Most olvasott cikk
A Star Wars-filmek sztárja nyílt levélben szólalt fel a kegyetlen majomkísérletek ellen

A Star Wars-filmek sztárja nyílt levélben szólalt fel a kegyetlen majomkísérletek ellen

Star Wars

A színésznő, amikor megtudta, hogy a Star Wars-sorozat karaktereiről nevezik el a kísérleti majmokat a Massachusettsi Egyetemen, úgy érezte, muszáj tollat ragadnia.

A legtöbbek által csak Rey Skywalker-ként ismert színésznő, a Star Wars-filmek egyik főszereplője, Daisy Ridley sajnos csak a vásznon rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel a jedi lovagok.

Pedig biztosra vehetjük, hogy most ő is azt szeretné, ha sima gondolatátvitellel el tudná érni, hogy célpontjai az ő kénye és kedve szerint cselekedjenek. Erre sem ő, sem más nem képes, így marad a második legjobb megoldás, egy szívhez szóló levél, amely megpróbál az ember jóérzésére és logikájára hatni.

A színésznő elszörnyedt, amikor tudomására jutott, hogy a University of Massachusetts falain belül marmoset majmokkal folytatnak különböző – megkérdőjelezhető tudományos értékekkel bíró – állatkísérleteket. A vizsgálódás a változókorral, valamint a kognitív képességek változásával kapcsolatos.

A kreatív kutatók a kísérleti majmokat a Star Wars-franchise karaktereiről nevezték el, ez pedig már több volt a soknál a színésznőnek. Ridley tollat ragadott és nyílt levélben kérte az iskolát, hogy hagyják abba a kegyetlen kísérleteket és ne mocskolják be a számára olyan kedves filmes univerzum karaktereinek neveit azzal, hogy ilyen módon használják őket.

Elborzasztott, amikor megtudtam, hogy ezeket az apró marmoset majmokat bizarr menopauza-kísérletek miatt bántják az egyetemen. Különösen elszomorít, hogy ezek a kis állatok a Star Wars karaktereiről kapták a nevüket. Nyilvánvalóan komoly érzelmek kötnek a franchise-hoz és belesajdul a szívem, hogy Luke Skywalker, Princess Leia és egyéb szeretett karakterek neveit ilyen kegyetlenséghez kapcsolják

– olvasható Ridley levelében.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PETA (@peta)

A színésznő karaktere a filmes univerzumban még életben van, a róla elnevezett majom sajnos már nem.

Mire használják a majmokat?

A kutatás tudományos értékét igencsak megkérdőjelezi, hogy a marmoset majmok egyáltalán nem is esnek át menopauzán, nincsen náluk változókor, ezért a nőstény majmokat mesterségesen hozzák hasonló állapotba.

Sebészileg eltávolítják a méhüket, majd kézmelegítőkkel érik el náluk a hőhullámokat.

Az ügyre a PETA hívta fel a figyelmet, akik videót is közöltek az egyetem falain belül zajló kísérletekről, amikért a kutatásokat vezető Agnès Lacreuse és csapata 4 millió dollárt kapott az amerikai adófizetők pénzéből.

Az, hogy valami nagyon nincs rendben az egész helyzettel, abból is látszik, hogy az egyetem törvényszegésre is hajlandó, hogy elkendőzze a falain belül zajló kegyetlenségeket.

„Úgy tűnik, az egyetem hajlandó megszegni a közérdekű adatokra vonatkozó törvényeket, csak hogy elrejthesse az igazságot. A PETA nemrég feljelentéshez folyamodott, hogy így kényszerítse ki az intézménytől az iratokat, amiket igényeltünk, és amiket az egyetem – a massachusettsi törvényekkel ellentétben – egyelőre elmulasztott átadni” – olvasható a PETA cikkében.

Tavaly év végén mi is foglalkoztunk azzal az egyre általánosabb nézettel, miszerint az állatkísérletek semmilyen módon nem viszik előre a tudományt, és sokkal célszerűbb lenne teljes egészében elfordulni ettől a barbár szokástól, ami felett eljárt az idő.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.