Most olvasott cikk
Megszólalt az élve megperzselt disznó Budapesten, az állatjogi világnapon

Megszólalt az élve megperzselt disznó Budapesten, az állatjogi világnapon

NARD 2024 – Állatjogi világnap alkalmából emlékeztek meg az elmúlt év állatáldozatairól. Fotó: Bíró Ádám, Dúzs Csaba

Megemlékeztek a kizsákmányolt állatokról az állatjogi világnap alkalmából a Vegán Aktivisták Magyarország Egyesület tagjai. A budai Várnegyedben hívták fel a figyelmet az állatok szenvedéseire. Az érdeklődők között pedig olyan is volt, akit megríkattak a hallottak.

Immár harmadik alkalommal tartottak megemlékezést Magyarországon a nemzetközi állatjogi világnap apropóján. Az esemény budapesti szervezését a Vegán Aktivisták Magyarország Egyesület vállalta, csatlakozva a nemzetközi kezdeményezéshez. Idén a budai Várnegyedben, a Szentháromság téren gyülekeztek június első vasárnapján a szervezők és az érdeklődők.

Az állatjogi világnap (National Animal Rights Day, NARD) alapötlete az „Our Planet. Theirs Too” (A mi bolygónk. Az övék is) nonprofit szervezettől származik, 2011-ből. Azóta globális szinten is elterjedtté vált a rendezvény, idén például 60 ország 170 városában hirdették az állatjogi eszméket a NARD-aktivisták.

„Ennek az eseménynek van egy fix felépítése: egy megemlékezéssel kezdődik, ahol állatáldozatok egyedi történeteit osztjuk meg a nyilvánossággal. Sok esetben ebben a blokkban kitalált, de az állatiparban teljesen általános életutat olvasnak fel. Nálunk most az összes igaz történet volt. A második rész pedig a vegán mozgalom által elértek ünneplése” – nyilatkozta a Prove-nak Herke Vivien, a Vegán Aktivisták Magyarország Egyesület alelnöke.

Érdeklődők az állatjogi világnap alkalmából rendezett eseményen. Fotó: Bíró Ádám, Dúzs Csaba
Érdeklődők az állatjogi világnap alkalmából rendezett eseményen. Fotó: Bíró Ádám

Idén megemlékeztek többek között arról a disznóról is, akit élve perzseltek meg egy nyíregyházi böllérfesztiválon. De a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kilőtt farkas és az ásotthalmi nyilvános marhavágás áldozata, Never történtét is felelevenítették.

A Vegán Aktivisták Magyarország Egyesület elnöke, Schmidt Adrián lapunknak elmondta,

az eddigi három alkalomból egyértelműen az ideit éreztük a legerősebbnek, legjobbnak. Ez részben egyértelműen a helyszínválasztásnak köszönhető: elég sok érdeklődő gyűlt össze. Az Állatjogok Nyilatkozatát a szervezet tagjai mind aláírták, és a közönségből is sokan beálltak a sorba.

Az is a szervezők kezére játszott idén, hogy immár szervezetként működnek. Ennek köszönhetően több anyagi forrás állt a rendelkezésükre. Többen is felajánlották ugyanis nekik az adójuk 1 százalékát, az így befolyt összegből pedig bővítették eszközkészletüket. Ennek nyomán tudtak tévékkel kiállni a Cube of Truth nevű eseményeiken, a NARD 2024-be pedig már megfelelő hangtechnikai háttérrel tudtak belevágni. „Így mindenki, aki arra járt, hallotta, miről beszélünk, jobban lehetett érteni az elhangzottakat” – magyarázta Adrián.

A szervezők elmondták, egyes országokban állati holttestekkel is demonstrálják az állatokat nap mint nap érő erőszakot, ők azonban ezt elvetették. „Úgy gondoljuk, Magyarországon egy ilyen akció még inkább ellenérzéseket szülne, mint empátiát. Azt pedig már meg sem hallgatná a többség, miről beszélünk” – indokolta a döntést Herke Vivien.

Sokakat megindított az idei állatjogi világnap

A jól megválasztott helyszín és a korábbiaknál hatékonyabb hangosítás mindenesetre megtette a hatását. Volt, akit megríkattak a hallottak, és többen döntöttek úgy, hogy aláírásukkal erősítik meg: nem értenek egyet az állatok kizsákmányolásával.

A legmélyebb nyomot az hagyta bennem, hogy könnyeket láttam egy érdeklődő hölgy szemében az állatok történeteit és a beszédeket hallgatva. Nagyon megható, amikor valakinél sikerül áttörni a karnizmus által épített falakat. A járókelők nyitottak és érdeklődőek voltak, többen közülük fotóztak és videóztak is. Olyanok is voltak, akik aláírták az Állatjogok Nyilatkozatát

– mesélte az egyik résztvevő, Tóth Ilona, akit az aktivisták többsége Ilcsiként emleget.

Piknik az állatjogi világnap zárásaként. Fotó: Bíró Ádám, Dúzs Csaba
Piknik az állatjogi világnap zárásaként. Fotó: Dúzs Csaba

A szervezők elárulták, az Állatjogok Nyilatkozatával konkrét céljaik nincsenek. Ez nem egy petíció, hanem inkább egy gesztus, amellyel időről időre magukat is emlékeztetik arra, miről is szól a veganizmus. A közönség részéről pedig ez akár egy első formális lépés is lehet. Az első lépés abba az irányba, hogy az egész életüket gondolják újra mindannak fényében, amit aláírtak.

A megemlékezést követően a Vegán Aktivisták Magyarország Egyesület egy piknikre invitálta a megjelenteket, amit egy növényi húspótlókat gyártó hazai vállalkozás is örömmel támogatott.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.