Most olvasott cikk
Az állatvédők növényi tejet ajánlanak az Indy 500 autóverseny győztesének

Az állatvédők növényi tejet ajánlanak az Indy 500 autóverseny győztesének

A PETA állatvédő szervezet egy közel százéves hagyományt szeretne megváltoztatni azzal, hogy az Indy 500 autóverseny győztesének tehéntej helyett növényi tejet ajánlanak.

Az autósport iránt érdeklődőknek biztosan, de talán még a motorsportokban kevésbé járatosak számára is ismerős Indianapolis, valamint az Indy 500 autóverseny neve.

Az évente megrendezett 500 mérföldes (805 km) körversenyhez tartozik egy elég furcsa szokás, mégpedig az, hogy a verseny győztese pezsgő helyett tejet iszik – vagy éppen locsol szét.

A hagyomány 1936-ban kezdődött, a 24. Indy 500 versenyen, amit az akkor már kétszeres győztes, Louis Meyer nyert. A győzelmet követően Meyer egy nagy adag tejet – egészen pontosan írót (buttermilk), a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadékot – kért, amit aztán jóízűen be is nyakalt.

Egy tejipari reklámszakember a győzelmi ünneplésről készült felvételeket látva – és nem tudva, hogy nem tejről, hanem íróról van szó – megragadta az alkalmat, hogy hagyományt teremtsen a történtekből.

Az ötlet nem vált egyből szokássá, voltak fennakadások is, de az 1950-es évek közepétől minden évben tejjel ünnepel a győztes. Innentől vált szokássá az is, hogy az amerikai tejipar pénzt ajánlott a győztes versenyzőnek és versenymérnökének, ha a pilóta tejet fogyaszt a versenyt követően.

A hagyományt 1993-ban a brazil Emerson Fittipaldi szakította meg, amikor második győzelmét követően narancslevet ivott, hogy ezzel támogassa a brazil gyümölcsléipart, amiben ő is érintett volt, de ezt olyan rosszul fogadták a rajongók, hogy azóta sem próbálkozott senki hasonló lépéssel.

Növényi tejjel is ünnepelhet az autóverseny győztese

A pilótáktól minden évben megkérdezik, hogy milyen fajtájú tejet szeretnének fogyasztani, ha ők emelhetik magasba a győztesnek járó Borg-Warner trófeát. A növényi tejek viszont nem szerepelnek a listán.

Mivel idén elég sok biztonsági módosítást vezettek be az autóverseny megrendezésében, az állatvédő szervezet jó alkalomnak látta ezt arra, hogy a tehéntej elhagyásával a pilóták egészsége is nagyobb biztonságban legyen.

Levelet írtak, amiben a tejipar által felajánlott 10.000 dolláros összeget, vagy akár még annál is többet hajlandóak fizetni, ha idén vegán alternatívával oltja a szomját a győztes pilóta. A levél teljes szövege alább olvasható:

„Tisztelt Boles Úr!

Üdvözlöm!

A People for the Ethical Treatment of Animals nevében írok – a PETA több mint 9 millió tagot és támogatót számlál világszerte, köztük több ezer embert Indiana államban – egy izgalmas ajánlat miatt, amely remélhetőleg hozzájárul a vegán tejek egyre növekvő keresletéhez. Az Indianapolis 500 nyertesének az American Dairy Association Indiana Inc. által felajánlott 10.000 dolláros jutalmával megegyező, vagy annál magasabb összeget ajánlunk fel, ha beleegyezik, hogy a tehéntejet lecseréli a széles körben elérhető finom növényi tejek egyikére. Még a csapatoknak is biztosítanánk ezeket a finom vegán tejeket!

Ahogy azt tudja, a verseny előtt a versenyzőket megkérdezik, hogy milyen típusú tejet részesítenek előnyben – zsírszegény, 2%, vagy teljes tej –, de tejmentes opciók nincsenek. Azt szeretnénk, ha mindenki tudná, beleértve a versenyzőket is, hogy van választásuk, és lehet, hogy etikai, környezeti, egészségügyi, vallási vagy más okokból kerülnék a tehéntej fogyasztását – talán laktózérzékenyek, vagy egyszerűen csak ki szeretnék próbálni a növényi alapú tejet. A szponzoráció lehetővé tenné számukra, hogy ezt megtegyék, miközben tisztelegnek olyan legendák előtt, mint Emerson Fittipaldi, aki a narancslevet választotta.

Az egyik legerősebb indok, hogy bátorítsuk az Indy 500 versenyzőit (és rajongóit), hogy tehéntej helyett az új növényi alapú tejek mellett döntsenek, az az, hogy mint az összes emlős állat, a tehenek is azért termelnek tejet, hogy utódjaikat táplálják.

A tejiparban az anyateheneket erőszakkal újra és újra megtermékenyítik, majd szeretett borjaikat órákkal születésük után elrabolják tőlük, hogy a tejüket eladhassák. Ez a tej valójában kalciumot von el az emberi csontokból, növeli a prosztatarák kockázatát, és az amerikai étrend legfőbb telített zsírforrásai közé tartozik.

Ha figyelembe veszi, hogy a növényi tejek gyártása kevesebb kibocsátással jár, és kevesebb földet és vizet használ, mint a tejüzemek, és hogy a tehéntej fogyasztása a mindenkori legalacsonyabb értéken van, miközben a növényi tejek fogyasztása az amerikaiak 48 százalékánál mindennapos dolog, beláthatja, hogy itt az ideje rálépni a fékre, ami a tehéntejet illeti.

Szeretnénk együttműködni önnel, hogy a növényi tej helyet kaphasson a világ legnagyobb egynapos sportrendezvényének dobogóján. Köszönjük, hogy megfontolja az ajánlatunkat. Várjuk a válaszát!

Ingrid Newkirk

elnök”

A szervezet szerint szégyenteljes, hogy egy olyan nagy múltú verseny, mint az Indy 500, hozzájárul ahhoz az abszurd gyakorlathoz, hogy az emberek egy másik emlős kicsinyének szánt folyadékot fogyasszák.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.