Most olvasott cikk
Több száz állatot menekített ki a háború sújtotta területekről egy ukrán szervezet

Több száz állatot menekített ki a háború sújtotta területekről egy ukrán szervezet

Egy hátulról fotózott nagytestű kutya, amint egy orosz rakétatámadás sújtotta városrészben sétál Harkivben

A PETA által támogatott ukrajnai állatmentők életük kockáztatásával igyekeznek segíteni a bajba jutott négylábúakon. A szervezet munkájáról és eredményeiről a PETA oldalain folyamatosan értesülhetünk. Innen tudjuk, hogy már több mint 800 állat köszönheti életét az ARK állatmentő csapatának. A térségben számos PETA által támogatott állatmentő csoport tevékenykedik.

Az immár két éve tartó megszállás során több olyan, állatokról szóló történet is bekerült a hírekbe, mint például a megmentett medve és farkas esete. Az állatvédők azonban nemcsak vadállatokat, hanem háziállatokat is szép számban mentettek már ki a háború sújtotta területekről.

Számos olyan szervezet dolgozik Ukrajnában, akik elsődleges célja a sérült, családjukat elvesztett állatok életének megmentése. Ilyen az Animal Rescue Kharkiv (ARK) is, akik már több mint 800 állatnak adtak új reményt egy boldog életre – számolt be a szervezet eredményeiről a PETA.

Mindenki teszi a dolgát, hogy gondoskodni tudjunk a megmentett állatokról. Így próbálunk szépíteni a háború borzalmain. A mindennapi életnek tovább kell folynia. De a repeszek az állatokat sem kímélik. Ők a háború néma, segítségre szoruló áldozatai. Nyílt sebekkel, törött csontokkal, traumatizáltan, elvesztve a bizodalmukat az emberekben. Többnapos bombázásokat megélve, egyesek a családjukkal, mások anélkül

– közölte Olena Donets, az ARK állatmentője.

A szervezet egészségügyi központjában a háborút megelőzően heti 70 állatot láttak el, de egy bombázás következtében az épület egy része megrongálódott. A PETA segítségével sikerült egy nagyobb, jobban felszerelt klinikát építeni, amire komoly szükség is mutatkozott. Az intézményben most naponta 130 állatról gondoskodnak.

A háborúban tevékenykedő állatmentők az életüket kockáztatják

Nem túlzás azt állítani, hogy akik a bajba jutott négylábúak megmentésén fáradoznak, minden egyes nap vásárra viszik a bőrüket. Portálunk is beszámolt annak a három állatmentőnek a haláláról, akik egy Kijevtől 30 kilométerre lévő városba szerettek volna állateledelt szállítani egy olyan menhelynek, ahol már három napja nem volt élelmiszer. Autójukat az orosz erők lőtték ki.

A PETA által támogatott ARK önkéntesei és aktivistái is hasonló veszélyekkel néznek szembe mindennap. Munkájukról és elhivatottságukról nemrég jelent meg egy hosszabb lélegzetvételű német publikáció Hilke Lorenz tollából.

A mentőakciókról készült videókon égő házakat, a horizonton kúszó füstfelhőket lehet látni, amit néha robbanások hangja kísér. Mindenekelőtt viszont a háború rémes valósága látszik – lerombolt házak, törött bútorok, elhagyott telepek, reményvesztett emberek, akik valami csoda folytán életben maradtak. És újra és újra, állatok. Kutyák, akik táncra perdülnek örömükben, hogy újra embert láthatnak. És olyanok is, akik a kanapé alatt remegnek összeomlott világuk romjai között. Egy kiszáradt disznó a sárba szorulva. Egy tehén, aki alig képes talpon maradni. Egy kecske tizenkét kicsinyével. Nyulak ketrecekben, akikről már senki sem gondoskodik. És még több kutya és macska

– írja Lorenz publikációjában.

Az ARK állatmentői nem csak négylábúak kimenekítésének terhét vállalták magukra. A védtelen, idős emberek is számíthatnak a szervezet segítségére.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.