Most olvasott cikk
Ausztráliában jelentősen megugrott a húsalternatívák terjedése

Ausztráliában jelentősen megugrott a húsalternatívák terjedése

Ausztrália növényi alapú termékek piaca

Ausztráliában úgy tűnik, egyre inkább rákapnak a növényi alapú táplálkozás ízére – számolt be róla egy új jelentés alapján a Food Frontier.

A legfrissebb statisztikák szerint a lakosságnak immáron harminc százaléka csökkenti a húsfogyasztását, amiből egyenesen következik, hogy a szigeten az elmúlt esztendőben megduplázódott a növényi alapú húspótlók és fehérjeforrások értékesítése. Az iparág is hatalmas növekedésen ment keresztül, az eladások 46%-kal nőttek.

A hivatalos becslések szerint az ausztrál népességnek ma már 10 százaléka vegán, 12 százaléka vegetáriánus, 20 százaléka pedig flexitáriánus, vagyis a lehető legritkábban fogyaszt állati eredetű élelmiszert. Mindezek oka a lakosság egészségtudatosságában keresendő, amelynek erősödését az egyre gyakrabban és szélesebb körben publikált tudományos tanulmányok okozzák. De nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az új húsalternatívák is egyre finomabbak és gusztusosabbak.

A Deloitte Access Economics megbízásából készült 2020-as ipari jelentés szerint azonban az értékesítés mellett a szektor feldolgozóiparának bevételei, a benne dolgozó munkaerő és a kiskereskedelmi termékek száma is megduplázódott. A növekedés okát a szakemberek azzal magyarázzák, hogy az ausztrálok egyre kevesebb húst fogyasztanak.

Ugyanakkor azt is kiemelik, hogy a növényi alapú húsok jelentik a legjobb és leggyorsabb lehetőséget az alternatív fehérjék kategóriájában. A számok mögött világosan látható az emberek növekvő tudatossága, amellyel a növényi alapú táplálkozás gazdasági és társadalmi előnyeiről, valamint annak a jövőben betöltött szerepéről gondolkodnak.

Nézzük, milyen konkrétumokkal számol a jelentés:

2020. decemberében az egy évvel korábbi 11-hez képest, immáron 22 vállalat tevékenykedett a növényi húshelyettesítők piacán. Ez alatt a rövid idő alatt a gyártás volumene hetven százalékkal növekedett, miközben a cégek egyre inkább a helyi alapanyagok felhasználása felé fordulnak. A 2019-ben ismert ausztrál székhelyű növényi alapú élelmiszermárkák száma 10-ről 19-re emelkedett.

A jelentés szerint az ausztrál mezőgazdasági ágazatban megtalálható növények, mint például a hüvelyesek értéke, egyre inkább ismert az alternatív húsipar számára is. Ám ahhoz, hogy ezeket helyi környezetben feldolgozzák, jelentős infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, különösen a növekvő kereslet tükrében.

Az ausztrál növényi hús körülbelül három és fél dollárral (kb. 1100 Ft-tal) olcsóbb kilogrammonként, mint importált társaik. A Food Frontier szakemberei szerint ez egyértelműen annak a bizonyítéka, hogy a helyi termékek felhasználásával hatásosan lehet csökkenteni az árakat.

A jelentés ugyanakkor azt sem titkolja, a növényi húsok nagy részét nem tudják a javasolt felhasználási határidő lejárta előtt eladni, amely így sokszor kárba vész. Annak ellenére, hogy mára igen jól sikerült őket pozicionálni a húspiacon.

Az ágazatban 106 százalékkal nőtt a dolgozók száma, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 246 főre nőtt, ami 137 százalékos növekedést jelent, míg további 301 munkavállaló (87 százalékos növekedés) közvetve kapcsolódik a termeléshez. A munkavállalók számának növekedése ugyanakkor béresést eredményezett, az átlagos fizetések 94 ezer ausztrál dollárról 73 ezerre csökkentek.

A jövőt illetően Thomas King, a Food Frontier vezérigazgatója, a következőket mondta:

„Ausztrália több milliárd dolláros növényi húsipart építhet ki, lehetővé téve ezzel gazdáik és az élelmiszeripari vállalkozásaik számára, hogy kiaknázhassák az alternatív fehérjék iránti növekvő keresletet. Az ország mezőgazdasági kapacitása, kereskedelmi étvágya és kutatási háttértudása egyaránt biztosított ahhoz, hogy az alternatív fehérjék, köztük a növényi húsok nemzetközi piacának vezetőjévé válhasson. Kihagyott lehetőség lenne, ha a korai beruházásokkal ezen egyedi erősségeiket kiaknázatlanul hagynák.”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.