Egy friss tanulmány szerint 56%-kal nagyobb az esély az endometriózis kialakulásra, ha az alany vörös húsokat is gyakran fogyaszt.
„Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható” – olvasható a kórkép Wikipédia leírásában.
A világszerte körülbelül 190 millió termékeny korban lévő nőt érintő endometriózis az erős fájdalmakkal járó menstruáció mellett meddőség kialakulásához is vezethet.
A kórképet hormonkezelési eljárásokkal, gyulladáscsökkentők használatával próbálják kezelni, de felmérések alapján a betegek többsége a kezelés fajtájától függetlenül továbbra is krónikus fájdalomról számol be, illetve az életminőség jelentős romlásáról.
A Webbeteg endometriózissal foglalkozó adatlapja a kiváltó okok között már említi a helytelen és hektikus táplálkozási szokásokat, erre erősít rá a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM – Orvosok a Felelős Gyógyításért) legújabb tanulmánya, amely a vörös húsok fogyasztása, valamint a kórkép kialakulása közötti összefüggést vizsgálta.
A tanulmány a Frontiers in Nutrition (Úttörők a Táplálkozásban) című tudományos orvosi folyóiratban jelent meg és a szerzők között megtalálható Dr. Neal D. Barnard neve is.
Dr. Barnard az egyik legismertebb, növényi táplálkozást népszerűsítő orvos, aki elsősorban a preventív, vagyis a megelőzési orvoslás módszerét alkalmazza. Szerepelt többek között olyan nagy sikerű plant-based dokumentumfilmekben, mint a Forks Over Knives, vagy a What the Health.
Mi mondható el a húsfogyasztás és az endometriózis kapcsolatáról?
A PCRM kutatása több tanulmányt vett górcső alá és ezek eredményeit igyekezett összegezni a fennálló összefüggés kiderítése okán.
A Nurse’s Health Study II elnevezésű tanulmány azt mutatta ki, hogy azoknál a nőknél, akik napi 2 adagnál több vörös húst fogyasztottak, 56%-kal nőtt az endometriózis kialakulásának esélye, szemben azokkal, akik heti kevesebb, mint egy adagot ettek. Emellett a csirkehús fogyasztása is növelte a kockázatot. A hal- vagy kagylóevés nem volt befolyással a kialakulásra.
Egy olasz tanulmány pedig korrelációt mutatott a megnövekedett marha-, illetve egyéb vörös húsok fogyasztása, és a kórkép kialakulása között.
A kutatás kitér arra is, hogy a magas ösztrogénszintet kapcsolatba hozták az erősebb fájdalomérzettel és intenzívebb gyulladásokkal. A zsíros ételek, illetve feldolgozott húskészítmények pedig hozzájárulhatnak a megemelkedett ösztrogénszinthez.
Miért működhetnek a növényi megoldások?
Az étrendünkben található zsír lecsökkentése, valamint a táplálkozásunk rosttartalmának megnövelése jelentős mértékben, 10-25 százalékkal csökkentheti az ösztrogénszintet.
Egy menstruációs fájdalmaktól szenvedő nőkön végzett kutatás alapján az alacsony zsírtartalmú növényi étrend fokozta a vérplazmában található, ösztrogénmegkötő tulajdonságú globulin mennyiségét. Ennek következtében pedig valószínűsíthetően csökken az ösztrogénszint. Az alanyok rövidebb ideig tartó és kevésbé intenzív fájdalmakról számoltak be, és mérséklődtek a premenstruációs tünetek is.
Az E- és C-vitamin kapcsán is azt találták, hogy mérsékli az endometriózis tüneteit, ezen felül pedig a hínárfélék voltak kedvezőek az ösztrogénszint csökkentése szempontjából.
A hús és a zsíros ételek fogyasztása megemelheti a testben lévő ösztrogén szintjét, ami az endometriózis által okozott fájdalom növekedését okozhatja, míg a rostok fogyasztása – amiket csak a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és gabonákban találni – csökkentheti azt a felesleges ösztrogén kimosásával
– mondta Dr. Hana Kahleova, a PCRM klinikai kutatásvezetője.
A menstruációs panaszok és a növényi étrend kapcsolatáról ebben a cikkben írtunk korábban a North American Menopause Society (NAMS) értekezletén elhangzottak alapján.
(VegNews)