Most olvasott cikk
Amerika legnagyobb tejipari vállalata szerint a növényi tejtermékeké a jövő

Amerika legnagyobb tejipari vállalata szerint a növényi tejtermékeké a jövő

Amerika legnagyobb tejipari vállalata szerint a növényi tejtermékeké a jövő

A VegNews szerint a Dean Foods – Amerika egyik legnagyobb tejipari vállalata – bejelentette, hogy a jövőben a növényi alapú márkákra fog koncentrálni, főleg a Good Karma Foods márkajelzéssel ellátott, vegán, len alapú tejre és joghurtra.

Az óriás tejipari cég még 2017-ben vált kisebbségi tulajdonossá a Good Karma Foods-nál, a múlt hónapban viszont emelte a befektetése mértékét, így többségi tulajdonra tett szert.

A Food Business News-nak Ralph P. Scozzatava – a Dean Foods vezérigazgatója – egy konferenciahívás alkalmával az alábbi nyilatkozatot tette:

„Vissza akarunk térni a növényi alapú termékek piacára. Úgy gondoljuk, hogy ehhez a Good Karma megfelelő felületet nyújt. Mindenkinek, aki itt van, eszébe juttatnám, hogy a Silk [növényi alapú termékeket forgalmazó vállalat az USA-ban – a szerk.] mennyire kicsi volt, amikor sok évvel ezelőtt bevásároltuk magunkat. Ezt tartsuk észben a Good Karma esetében is. A legfőbb feladatunk, hogy hasonló eredményt érjünk el.”

Bezárások & felkészülés a jövőre

A vállalat leginkább olyan tejipari termékek előállításáról, marketingjéről és disztribúciójáról híres, mint a DairyPura és TruMoo. Az utóbbi időben azzal vonta magára a figyelmet, hogy a hanyatló fogyasztásra hivatkozva bezáratta egy illinoisi létesítményét. A Dean Foods további bezárásokra számít, hiszen a fogyasztók a tejtermékeket egyre inkább növényi alapú alternatívákra cserélik.

Növényi tejek a boltokban

2018-ban a vállalat közleményt adott ki több tucat beszállítójának, hogy nem fogja megújítani a szerződésüket május 31-e után, mivel a fogyasztói kereslet hiánya az állati eredetű tej túltermelését eredményezte.

Egy 2013-as USDA jelentés alapján kijelenthető, hogy a tejtermékek fogyasztása évtizedek óta hanyatlóban van, minden generáció egyre kevesebb tejet fogyaszt, mint amennyit az előtte lévő fogyasztott. Továbbá a CBS New York jelentése szerint a tej folyékony formában történő fogyasztása óriásit zuhant 1970 óta; közel 37 százalékot.

Az agráriumban tevékenykedő vállalatóriás, a Cargill friss kutatása szerint az amerikai tejfogyasztók fele használ növényi tejet és más vegán alternatívákat. Mivel ennyire magas azoknak a tejfogyasztóknak a száma, akik vegán termékeket is vásárolnak, a tejipar a bevétele jelentős részét elvesztette.

A Dean Foods számára nyilvánvaló, hogy a jövő a vegán termékeké. Ez a vállalat egy a sok cég közül, akik megpróbálnak alkalmazkodni ahhoz a fogyasztói igényváltozáshoz, amely az állati eredetű termékek helyett a növényi alapúakat részesíti előnyben.

A vállalatok már tudják

Az élelmiszeripari nagyvállalat, a Danone 60 millió dollárt fektetett be egy növényi alapú italokat gyártó vállalatba; a virginiai Mount Crawfordba. Ezzel egyidejűleg eladta a Stonyfield részvényeit, amely állati eredetű tejtermékeket forgalmaz.

Ezen felül a 90 éves múlttal rendelkező queensi tejipari vállalat, az Elmhurst Dairy bezárta kapuit, és áttért a növényi alapú tej forgalmazására – azóta hatalmas bevételekre tett szert.

Az Elmhurst Dairy bezárta kapuit, és áttért a növényi alapú tej forgalmazására

Miközben a tejfogyasztás hanyatló tendenciát mutat, ami a gazdákat arra kényszeríti, hogy más iparágakban keressenek boldogulást, a növényi alapú termékeket forgalmazó piac virágzik. A Plant Based Foods Association és a The Good Food Institute 2017-ben kiadott jelentése alapján, a növényi alapú tej és más alternatívák – mint vegán sajt, jégkrém és joghurt – vásárlása 20 százalékkal növekedett az előző évhez képest, ez összesen 700 millió dollár értékű eladást jelent.

A tejipar hanyatlása remek hír a tehenek számára is, akiket tejtermelő gépekként kezelnek, erőszakosan megtermékenyítenek és szörnyű körülmények között tartanak. Röviddel azután, hogy egy borjú megszületik, elszakítják az anyjától. A hím borjakat megölik a húsukért, míg a nőstények a tejtermelő gulya részét fogják képezni, így évekig bántalmazásoknak lesznek kitéve, amíg nem nyilvánítják őket „elhasználtnak”, hogy aztán a mészárszékre küldjék őket.

Nem hiszel nekünk? Nézd meg magad:

 


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.