Az ausztrálok egyharmada csökkentette húsfogyasztását

Az ausztrálok az egyik legnagyobb húsfogyasztók az egész világon. A lakosság jelentős része azonban csökkentette a húsfogyasztását az elmúlt 12 hónapban. 

Az ausztrál Griffith University legújabb felmérése alapján az egyik legnagyobb húsfogyasztóként számontartott ország lakosainak közel egyharmada (32,2 százaléka) csökkentette az elmúlt egy esztendőben a húsfogyasztását. Emellett csupán 3,3 százalék az, aki több húst eszik, mint előtte. A húsfogyasztás csökkentésének elsődleges indoka az ausztrál lakosok körében egészségük védelme. Az állati eredetű élelmiszerek és a vezető halálokaink között húzódó kapcsolat egyre több ember számára nyilvánvaló, ez pedig, úgy tűnik, elég motiváló erővel bír ahhoz, hogy sokan visszavegyenek a húsfogyasztásukból.

Második helyen a környezetvédelmi indokok álltak, ezután következtek az állatjóléti, valamint etikai érvek. Végül az anyagiak és a hozzáférhetőség zárta a sort. Érdekes módon azok, akik növelték a húsfogyasztásukat, szintén a személyes egészséget jelölték meg elsődleges indokként.

Az ausztrálok árérzékenyek

A kutatás 18 és 84 éves kor közötti ausztrál fogyasztókat vont be, akiknek 80,8 százaléka nő volt. A válaszadók között mindenféle étrendet követő – így mindenevő, peszkatáriánus, reduktáriánus, vegetáriánus és vegán is – megtalálható volt. A leginkább fogyasztott hús a csirke, növényi vonalon pedig a legnépszerűbb fehérjeforrások a hüvelyesek voltak.

Azok közül, akik az elmúlt egy évben változtattak az étkezési szokásaikon (csökkentették a húsfogyasztásukat), sokan nyilatkoztak úgy, hogy szándékukban áll növényeket előnyben részesítő étrendet követni. Ebbe egyaránt beletartoznak azok, akik mindenevő étrend mellett szándékoznak növényi alapú étkezéseket is folytatni, és azok is, akik a kizárólag növényi alapú étrendre állnának át.

A felmérésből kiderült az is, hogy az ár, valamint a hozzáférhetőség a két legfontosabb faktor, ami hatással van a legtöbb vásárlóra az új növényi termékek megvásárlásakor, visszatérő vásárlók viszont akkor lesznek, ha az íz és a tápérték is megfelelő.

A válaszok alapján a legtöbben online tájékozódnak a növényi termékekről, de a résztvevők 58,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az új termékek felfedezésében nagy szerepet játszanak náluk a boltok és az éttermek.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

Disznók egy állattartó telepen, nagyon sűrűn összezsúfolva, Az egyikük a rács felett belenéz a kamerába.

Lebukott a cég: állatjólétet hirdet, de a telepein kegyetlenkednek a sertésekkel

Megdöbbentő felvételek kerültek nyilvánosságra egy élelmiszeripari cég, a Cranswick lincolnshire-i

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének