Most olvasott cikk
Az amerikaiak 52%-a betiltaná a tudományos célú állatkísérleteket

Az amerikaiak 52%-a betiltaná a tudományos célú állatkísérleteket

Az amerikaiak több mint fele ellenzi a tudományos célú állatkísérleteket – derült ki a Pew Research Center új kutatásából.

Míg a kozmetikai célú állathasználatot rengetegen ellenzik, addig a tudományos állatkísérleteket kevesebben akarják elengedni. Ugyanakkor az ellenzők aránya 2014 óta nőtt, akkor még csak 50% gondolta úgy, hogy ideje felhagyni az ilyen kísérletekkel, ma pedig már 52%.

Szükséges-e vagy sem?

Sokan úgy vélik, hogy elengedhetetlen ahhoz, hogy például az orvostudomány fejlődhessen, és hatékonyabban gyógyíthassuk a rákot, szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget, addig a másik tábor szerint kegyetlen és elavult módszer. Természetesen fontos ilyen témában az is, hogy a szakértők mit mondanak. A Physicians Committee of Responsible Medicine (PCRM) – amely egy egészségügyi szervezet, ami több ezer, az orvostudományban dolgozó szakembert foglal magában – kifejezetten ellenzi az állatokon történő tesztelést.

A szervezet 2018 elején bejelentette, hogy az Országos Egészségügyi Intézettel (NIH) együttműködve új, modern és hatékonyabb módot keresnek a további kutatásokra, amihez nem kell többé kegyetlen állathasználatot alkalmazni.

Az Országos Egészségügyi Intézet új ütemterve arra törekszik, hogy hatékonyabban megvédje emberek és állatok millióit.”

− nyilatkozta Kristie Sullivan, a PCRM kutatásért felelős alelnöke

“Ez segít megelőzni és idővel lecserélni az állatokon való tesztelést, amellyel gyakran hibásan állapítják meg, hogy egy gyógyszer vagy vegyszer ártalmas-e az emberre.”

A Mesterséges Intelligencia jobb megoldás

Júliusban számolt be arról Thomas Hartung professzor és egy másik kutatócsoport, hogy egy általuk kifejlesztett új rendszer képes szinte azonnal és pontosan megjósolni egy anyag toxicitását, és ez az állatkísérletek végét is jelentheti.

“Ezek az eredmények elképesztőek. Azt látjuk, hogy hamarosan számítógépes előrejelzéssel helyettesíthetjük az állatkísérleteket, és közben megbízhatóbb eredményeket is érhetünk el.”

– mondta Hartung a Financial Timesnak.

Az új Pew Research kutatás szerint körülbelül tízből hat, magas tudományos ismeretekkel rendelkező ember hiszi, hogy az állatkísérletek szükségesek.

Azonban egy új tanulmányban kimutatták, hogy az állatkísérletek egyáltalán nem hatékonyak és időnként veszélyesen pontatlanok is. Májusban az Elsevier és a Bayer elemző csapata arra a következtetésre jutott, hogy számos állatokon végzett vizsgálat nem mutat valódi, pontos eredményt. A kísérleti állatok gyakran másképp reagálnak bizonyos ingerekre és szerekre, mint mi, emberek. Ezért nem csak, hogy mára elavult és kegyetlen, de veszélyes is.

“A kormányok, az állatvédő szervezetek és a társadalom folyamatos nyomásának hatására a gyógyszercégek igyekeznek megtalálni a módját [az állatkísérletek csökkentésének]”

– mondta Dr. Matthew Clark, az Elsevier tudományos szolgáltatásainak igazgatója.

forrás: livekindly.co

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.