Most olvasott cikk
Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy angol gazdát környezeti károkozásért

Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy angol gazdát környezeti károkozásért

A gazdát a Lugg folyó másfél kilométeres szakaszának megrongálásáért ítélték el. A szakértők szerint az élőhely természetes állapotának visszaállása évtizedeket is igénybe vehet.

Egy év letöltendő börtönbüntetésre, valamint 600.000 font (~256 millió forint) eljárási díj megfizetésére kötelezte a kidderminsteri bíróság John Price-t, aki 2020-ban környezeti károkat okozott a Lugg folyó egy szakaszán.

Price 2020-ban munkagépekkel, többek között buldózerekkel és markológépekkel végzett önkényes átalakításokat a folyó mindkét partján, valamint annak medrében. Ezzel nemcsak hatalmas károkat okozott a folyó ökoszisztémájában, de számos hatályban lévő szabályozást is áthágott.

A Price által okozott ökológiai károk feltárását a Natural England és a Környezetvédelmi Ügynökség összefogása tárta fel, az ő közös nyomozásuk vezetett aztán a természetkárosító gazda ítéletéhez.

Mindkét szervezet úgy nyilatkozott, hogy ez a legpusztítóbb folyami ökoszisztémát ért károkozás, amelyet eddigi pályafutásuk alatt tapasztaltak és véleményük szerint több évtizedbe is beletelik, amíg az eredeti állapotok visszaállnak.

Több száz faj élőhelye pusztult el

A Lugg folyó nagyon változatos élővilág számára szolgál otthonként. A folyóban 121 különböző vízinövényfaj él, amely táplálkozó-, búvó- és szaporodó helyet biztosít az itt élő gerinctelen élőlényeknek, halaknak és madaraknak.

A folyó a Site of Special Scientific Interest (SSSI – Kiemelt Tudományos Jelentőségű Terület) kategóriába esik, ezeken a területeken pedig különösen nagy körültekintéssel, kizárólag a Környezetvédelmi Ügynökség engedélyét követően lehet bármiféle beavatkozást végezni.

Price a munkálatok részeként a fákkal és növényekkel szegélyezett folyópartot teljesen lecsupaszította, az ott található vegetációt eltávolította, valamint a folyómedret is kikaparta.

„A Lugg folyó ezen szakaszának elpusztítása lesújtó az itt élő számos faj számára. A Lugg az Egyesült Királyság egyik legikonikusabb folyója, és látni, hogy ilyen kegyetlen, önző módon elbántak vele, nagyon elszomorító. Ezért döntöttünk úgy, hogy illetékes szervként latba vetjük a hatalmunkat, hogy igazságot szolgáltathassunk, és hogy figyelmeztessünk mindenkit: a legszigorúbban járunk el azok ellen, akik nem veszik figyelembe az általunk olyannyira szeretett természet védelmére vonatkozó törvényeket” – mondta Emma Johnson, a Natural England területi ügyintézője.

A gazda, akinek a folyó mindkét oldalán van földje, azzal védekezett, hogy az áradások megakadályozása miatt végezte a munkálatokat, de a Környezetvédelmi Ügynökség úgy ítélte meg, hogy a pusztítása nem járt ilyen jellegű változásokkal.

„Habár Price úr azt állítja, a munkálatokkal a környékbeli ingatlanokat akarta megóvni az áradástól, a tevékenysége nem járt semmilyen áradást megakadályozó hatással. A folyópart szétrombolása nem megfelelő áradásvédelmi eljárás. Fontos, hogy a bíró is megértette, hogy az elvégzett munkák csak csökkentették az áradásvédelem hatásfokát, mintsem hogy növelték volna azt” – véleményezte az indoklást Martin Quine a Környezetvédelmi Ügynökségtől.

(Gov.uk)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.