Most olvasott cikk
A spanyolok fele rendszeresen vásárol növényi alapú élelmiszereket

A spanyolok fele rendszeresen vásárol növényi alapú élelmiszereket

spanyolok

Egy friss felmérés szerint a mediterrán országban egyre népszerűbbek a plant-based termékek és nincs semmi jel, ami arra utalna, hogy ez a tendencia változna. Úgy tűnik, a spanyolok szeretik a növényi alapú élelmiszereket.

Tavaly még arról számoltunk be, hogy Albert Garzón, a spanyol fogyasztóvédelmi miniszter gyakorlatilag célkeresztet rajzolt a saját homlokára, amikor a húsfogyasztás csökkentésének fontosságára hívta fel a mediterrán ország lakosságának figyelmét. Úgy néz ki, azóta új szelek fújnak Spanyolországban.

Az Association of Manufacturers and Distributors (AECOC), a Violife és a NeWind Foods megrendelésében elkészült új jelentés alapján kiderült, hogy a spanyolországi fogyasztók fele vásárolt a közelmúltban növényi alapú terméket, és 70%-uk az elkövetkezendő hónapokban is tervez vásárolni.

Az AECOC fogyasztói szokásokat vizsgáló platformja által elvégzett kutatás alapján a 25 és 45 év közötti, párkapcsolatban élő, gyerekes, városban lakó férfiak 45,5%-a és nők 54,5%-a “veggie”, vagyis vegetáriánus, flexitáriánus vagy vegán étrendet követ.

Egyre jobb a növényi élelmiszerek megítélése

Az állati hozzávalók nélkül készült termékekről általánosságban elmondható pozitívumok mind szerepet játszanak a spanyol fogyasztók döntéseiben.

A tanulmány alapján a vásárlók úgy nyilatkoztak, hogy a növényi alapú termékek számukra egészségesebbnek hatnak, kevesebb bennük a zsír, a tartósítószer, és sokkal jobb tápanyagprofiljuk van. Sokan hozzátették, hogy a környezeti terhelésük is töredéke az állatokból készült fogyasztási cikkekhez képest, ráadásul nem társul hozzájuk állati szenvedés sem.

A tudatos élelmezéssel foglalkozó nemzetközi szervezet, a ProVeg International is indított pár évvel ezelőtt egy kampányt a spanyolok étkezési szokásainak környezetre gyakorolt káros hatásairól. Ez a növényi étkezésre való áttérést szorgalmazta az ország fogyasztóinak.

A szervezet által végzett vizsgálódás arra jutott, hogy ha Spanyolország teljes lakossága egy évre növényi étrendre váltana, akkor 1,7 milliárd liter vizet, 10 millió hektár földet és több mint 62 millió tonna szén-dioxidot tudnának megspórolni.

Nehéz elképzelni, hogy az ország, ahol megtámadják az állatjogi aktivistákat, vagy ahol még mindig kulturális örökségnek nevezik az állatokra és emberekre egyaránt veszélyes bikafuttatásokat és bikaviadalokat, a növényi forradalom útjára léphet, de az adatok biztatók. Ráadásul Barcelona idén első alkalommal felkerült a HappyCow listájára, amin a cég a világ 10 leginkább vegánbarát városát rangsorolta.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.