Most olvasott cikk
A zsiráfok is felkerülhetnek a veszélyeztetett fajok listájára

A zsiráfok is felkerülhetnek a veszélyeztetett fajok listájára

A kihalás fenyegeti a zsiráfokat

Ha figyelemmel követed a vadvilág változásait, akkor biztos hallottál már róla, hogy a zsiráfok populációjának az egyedszáma hanyatló tendenciát mutat az utóbbi években.

Mivel az egyedszám tovább csökkent, így az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat fontolóra vette, hogy a zsiráfokat is hozzáadja a veszélyeztetett fajok listájához.

A CNN szerint hivatalos vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy kiderítsék; vajon a zsiráfokat is veszélyeztetett fajok közé kell-e sorolniuk.

A vizsgálat megindításáról szóló jelentés a regulation.gov weboldalon egy dokumentumban olvasható. Ez az oldal az Egyesült Államok Szövetségi Szabályzatának változásairól számol be.

Sokan kérik az állatok védelmét

Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat egyébként azért kezdte el a nyomozást, mivel több petíció is követelte, hogy a zsiráfokat vegyék fel a veszélyeztetett fajok listájába.

A petíciók kezdeményezői szerint számos tudományos és kereskedelmi forrásból származó információ alátámasztja a kérelem jogosságát.

Ennek ellenére az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat is felül kívánja vizsgálni ezeket, hogy kiderüljön; valóban indokolt-e a petícióban foglalt kérés. A zsiráfok mellett a eryngo-t (egy arizónai vadvirágot) is vizsgálni fogják ebből a szempontból.

Mivel a zsiráfpopuláció az utóbbi 3 évben 40 százalékkal csökkent, így 2016-ban a Természetmegőrzés Nemzetközi Egyesülete sebezhetőnek minősítette a fajt.

Ez azt jelenti, hogy a kihalási esélyük a természetes élőhelyükön nagy, beavatkozás nélkül nagy eséllyel veszélyeztetetté válik a faj.

A zsiráf is veszélyeztetett faj lehet hamarosan

Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat tevékenységét megalapozó petíciót két évvel ezelőtt terjesztették elő, 2017 áprilisában.

A petíció mögött több híres szervezet is állt: a Központ a Biológiai Diverzitásért, a Nemzetközi Humánus Társadalom, az Amerikai Egyesült Államok Humánus Társadalma, az Állatjóléti Nemzetközi Alapítvány és a Természeti Kincseket Védelmező Tanács.

A petíciók forrásának tanulmányozása után az Amerikai Hal és Vadvédelmi Szolgálat számos potenciális fenyegetést talált, amely hozzájárult a zsiráfpopuláció csökkenéséhez.

Ezek az alábbiak:

  • A mezőgazdasági területek (főleg az állattenyésztés) fejlődése és az aratás
  • Kereskedelem, vadászat, orvvadászat – a zsiráfok bőrét, csontjait és húsát is értékesíteni akarják
  • Betegségek
  • A populációk közötti átjárás kicsi, genetikai izoláció

Mit jelent a veszélyeztetett faj?

A National Geographic szerint a veszélyeztetett faj közé tartoznak azok, akiket a kihalás veszélye fenyeget a vadonban. Ez két fő okra vezethető vissza: az élőhely elvesztésére és a genetikai változatosság hiányára.

A WWF (World Wildlife Fund) szerint az 1973-as Veszélyeztetett Fajokról szóló törvény megóvja az állatfajokat a kihalástól. A törvény a bevezetése óta 99 százalékos sikerrátával működik, azaz a veszélyeztetettnek nyilvánított fajok 99 százaléka nem halt még ki.

Miközben arra várunk, hogy az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat hivatalosan is veszélyeztetetté nyilvánítsa a zsiráfokat, addig is fontos, hogy támogassuk a fajok megőrzésére irányuló erőfeszítéseket.

Ha fontosan tartod az ügyet, akkor adakozz olyan szervezetek számára, amelyek azon dolgoznak, hogy a vadvilágot megőrizzék. Ilyen a WWF, a Jane Goodall Intézmény és a Defenders of Wildlife.

Ezenfelül íme néhány javaslat arról, hogy hogyan segíthetünk a veszélyeztetett vadvilág megőrzésében:

  • Jelentkezz önkéntesnek helyi állatvédőkhöz
  • Kerüld azokat a termékeket, amelyek veszélyeztetett fajokból készülnek
  • Étkezz úgy, hogy az ne igényeljen hatalmas földterületet és élőhely pusztítást (a növényi étrend például környezetkímélőbb, mint a húsközpontú étrend)
  • Ne vásárolj vagy fogadj el olyan termékeket, mint az elefántcsont, egzotikus prémek vagy a cápauszony

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.