Állatok

18.000 brit állatorvos küzd most azért, hogy betiltsák az Egyesült Királyságban a homárok élve főzését

Betiltanák az Egyesült Királyságban a homárok élve főzésétkHDvideo / shutterstock.com

A Brit Állatorvosok Szövetsége (BVA) illegálisnak akarja nyilvánítani a homárok élve főzését, ugyanis egyértelműen állatok elleni kegyetlenségnek tekintik.

Állatvédő csoportok csatlakozásával egyetemben a szervezet kijelentette, hogy a homárok érző lények – éppúgy, mint egyéb állatfajták, és az emberek is.

A Science magazinban egy kutató a fenti eljárást felesleges kínzásként jellemezte, mivel 15 percig is haldoklik egy homár, mikor élve forró vízbe dobják.

Az állatorvosi szervezet a homárok mellett a polipok és tintahalak mellett is ki akar állni, csakúgy, mint a halászhajók áldozatául esett halakért.

A BVA, melynek már több, mint 18.000 állatorvos a tagja, előterjesztett egy kezdeményezést, mely szerint kábítsák el a homárokat, mielőtt megölik és megfőzik őket.

Mindemellett a PETA is támogatta a kezdeményezést, és ezt írták egy nyilatkozatban:

„A felhívás, hogy tiltsák be az állatok elevenen történő leforrázását, egy fontos lépés a helyes irány felé. De a homárok bármilyen formájú megölése étkezés céljából, teljesen felesleges és kegyetlen tett. Ahelyett, hogy kihalásznák ezeket az állatokat az óceánból, mely az otthonuk, majd messzire szállítanák és elvennék az életüket, inkább békén hagyhatnák őket és együttérzően táplálkozhatnánk.”

A homárok élve megfőzése már be van tiltva Svájcban, Norvégiában, Ausztriában és Új-Zélandon is.

2019 közepén egy hasonló javaslatot már benyújtottak a parlament felé a homárok és rákok elevenen történő megfőzésének betiltására, ám a kérelmet akkor elutasították.

Galgóczi Dóra

Galgóczi Dóra

Író és természetgyógyász
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.