Most olvasott cikk
A marhafogyasztásnak „drasztikusan csökkennie kell” a népesség növekedésével

A marhafogyasztásnak „drasztikusan csökkennie kell” a népesség növekedésével

A-marhafogyaszt_C3_A1snak-_E2_80_9Edrasztikusan-cs_46e75fc3bceb5666bcea9d9cf8990024

Egy új jelentés szerint a gazdag országban élő embereknek nagymértékben csökkenteniük kell a marha, és a bárány mennyiségét; úgy fogyasztanak, mintha a világ képes lenne ellátni 10 milliárd embert.  Ezen csökkentések és egyéb intézkedések egyaránt szükségesek a katasztrofális klímaváltozás elkerüléséhez – áll a jelentésben.

A World Resources Institute (WRS) beszámolója szerint 2050-re 50% extra élelmiszerre lesz szükségünk, illetve az összes üvegházhatást okozó gáz kibocsátását egyszerre 2/3-ára kell redukálnunk. A plusz élelmet anélkül kell előteremtenünk, hogy újabb mezőgazdasági területeket hoznának létre, különben a világ megmaradt erdői is kárba vesznének.

Hogyan változtathatnánk?

A hús- és a tejtermelés a mezőgazdasági területek 83%-át használja fel, és a mezőgazdasági kibocsátás 60%-át termeli.

A hektáronként előállított élelmiszer mennyiségi növelése volt a legkritikusabb lépés, a szakértők szerint ezt követi a húsevés csökkentése és a termesztett élelem pazarlásának leredukálása.

„Változtatnuk kell azon, ahogy az élelmet termeljük és fogyasztjuk; nem csak környezeti okokból kifolyólag, hanem mert ez egy egzisztenciális kérdés az embereknek.”

– mondta Janet Ranganathan, a WRD tudományos és kutatási részlegének alelnöke.

Tim Searchinger, a WRI-n, és a Princeton Egyetemen azt mondta:

„Ha a mai rendszerrel megpróbálnánk megtermelni minden élelmet, amire 2050-ben szükségünk lesz, a világnak meg kellene változtatnia a megmaradt erdők többségét, ami miatt a mezőgazdaság önmagában körülbelül kétszer annyi kibocsátást eredményezne, amennyi az emberi tevékenységből engedélyezett.”

Az új, lengyelországi Katowice-i éghajlati csúcstalálkozón született jelentés a főbb tudományos elemzéseken alapul; melyek szerint a húsevés rohamos csökkentése „nélkülözhetetlen” a veszélyes klímaváltozás elkerüléséhez.

Amit bárki, bármikor megtehet a Földért

A marhafogyasztásnak „drasztikusan csökkennie kell” a népesség növekedésével

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a hús és a tejtermékek elkerülése volt az első, és leghatékonyabb módja, hogy az egyén csökkenthesse környezetre gyakorolt hatását a bolygón, és közösen lelassítsuk a vadállatok kipusztulását, illetve elősegítsük az óceáni halott zónák gyógyítását.

Azok a kifinomult marketing- és magatartásváltozási stratégiák, melyeket a nagyvállalatok már használtak az ügyfelek befolyásolására, segíthetnének abban, hogy megváltoztassuk az emberek étrendjét. A kormányok ösztönözhetnék kevesebb hús készítésére az iskolákat, kórházakat és más állami intézményeket.

– mondta Ranganathan.

A WRI szerint más változások is segíthetnek abban, hogy a mezőgazdaság helyzete javuljon, például a tehenek ellátása jobb minőségű takarmánnyal, aminek következtében csökkenne a tehenektől származtatható metántermelés; az élelmiszernövényekből előállított bioüzemanyag limitálása; a trágya és műtrágya jobb kezelése; és a mezőgazdasági gépek energiafelhasználásának  csökkentése.

Emellett a népességnövekedés megfékezésére irányuló politikával csökkenthető az élelmezés iránti általános kereslet, például „javítani kell az afrikai nők hozzáférését az oktatáshoz, és az egészségügyhöz, hogy maguktól csökkenésnek indulhassanak a termékenységi szintek.

A WRI jelentés Lengyelországban, az ENSZ éghajlati csúcstalálkozóján jött létre, ahol csaknem 200 nemzet akart eleget tenni a 2015-ben, Párizsban létrejött egyezménynek, mely többek között az emberiség szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséről szól. Mint az egy másik tanulmányból kiderült, a növényi étrend 84%-kal kevésbé károsítja a bolygót.

Az akció gyors véghezvitele egy másik fő cél. Az ENSZ szerint éghajlatváltozást az ötödére kell csökkenteni, hogy a limitált melegedés a tudósok által javasolt 1.5 °C legyen.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.