Most olvasott cikk
Az Amazon és az eBay is betiltotta az állatok csonkításához használt eszközök forgalmazását

Az Amazon és az eBay is betiltotta az állatok csonkításához használt eszközök forgalmazását

csonkítások

A British Veterinary Association (BVA) kérésére az Amazon és az eBay is leszedte webes felületéről az állatok házi csonkításához használt eszközöket.

A Brit Állatorvosi Szövetség, miután felhívták a figyelmét a webáruházak felületén hirdetett termékekre, egyből jelezte a két webshop-óriásnak, hogy háziállatok csonkítására alkalmas – és kifejezetten ezzel a céllal hirdetett – termékek találhatók az online piacterükön.

Maguk az eszközök hivatalosan juhok kasztrálására készültek, amely eljárás engedélyezett az Egyesült Királyságban, de ugyanezek az eszközök alkalmasak lehetnek arra is, hogy a magukat állatorvosnak képzelő tenyésztők vagy gazdák veszélyes beavatkozásokat hajtsanak végre állataikon, mint pl. a kiskutyák farkának megcsonkítása, vagy a farkasköröm eltávolítása macskákról. Az egyes termékek leírásában így is reklámozták az adott eszközöket.

A szigetországban a különböző szépészeti csonkítások törvénybe ütköznek – ahogy Magyarországon is –, és csak nagyon speciális esetekben, munkát végző állatoknál, vagy komoly egészségügyi probléma felmerülésekor van rá lehetőség, de ezt kizárólag engedéllyel rendelkező állatorvos végezheti. Hivatásos állatorvoson kívül senki, semmilyen körülmények között nem végezhet ilyen beavatkozást.

Mindkét webáruház gyorsan cselekedett a felhívást követően. Nemcsak leszedték a hirdetett eszközöket, de tettek lépéseket annak érdekében is, hogy a jövőben ne jelenhessenek meg ilyen listázások. Év elején hasonló moderálási és megelőzési lépéseket kellett alkalmazniuk a házi fülcsonkításhoz reklámozott eszközökkel kapcsolatban is.

„Örömmel láttuk azt a gyors és pozitív hozzáállást, amit a két áruház tanúsított és továbbra is szorosan együttműködünk velük, hogy jobb hatásfokkal ellenőrizhessük a feltöltött termékeket, vagy segíthessünk megakadályozni a hirdetéseket, amelyek árthatnak az állatoknak” – Mondta Malcolm Morley, a BVA elnöke.

Szépészeti, vagy megelőzési indíttatásúak a csonkítások?

Kezdetben a fülvágás és a farok kurtítás – amennyiben nem számítjuk ide a babonákat – ténylegesen a kutya épségét szolgálták, hiszen a munka- vagy harci kutyák esetében mind a fül, mind a farok olyan testrésznek számított, ami könnyebben megsérül, beakad, akadályozza az állatot. Ezért gondolták úgy sokan, hogy szükséges azok “átalakítása”.

Manapság szinte kizárólag az elavult fajtastandardok előírásainak való megfelelés miatt, vagy pusztán szépészeti jelleggel, megszokásból végeznek ilyen műtéteket.

Pozitív hozományuk nincs, ellenben számos veszélyt hordoznak magukban az ilyen műtétek, valamint a végeredmény is. A mélyaltatásban végzett beavatkozás önmagában is veszélyes az állatokra, de a nem megfelelő vágás komoly fejlődési problémákat vagy hosszan tartó fájdalmat is okozhat nekik. A sokak által indokként hozott fülfertőzés pedig egyáltalán nem állja meg a helyét, mint valós orvosi indok.

Magyarországon az ivartalanítás kivételével minden sebészeti beavatkozás tiltott, ami a kutya küllemének megváltoztatását célozza.

(British Veterinary Association)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.