Most olvasott cikk
A vörös és a fehér hús is rossz hatással van koleszterinszintre

A vörös és a fehér hús is rossz hatással van koleszterinszintre

A vörös és a fehér hús is rossz hatással van a koleszterinszintre

Annak ellenére, hogy sokáig azt állították, hogy a fehér hús fogyasztása “kevésbé káros”, most kiderült: a vörös és a fehér hús fogyasztása is ugyanolyan hatással van a vér koleszterinszintjére – írja egy, az amerikai Journal of Clinical Nutritionben közzétett tanulmány.

A tanulmányt az Oakland Research Institute (CHORI) Gyermekkórház egy kutatócsoportja – pontosabban az UCSF Benioff Gyermekkórház Oakland kutatási karja – vezette, az eredmények pedig meglepték a kutatókat.

A tanulmány szerint a vörös és a fehér hús (példájukban a baromfi) fogyasztása jóval magasabb koleszterinszintet eredményezett, mint hasonló mennyiségű növényi fehérje elfogyasztása. Azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint változását az egyes étrendek telített zsírsav mennyisége nem befolyásolja. Adott mértékű telített zsírsavtartalomnál a vér koleszterinszintje ugyanolyan mértékben nő mindhárom fehérjeforrásnál.

A fehér húsok sem jobbak

Amikor ezt a tanulmányt terveztük, azt vártuk, hogy a vörös hús kedvezőtlenebb hatást gyakoroljon a vér koleszterinszintjére, mint a fehér hús, azonban meglepődve tapasztaltuk, hogy ez nem így van – a koleszterinre kifejtett hatásuk megegyezik, ha a bennük lévő telített zsírtartalom egyenértékű.

– tette hozzá a tanulmány vezető szerzője, Ronald Krauss M.D., a CHORI ateroszklerózis-kutatócsoportjának vezető kutatója és igazgatója.

Krauss, aki szintén a UCSF orvostudományi professzora, megjegyezte, hogy a vizsgált húsfélék között nem szerepelt sem fűvel táplált marhahús, sem feldolgozott termék – mint a szalonna vagy kolbász, illetve halféle sem.

Az eredmények azonban így is figyelemre méltóak voltak, mivel azt jelezték, hogy a hús koleszterinszintjének csökkentéséhez a legcélszerűbb a vörös és a fehér húsfélék fogyasztásának együttes csökkentése vagy elhagyása. A tanulmány megállapította, hogy a növényi fehérjék a vér koleszterinszintje szempontjából a legegészségesebbek.

Ez a tanulmány, amelyet az APPROACH (Állati és növényi fehérjék és szív- és érrendszeri egészség) kísérletnek neveznek, azt is kimutatta, hogy a nagy mennyiségű telített zsír fogyasztása megnöveli a nagy, koleszterinben gazdag LDL-részecskék koncentrációját. Ezek azonban gyengébb kapcsolatban állnak a szív- és érrendszeri betegségekkel, mint a kisebb LDL-részecskék.

Hasonlóképpen, a vörös és fehér hús megnövelte a nagy LDL mennyiségét a nem hústartalmú étrendekhez képest. Ezért a standard LDL-koleszterin-szintek alkalmazása, a kardiovaszkuláris betegségek előjelzéseként, a kockázat túlértékeléséhez vezethet mind a magasabb hús, mind a telített zsírbevitel esetében, mivel a standard LDL-koleszterin-vizsgálatok elsősorban a nagyobb LDL-részecskék szintjét tükrözik.

Félrevezető étrendi ajánlások

A vörös hús fogyasztása az utóbbi néhány évtizedben viszonylag népszerűtlen lett, mivel összefüggésbe hozható a szívbetegségek megnövekedett számával. A kormányzati táplálkozási irányelvek ezért a baromfi fogyasztására ösztönöznek, úgy tekintve rá, mint a vörös hús egészségesebb alternatívája.

Ezidáig nem volt átfogó összehasonlítás a vörös hús, a fehér hús és a nem húsfehérjék hatásairól a vér koleszterinjére vonatkozóan, mondta Krauss. A növényi alapú fehérjékkel – például a zöldségekkel és a hüvelyesekkel – érhető el a legjobb koleszterinszint.

Eredményeink azt mutatják, hogy a vörös hús és a fehér hús korlátozására vonatkozó tanácsoknak nem csak a vér koleszterinszintre gyakorolt hatásán kellene alapulnia.

A vörös hús fogyasztásának egyéb hatásai szintén hozzájárulhatnak a szívbetegséghez. Ezeket a hatásokat részletesebben meg kell vizsgálni az egészség javítása érdekében.

– mondta Krauss.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.