Sivalingam Vasanthakumar évtizedekig élt állattenyésztésből, teheneket és birkákat nevelt majd adott el vágóhidaknak, mígnem betelt nála a pohár. Nem tudta tovább nézni az állatok szenvedését, ezért inkább ő maga is állatmentőnek állt. Most azt szeretné elérni, hogy a kormány nagyobb hangsúlyt fektessen a növényi ételek előállításának támogatására.

Vasanthakumar eredetileg Sri Lankáról származik, de évtizedek óta már az angliai Totnesben él, és szinte egész eddigi életében állattenyésztéssel foglalkozott. A munkája 47 éven át az állatok kizsákmányolásából állt, most viszont ő maga menti a bárányokat.

„Nem tudtam tovább csinálni, muszáj volt abbahagynom. Túlságosan is megterhelő volt érzelmileg. Én vittem az állatokat a vágóhídra, ez hatalmas stressz volt számomra” – meséli a férfi.

Vasanthakumar korábban a Farm Sanctuary nevű amerikai nonprofit állatmentő szervezet videójában is szerepelt, ahol azt is elmondta, hogy az állatok érezték és tudták, ha a vágóhídra vitte őket. És ez a tudat nem csak a bárányokat, de Vasanthakumart is mindig felzaklatta.

A férfi végül úgy döntött, hogy a vágóhíd helyett a Goodheart Animal Sanctuaries állatmentő egyesület farmjára viszi el a nyáját, ahol az állatok boldogan élhetik le az életüket.

„Mindig boldog leszek, mikor elmegyek őket meglátogatni. Ezt az érzést nem lehet pénzzel kárpótolni. Az, hogy feladtam az állattenyésztést, az én saját döntésem volt. De nagyon sok farmer ismerősöm van még, akik ugyanazt érzik, amit én is éreztem, mikor az állaktokat a vágóhídra viszik. Nagyon sokan érzik és tudják, hogy ez rossz, de a pénzre viszont szükségük van a megélhetésük miatt” – magyarázza Vasanthakumar.

A férfi éppen ezért most azt szeretné elérni, hogy az állattenyésztés támogatása helyett a brit kormány nagyobb figyelmet fordítson a növényi alapú élelmiszerek termelésnek megsegítésére.

Hiszen, ha gazdáknak lenne választásuk, ha nem csak az állattenyésztésben lenne a nagy pénz, hanem hasonlóan meg tudnának élni a kegyetlenségmentes gazdálkodásból is, akkor Vasanthakumar szerint nagyon sok farmer hagyna fel állatok kizsákmányolásával.

Nem ő az első, aki személetet váltott

A 73 Cows (73 tehén) című, 2018-as dokumentumfilm annak a Jay Wilde nevű farmernek a történetét mutatta be, aki az Egyesült Királyságban elsőként állt át a marhatenyésztésről organikus vegán gazdálkodásra.

„A filmre nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a világ minden tájáról. Amikor online elérhetővé tettük, abban reménykedtünk, hogy pár százan megnézik majd. Nagyon meglepődtünk, mikor megláttuk, hogy már néhány nap alatt több tízezer nézője lett” – mondta egy korábbi interjúban a film rendezője, Alex Lockwood.

A 73 Cows még egy BAFTA-díjat is nyert, és bárki számára elérhető online:

Enikő

Enikő

Újságíró
Gyerekkorom óta volt bennem egy belső konfliktus az állatokkal kapcsolatban, nem értettem, miért esszük meg az egyiket, míg a másikat házi kedvencként tartjuk. Sokáig elnyomtam magamban ezeket a gondolatokat, hiszen engem is arra szocializáltak, hogy az állathasználat az életünk természetes része. Végül huszonévesen hagytam el először csak a húst, és az állati eredeti kozmetikumokat, használati tárgyakat, majd teljesen lemondtam mindenről, aminek előállítása állatokhoz köthető. 2015 óta arra törekszem, hogy amennyire csak lehet, kegyetlenségmentesen éljem az életem.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.