fahéjas csiga

Amerikai fahéjas csiga

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

A fahéjas csigát számos módon készítik a világ különböző részein, mi most egy amerikai változatot hoztunk.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 400 g liszt
  • 80 g kukoricakeményítő
  • 50 g porcukor
  • ½ teáskanál só
  • 1 csomag (7g) instant élesztő/ 25 g friss élesztő
  • 300 ml növényi tej
  • 100 g kókuszzsír/vegán vaj

A töltelékhez:

  • 3 ek kókuszzsír/vegán vaj
  • 5 ek barna cukor
  • 3 ek fahéj

A mázhoz:

  • 50 g kókuszzsír/vegán vaj
  • 5 ek agávészirup

Az öntethez:

  • 120 g porcukor
  • 50 ml növényi tej
  • 1 ek citrom leve
  • 1 tk vaníliaesszencia

Elkészítés:

  1. Egy pohárba mérj ki 300 ml növényi tejet, melegítsd fel langyosra (ne legyen túl meleg), majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd állni 15 percet.
  2. Egy nagyobb tálba mérd ki a 400 gramm lisztet, a 80 gramm kukoricakeményítőt, az 50 gramm porcukrot és a fél teáskanál sót. A felfuttatott élesztőt és a 100 gramm kókuszzsírt/ vegán vajat keverd hozzá. 
  3. Vedd ki a tésztát egy tiszta, lisztezett felületre és gyúrd át párszor. Dagaszd így öt percig, majd tedd vissza egy kissé kiolajozott kelesztőtálba és fedd le nedves konyharuhával.
  4. Hagyd kelni legalább egy-másfél órán át egy melegebb helyen, vagy akár a hűtőbe is teheted éjszakára, ebben az esetben lassabban fog megkelni hosszabb idő alatt.
  5. Ha kb. duplájára dagadt a tésztád, akkor enyhén lisztezett felületre fordítsd ki a tálból, majd nyújtsd ki kb. egy centiméter vastagságú téglalap formára.
  6. Egy kisebb tálba keverd össze a három evőkanál kókuszzsírt/vegán vajat, az öt evőkanál cukrot és a három evőkanál fahéjat, majd egyenletesen oszlasd el a kinyújtott tészta felületén.
  7. Tekerd fel szorosan a hosszabbik éle mentén, és vágd fel kb. három centiméter vastagságúra.
  8. Enyhén kivajazott tepsibe helyezd vágott felükkel lefelé a tekercseket, majd nedves konyharuhával lefedve tedd meleg helyre kelni még 30-45 percre.
  9. Keverd össze a mázhoz az 50 gramm megolvasztott kókuszzsírt/vegán vajat és az öt evőkanál agávészirupot és kend le vele a megkelesztett csigákat
  10. Süsd 180℃-on 30-35 percen keresztül.
  11. Az öntethez keverj össze 120 gramm porcukrot, 50 ml növényi tejet, egy evőkanál citromot és egy teáskanál vaníliaesszenciát. 

Tipp: Csak azután tedd rá az öntetet a csigára, miután legalább negyed órát hűlt, különben a túl forró tésztán megolvad a cukor és lefolyik róla.

Ez a cikk is érdekelhet:

Barna ló szeme közelről||

Rábízta a menhelyre a magyar állam az elkobzott lovakat, de a tartásukért már nem fizet

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének