendszerünk

– mondta Mike Barrett, a WWF tudományos és természetvédelmi igazgatója.

A vadon élő állatok elvesztésének legfőbb oka a természetes élőhelyek elpusztítása, melyek legnagyobb részéből termőterületet alakítanak ki, ami szintén a növekvő emberi populációra vezethető vissza.

Az étkezési szokásainkon is javítanunk kell

Az első, és legfontosabb ok, amivel az állatokat tömegesen pusztítjuk: a földművelés. A Föld földterületének háromnegyedét vontuk idáig emberi tevékenység alá, és ez a szám csak tovább növekszik. Ezeken a területeken az emberek különböző módszerekkel kiirtják a természetes közeget.

Felégetik az erdőket, kivágják a fákat, elpusztítják a természetes növényzetet. A növényzettel együtt azonban állatok tízezrei pusztulnak el. Az esetleges túlélők a trauma miatt általában már nem képesek ellátni magukat, és vagy azért halnak éhen, mert sokkos állapotba kerülnek, vagy mert az addig táplálékul szolgáló növények és állatok mind elpusztultak.

A második tevékenység az állatok legyilkolása az élelmiszeripar számára. Eddig körülbelül 300 emlősfaj esett áldozatául az embernek, melyeket addig használtunk élelemforrásként, míg ki nem haltak.

Az óceánok környékén sem jobb a helyzet; a világóceán ugyanis tömegesen túlhalászott; több, mint felét ipari halászatra használják. A mára 70 000+ hajóról gyűjtött adat azt mutatja, hogy a kereskedelmi halászat jelenleg nagyobb területet fed le, mint a mezőgazdaság.

Néhány közelmúltban kihalt állatfaj:

Kanári- szigeteki csigaforgató (1994)

Jávai tigris (1994)
Nyugati fekete orrszarvú
Nyugati fekete orrszarvú (2011)
Kihalt a Karibi barátfóka
Karibi barátfóka (2008)

Tanya Steele, a WWF vezérigazgatója szavaival:

Mi vagyunk az első generáció, aki tudja, hogy elpusztítjuk a bolygónkat; és az utolsó, amelyik még bármit is tehet ellene.

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.