Most olvasott cikk
A halfeldolgozók 70%-a megszegi a környezetvédelmi szabályokat

A halfeldolgozók 70%-a megszegi a környezetvédelmi szabályokat

Egy búvár felkavaró videója – amelyben a brit columbiai halfeldolgozó üzem beleket és vért önt a csatornába – buzdította arra a brit columbiai környezetvédelemért és klímaváltozásért felelős minisztériumot, hogy egy vizsgálatot rendeljen el a halfeldolgozó üzemek kapcsán.

Az eredmény sokkoló: a halfeldolgozó üzemek 70%-a nem felel meg a környezetvédelmi szabályoknak.

A legtöbb halfeldolgozó üzem régebbi szabályzat szerint működik, amely a jelenkori szabályzatnál megengedőbb. Ezzel nem csupán hatalmas szennyezést okoznak, de a vadon élő lazacokat egy piscine reovírus nevű betegséggel fertőzhetik meg.

nyomozást kiváltó felvételt Tavish Campbell fényképész készítette, amely megmutatja, ahogy egy csővezetéken át vörös, mérgező hulladékot juttatnak az egyébként tiszta vízbe. Campbell mintát gyűjtött a vörös vízből, amelyet pozitívra tesztelt olyan kórokozókra, amelyek veszélyesek a vadon élő halak populációjára.

Campbell így nyilatkozott az ügyben indított vizsgálatról:

Meglepődtem a British Columbia Vízi Egészségügyi Tudományok Központja által megjelentetett sajtóközleményen, amely elavult jelentést tartalmaz a piscine reovírus (továbbiakban PRV) nevű kórokozóról. A legújabb kutatásokat a Csendes-óceáni Lazac Alapítvány (Pacific Salmon Foundation) tudósai és a kanadai halászatért és óceánért (DFO) felelős kutatók készítették 2018 májusában, és megállapították, hogy a norvég eredetű PRV sárgaságot és vérszegénységet okoz a chinook lazacfajta esetében”

A Vízi Egészségügyi Tudományok Központja szerint a Brit Columbiában a PRV kórokozók miatt fellépő helyzet további vizsgálatokat igényel. Amennyiben várunk addig, amíg a tudomány által 100 százalékban alá lesz támasztva, hogy a PRV kórokozó kárt tesz a vadon élő lazacokban, addigra túl késő lesz a halak számára.

Nézd meg az esetről készült felvételeket is:

A halfeldolgozással és gazdálkodással foglalkozó iparágak borzalmas hírnevét nem csak ez okozza. A Vancouver- szigetek lazacgazdaságaiból kiszivárgott felvételek vak és kórosan lesoványodott lazacokat mutattak, amelyek a saját ürülékében úsztak. A videó szerint egy 17 éves jelentés felfedezte, hogy egy halgazdaságból származó tengeri tetű ölte meg a fiatal vadon élő lazacot.

Mivel a halgazdaságok sok halat különítenek el kicsi elzárt területre, így ez tökéletes táptalajt nyújt a paraziták számára. Valójában 2016 volt a tengeri tetvek elterjedésének éve Skandináviától Chiléig. Azért, hogy a halgazdaságok felvegyék a harcot a tengeri tetvek növekvő fertőzésével, több tonna foltos ajakoshalat importáltak. A foltos ajakoshalakat „tisztítóhalként” használták, hiszen ez a halfajta parazitákat eszik, így vegyszerek helyett ezzel tudnak ellenük harcolni. Azonban ennek a halfajtának az importálása annak érdekében, hogy a parazitákat megfékezzék, pusztítást okoz a természetes halpopulációban.

A haltenyésztő telepeken élő halak szenvednek a zsúfolt, hulladékkal szennyezett elkerített területen.

Egy 2016-os tanulmány szerint a tenyésztett lazacok „depresszióssá válnak, és feladják az életüket”. Mindegy, hogy halászott vagy tenyésztett halról van szó, a halak képesek megtapasztalni a félelmet és a fájdalmat, éppúgy mint a szárazföldi állatok. A megölésük annak érdekében, hogy élelemhez jussunk felesleges, embertelen, fenntarthatatlan és egészségtelen.

A helyzetet rosszabbá teszi, hogy a halakat rettenetesen kegyetlen módon ölik meg. 2011-ben a Mercy For Animals rejtett felvételei leleplezték, ahogy egy halfeldolgozó üzemben a halakat élve megnyúzzák. Vergődtek és próbáltak megszökni a munkások kése elől. Ahogy a hal oxigén után kapkodott, a munkás letépte a bőrét egy fogóval.

A halászat és a halak feldolgozása tehát tönkreteszi az óceánokat, mérgezik az egészségünket és a vízi élőlények brutális kivégzés áldozatai lesznek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.