Most olvasott cikk
Akár 3 hétig is fennmaradhat a koronavírus a fagyasztott húsokban

Akár 3 hétig is fennmaradhat a koronavírus a fagyasztott húsokban

Akár 3 hétig is fennmaradhat a koronavírus a fagyasztott húsokban

Félelmetes eredményt hozott a Cold Spring Harbor Laboratory által publikált legújabb kutatás, amelyet igen jó hírű szakemberek – köztük a szingapúri Duke-NUS Medical School két kutatója – készítettek a koronavírus túlélési lehetőségeiről.

A tudósok azt kutatták, hogy a lazacba, csirkébe és sertéshúsba fecskendezett vírusra milyen hatással vannak az extrém hőmérsékleti körülmények. Az ötletet természetesen az adta, hogy a közelmúltban még a kínai tisztségviselők is kapcsolatot fedeztek fel a világméretű járvány elindulása és a pekingi piacon értékesített importált húsok között – írja a thebeet.com.

A teszt során a vírussal fertőzött húsokat az országok közötti szállításnak megfelelő hőmérsékleten tartották, amely normális hűtés esetén plusz négy, fagyasztásnál pedig mínusz négy fokot jelent.

Huszonegy nap elteltével elemezték a mintákat, amelyekből megállapítható volt, hogy a vírus valamennyi tesztelt húsban továbbra is életképes állapotban volt jelen. Ez pedig a következő fontos megállapításra juttatta kutatókat:

„A szennyezett élelmiszerek és csomagolásuk importálása újabb járványgócokat hozhat létre, a már kialakult járványok esetében pedig újabb hullámokat indíthat el.”

Ez a megállapítás magyarázatul szolgálhat a Vietnámban, Új-Zélandon és Kína egyes területein tapasztalható újabb váratlan koronavírus-hullámokra, azokon a helyeken, ahol eddig alig, vagy egyáltalán nem jelentettek helyi eseteket.

A koronavírus összefüggésben lehet a húspiacokkal
Thomas Vogel / Unsplash

Húsipar a gyanú árnyékában

Az Egyesült Államokban persze már eddig is gyanús volt a húsipar, hiszen ezek az üzemek lettek a járványok gócpontjai. Harminckilenc állam 384 üzemének harmincnégyezer dolgozója produkált eddig pozitív COVID-19 tesztet, miközben 163 elhunyttal is számolniuk kell, bár utóbbi szám a statisztikusok szerint magasabb is lehet.

Éppen ezért a Felelős Orvoslás Orvosi Bizottsága (PCRM) perbe fogta az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumát (USDA) annak érdekében, hogy ne csak a szokásos kórokozók, de a koronavírus szempontjából is teszteljék a boltok polcára kerülő húsokat.

Az USDA eddig nem írta elő a vállalatok számára termékeik kötelező tesztelését és a lakosságot sem figyelmeztette a húsfogyasztás és a vírus terjedésének lehetséges kapcsolatára.

A tengerentúlon azonban a konkrét lépések nem merülnek ki ennyiben, Bernie Sanders és Corey Booker szenátorok is támogatják azt a törvényt, amely megerősítené az 1921. évi mezőgazdasági rendszer reformjáról szólót. Eszerint a gyártók és csomagolók számára kötelező lenne a fogyasztók korrekt tájékoztatása termékeik származási helyéről.

„Lehetségesnek tartjuk, hogy a szennyezett importhúsok az üzemek dolgozóira és a környezetükre is könnyen átvihetik a vírust. A fertőzött élelmiszereket kezelő személyzet így új járványgócok kiindulópontjaivá válhat. A nemzetközi élelmiszerpiac ráadásul hatalmas, éppen ezért bármennyire nem szeretnénk, időről időre számolnunk kell ezzel a lehetőséggel.”

– jelentik ki a tanulmány készítői.

A fentiek ismeretében az egészség megőrzésének és a koronavírus-fertőzés elkerülésének legegyszerűbb módjának a hús és a tejtermékek elhagyása tűnik. Ezt tovább igazolja az a tény, hogy a húsmentes életmód egyértelműen csökkenti a gyulladásokat és fokozza az immunrendszer működését.

De mi a helyzet a sült húsokkal?

Erre a fontos kérdésre eddig szakértői vélemény még nem adott választ. Éppen ezért azt sem tudjuk biztosan, hogy a magas hőmérséklet megöli-e a vírust, és a kezelés során vele érintkező pult, tányér, evőeszköz tovább terjeszti-e a kórt?

A kutatók azonban most már rendkívül óvatosak, ezért azt tanácsolják, hogy a húsok főzése és sütése során további óvintézkedéseket tegyünk. Gondoskodjunk valamennyi felület és edény alapos tisztításáról, a nyers darabok megérintése után pedig azonnal mossunk kezet.

„Az ellátási lánc kiindulópontján lévő piacokon nem lehet az élelmiszereket fertőtleníteni, ezeket a fontos óvintézkedéseket ezért otthon kell megtenni. Ennek keretében hangsúlyozzuk a kézmosás jelentőségét és az élelmiszerek alapos átfőzését” – szerepel a tanulmányban.

S bár a szerzők senkivel sem szeretnének versenyezni ebben a témakörben, a kutatás eredménye szerintük csupán az első lépést jelentheti a koronavírus pontos terjedésének megismerése felé, a további tesztek egyszerűen elkerülhetetlenek.

A félelem a hús ízénél is erősebb

A húsüzemi dolgozok megbetegedése, és a növényi alapú táplálkozás iránti természetes vágy furcsa kombinációja idézte elő azt a helyzetet, hogy 60 év után először csökkent a globális húsfogyasztás.

Annak tudatában, hogy a hús elhagyása éppen a COVID-19 tüneteinek mérséklésében nagy szerepet játszó gyulladások csökkentését és az immunrendszer erősítését eredményezi, egyáltalán nem meglepetés, hogy a vásárlók sokkal szívesebben nyúlnak a vegán húsokért, mint az állati eredetűért.

Hiszen éppen ez utóbbi elhagyása lehet a legbiztonságosabb módja a koronavírussal való közvetlen érintkezés elkerülésének, s ezáltal egészségünk megőrzésének.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.