Most olvasott cikk
Közel 50 év állattenyésztés után vegán lett, most állatokat ment a húsiparból

Közel 50 év állattenyésztés után vegán lett, most állatokat ment a húsiparból

Állattenyésztőből vegán lett és most birkákat ment

Sivalingam Vasanthakumar évtizedekig élt állattenyésztésből, teheneket és birkákat nevelt majd adott el vágóhidaknak, mígnem betelt nála a pohár. Nem tudta tovább nézni az állatok szenvedését, ezért inkább ő maga is állatmentőnek állt. Most azt szeretné elérni, hogy a kormány nagyobb hangsúlyt fektessen a növényi ételek előállításának támogatására.

Vasanthakumar eredetileg Sri Lankáról származik, de évtizedek óta már az angliai Totnesben él, és szinte egész eddigi életében állattenyésztéssel foglalkozott. A munkája 47 éven át az állatok kizsákmányolásából állt, most viszont ő maga menti a bárányokat.

„Nem tudtam tovább csinálni, muszáj volt abbahagynom. Túlságosan is megterhelő volt érzelmileg. Én vittem az állatokat a vágóhídra, ez hatalmas stressz volt számomra” – meséli a férfi.

Vasanthakumar korábban a Farm Sanctuary nevű amerikai nonprofit állatmentő szervezet videójában is szerepelt, ahol azt is elmondta, hogy az állatok érezték és tudták, ha a vágóhídra vitte őket. És ez a tudat nem csak a bárányokat, de Vasanthakumart is mindig felzaklatta.

A férfi végül úgy döntött, hogy a vágóhíd helyett a Goodheart Animal Sanctuaries állatmentő egyesület farmjára viszi el a nyáját, ahol az állatok boldogan élhetik le az életüket.

„Mindig boldog leszek, mikor elmegyek őket meglátogatni. Ezt az érzést nem lehet pénzzel kárpótolni. Az, hogy feladtam az állattenyésztést, az én saját döntésem volt. De nagyon sok farmer ismerősöm van még, akik ugyanazt érzik, amit én is éreztem, mikor az állaktokat a vágóhídra viszik. Nagyon sokan érzik és tudják, hogy ez rossz, de a pénzre viszont szükségük van a megélhetésük miatt” – magyarázza Vasanthakumar.

A férfi éppen ezért most azt szeretné elérni, hogy az állattenyésztés támogatása helyett a brit kormány nagyobb figyelmet fordítson a növényi alapú élelmiszerek termelésnek megsegítésére.

Hiszen, ha gazdáknak lenne választásuk, ha nem csak az állattenyésztésben lenne a nagy pénz, hanem hasonlóan meg tudnának élni a kegyetlenségmentes gazdálkodásból is, akkor Vasanthakumar szerint nagyon sok farmer hagyna fel állatok kizsákmányolásával.

Nem ő az első, aki személetet váltott

A 73 Cows (73 tehén) című, 2018-as dokumentumfilm annak a Jay Wilde nevű farmernek a történetét mutatta be, aki az Egyesült Királyságban elsőként állt át a marhatenyésztésről organikus vegán gazdálkodásra.

„A filmre nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a világ minden tájáról. Amikor online elérhetővé tettük, abban reménykedtünk, hogy pár százan megnézik majd. Nagyon meglepődtünk, mikor megláttuk, hogy már néhány nap alatt több tízezer nézője lett” – mondta egy korábbi interjúban a film rendezője, Alex Lockwood.

A 73 Cows még egy BAFTA-díjat is nyert, és bárki számára elérhető online:

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.