Most olvasott cikk
Az ausztrál bőripar a világtörténelem legnagyobb válságát éli át – részben a vegánok miatt

Az ausztrál bőripar a világtörténelem legnagyobb válságát éli át – részben a vegánok miatt

Az ausztrál bőripar egy hatalmas válság szélén áll, mert a vásárlók egyre inkább a szintetikus alternatívákat keresik, mint például az ananászlevélből és almahéjból készülő vegán bőr.

Denis King, az Ausztrál Prém és Bőr Export Szövetségének ügyvezető tisztviselője nyilatkozta az ABC Australia-nak:

„Ausztrália bőripara éppen a világtörténelem legnagyobb válságát éli most át. Olyan emberek, akik már 40-50 éve dolgoznak a cégnél, azt mondják, még sosem látták ennyire rossznak a helyzetet.”

A nemzet más országokba exportálja az állatbőröket, ahol a cserzést csinálják. A bőrt ezután visszaszállítják Ausztráliába és ott kapják a végleges formájukat cipők, táskák és dzsekik formájában. King szerint az eredeti, cserzés nélküli bőr elkészítésének és szállításának költségei meghaladják az eladási árat.

King emellett a vegán cipők és ruházatok anyagainak egyre bővülő tárházát, valamint a gyapjú magas árát is hibáztatja. Elmondta, hogy manapság a gyapjú már eleve nyírottan érkezik, míg régen volt legalább egy centiméter a gyapjúból, amit fel tudtak használni a meleg dzsekik belsejeként.

Bajban az ausztrál bőripar - részben a vegánok miatt

Mi a baj a bőrrel?

Sokan azért váltanak alternatívákra, mert nem gondolják etikusnak, hogy egy állatot csak azért megöljenek, hogy aztán ruházati célokra használják fel a bőrét. Valamint az sem elhanyagolható tényező, hogy ez az ipar a marhabőr felhasználása közben rengeteg szén-dioxidot bocsát a levegőbe, ami nagyon negatív hatással van a környezetre nézve is. Ráadásul az állati bőrt vegyszerekkel is kezelik a rothadás megelőzése érdekében.

A Gizmodo szerint a maradék anyagokat pedig olyan országokba szállítják, ahol kevesebb környezetvédelmi szabályozás van, mint például India, Kína és Banglades. Sokszor a beszállított bőr még egy vegyszeres kezelésen esik át (pl. rovarirtó szerek), hogy megakadályozzák a penész növekedését szállítás közben. A kezeletlen bőr 70%-át megsemmisítik. A folyamatban használt egyik ilyen vegyszer, a króm sokszor a vízbe jut, ami óriási veszélyt jelent az ott dolgozóknak.

Újítások a szintetikus bőrben

A Grand View Research a vegán bőrnek 85 milliárd dolláros bevételt jósol 2025-re. Lehet, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból előállított PU-bőr még mindig vezeti a piacot, de ez lassan megfordulni látszik.

Jocelyn Thornton, a kiskereskedelmi és divattanácsadó cég, a Doneger Group kreatív szolgáltatásokért felelős alelnöke azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy a vásárlók olyan termékeket akarnak, amelyek „jobbak a környezetnek, jobbak a jövőnek.”

A jóval fenntarthatóbb vegán bőr az utóbbi években került csak igazán az előtérbe. A brit formatervező Stella McCartney újrahasznosított poliészterből készít vegán alternatívát. A Piñatex a gyümölcsiparból megmaradt ananászok leveleinek rostjából készül, ezzel évente mintegy 1,3 millió tonna hulladékot megspórolva.

Ez a fajta fenntartható vegán bőr olyan nagy márkák által volt már használva, mint a HUGO BOSS, a H&M és a Po-Zu.

De más cégek is kihasználják a maradékok adta lehetőséget: az Apeel almahéjból, a Malai kókuszvízből készít ilyen anyagokat – valamint a francia márka, a Veja nemrégiben olyan cipőt kezdett gyártani, amely 50%-ban az iparból megmaradt kukorica héjából készül.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.