Most olvasott cikk
A növényi étrend a leggyorsabban növekvő táplálkozási irányzat az afroamerikaiak körében

A növényi étrend a leggyorsabban növekvő táplálkozási irányzat az afroamerikaiak körében

Afroamerikai család vegán étrenden

Egy új Gallup felmérés szerint, míg a fehér népesség 10%-a csökkentette a húsfogyasztását az elmúlt évben, addig az afroamerikaiaknál ez a szám elérte a 31%-ot.

Ez egy kifejezetten nagy előrelépés a 2016-os felméréshez képest, amikor az amerikaiaknak csak 3%-a, az afroamerikaiaknak 8%-a követett vegán étrendet.

Mindemellett 2017-ben egy vizsgálat során kiderült, hogy az amerikaiak 39%-a törekszik arra, hogy kevesebb állati eredetű ételt fogyasszon.

A The Washington Post szerint az amerikai fekete lakosság a leggyorsabban növekvő azon populáció az USA-ban, akik a növényi alapú étrendet követik, és sokan egészségügyi, környezetvédelmi és etikai okokból fordultak el a húsfogyasztástól, a mozgalom pedig általános támogatásnak örvend.

Növekvő trend

A váltáshoz hozzájárulhatnak azok az ismert afroamerikai celebek is, akik rendszeresen beszélnek az állatjogokról vagy a növényi étrendről közösségi oldalaikon és interjúikban.

Ilyen sztár például az NBA-játékos Kyrie Irving és DeAndre Jordan; a Wu-Tang együttes nagy része; Jaden Smith; Beyonce és Jay-Z; Snoop Dogg és Dick Gregory aktivista.

Kyrie Irving, a Boston Celtics sztárja akkor lett vegán, amikor érezte, hogy nem tud elég jól regenerálódni a meccsek és az edzések után.

„Rengeteg kutatás után egyértelművé vált számomra, hogy az ok az étrendben keresendő” – nyilatkozta egy interjúban.

Miután említést tett a változtatásáról, a Beyond Meat még ajándék termékeket is küldött neki, hogy próbálja ki a növényi alapú húsokat.

A Wu-Tang Clan tíz tagjából nyolcan vegánok vagy vegetáriánusok.

Egyik tagjuk, RZA egy divatcéget is vezet, amely állati alapanyagok felhasználása nélkül készült termékeket kínál. Több más vállalattal, valamint a PETA-val szövetkezve limitált mennyiségben egy dzsekit bocsátottak piacra, melyet a tajvani film után „Master of the Flying Guillotine”-nak neveztek el. A dzseki újrahasznosított műanyagból készül, melyek az óceánba került műanyag palackokból használtak fel.

A rapper Jaden Smith pedig egy ingyenes, vegán mozgó büfét nyitott a hajléktalanok számára Los Angelesben. A Café Gratitude-val szövetkezve vegán menüt állítottak össze „I love you tál” néven, és tízezer menüt osztottak ki a rászorulóknak.

Nem nekem való a hagyományos amerikai étrend

A Nisani Farm társtulajdonosa, az 54 éves Ann Codrington akkor szakított végleg a húsevéssel, amikor a vegán étrend segített neki felépülni a rák kétszeri támadásából is.

„Bár nem könnyű, de meg kellett tennem részben az egészségem miatt, részben pedig azért, mert mindig is nagy környezetvédő voltam”

– meséli, ezzel is megmutatva, milyen feltörekvő fázisban van a veganizmus népszerűsége a hírességek és az átlag lakosság körében is.

„A vegánság nagymértékben növekedett az elmúlt években”

– mondta Tracye Lynn McQuirter, dietetikus, a “By Any Greens Necessary” című könyv szerzője, és szerkesztője az “African American Vegan Starter Guide”-nak.

A 32 éve vegán McQuirter a vegán filozófia és a növényi étrend egyértelmű, gyors növekedését látja az afroamerikaiak körében.

AFya Ibomu holisztikus táplálkozási szakértő szerint a számos egészségügyi probléma is hatással volt arra, hogy egyre többen a növényi étrend felé fordultak, hogy ezáltal gyógyulhassanak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.