A táplálkozással és fitnesszel való kapcsolatom örökre megváltozott. Régebben azt gondoltam, hogy tápláló ételeket fogyasztani egyfajta kötelezettség. Meg voltam győződve arról, hogy időnkénti vegetáriánusságom ellensúlyozta a sajtos csipszet és a muffint.

Bár az én okos vegán unokaöcsém megpróbálta megértetni velem, mit eszek valójában, nem figyeltem rá. Nem akartam tudni a méreg és vegyi anyagokról, és szentül meg voltam róla győződve, hogy a tejelő tehenek és a szabad tartású csirkék boldog életet élnek. Mindez akkor kezdett megváltozni, amikor elhatároztam, hogy belevágok  egy megbízható mentor 21 napos vegán kihívásába.

Az életmód mellett kitartottam, és ezzel együtt amellett is, hogy minél többet tudjak meg róla. Most már olyan ételeket keresek, amelyek összhangban vannak a természettel és a környezetünkkel is. Ami azelőtt lehetetlennek tűnt számomra, most egy könyörületes, tájékozott életforma.

– így mesél vegánná válásáról Elizabeth Zarrella Maglio, a Center for Nutrition Studies egyik szerkesztője.

Annak ellenére, hogy ahányan vagyunk, annyiféle utat járunk, hogy hasonló elvek szerint éljünk, pár tipp az úton biztosan segít, hogy könyörületes és tájékozott mellett, fenntartható is legyen számodra ez az életmód.

Ezt az 5 lépést tartsd észben, ha te is teljes változásra vágysz:

1. Mi a különbség a vegán étrend és a teljes értékű növényi étrend között?

Vegán vs. teljes értékű növényi étrend különbség

A vegán ételek mind növényi alapúak, azonban nem feltétlenül teljes értékűek. A különbség az étel elkészítési módjában rejlik, illetve abban, hogy milyen fokú változáson ment végbe a természetes alapanyag, míg a fáról/földből a tányérodra került.

Például, miután sikeresen beszereztél pár bio édesburgonyát a termelői piacról, sütőben, olaj nélkül kissé megsütve, fahéjjal és áfonyával megszórva csodás desszert lehet belőle. Felhasználástól függően lehet hámozni, reszelni, párolni, enyhén megfőzni.

Haladva több konyhatechnika, feldolgozás és a hozzáadott termékek irányába, kisüthetjük a batátát olajban, adhatunk hozzá sót vagy cukrot is. Ezen a ponton nem csak a vitaminok és enzimek pusztításával kell számolnunk, de a hozzáadott, erősen feldolgozott összetevők miatt nem mondhatjuk 100%-ig teljes értékűnek sem az így kapott ételt.

Minden esetben a krumpli a fő összetevő. Minden eljárás eredménye egy növényi alapú fogás, viszont a nagyobb feldolgozottság esetén kompromisszumot kell kötnünk az elvesztett tápanyagok és az egészségre nézve kedvezőtlen összetevők tekintetében. Csak a friss édesburgonya fogyasztható olyan formában, ahogy a természet megalkotta, olajmentesen, tele rosttal, antioxidánssal, vitaminnal és ásványi anyaggal.

2. Kezdd azzal, amit már ismersz

Mindannyiunknak van egy kedvenc étele, amiről nem is gondoltuk, hogy vegán vagy növényi alapú. Szereted az avokádót, a paradicsomot vagy a hagymát? Használd őket különálló feltétekként, vagy kombináld őket, hogy  guacamole-t kapj, és fogyaszd tortilla chips-hez.

Ez is érdekelhet ➡  A 20 legjobb vegán film, ami megváltoztathatja az életed

Oda vagy a mogyoróvajért? Kend meg a teljes kiőrlésű pirítósodat vele, majd szeletelt banánnal fogyaszd reggelire. Hummuszhoz már sok helyen hozzájutsz, a szupermarketeknek egyre szélesebb a kínálata belőlük. Az igazán egészséges olajmentes verziót otthon is könnyedén elkészítheted és kedved szerint ízesítheted.

Fogyaszthatod teljes kiőrlésű pitával, mártogathatsz bele feldarabolt zöldséget, de egy Buddha-tálhoz is remek kiegészítés. Budapesten bármelyik Hummusbar-ban kérheted a hummuszt olaj nélkül, a sarki boltban vehetsz pár répát és máris ki vagy segítve egy rohanós napon.

Ha szerencsés vagy, és van kerted a fővárosban, vagy vidéken élsz, próbálkozz saját termesztéssel. A legtöbb leveles zöldség nem igényel nagy törődést, viszont vegyszermentesen szolgáltatja a klorofillt és megannyi vitamint számodra.

A fűszernövények és mikrozöldek nevelésével még egy kisebb balkonon is próbálkozhatsz. Természetesen, ha nem tudsz a saját kertedben termelni, a második legjobb forrás a piac. Egy tál fagyasztott banán mindig jó alap egy vegán jégkrémhez. A tejtermékeket váltsd ki szója, mandula, kókusz vagy más növényi alapú tejjel.

A „mit eszem?” pánik elkerülésének kulcsa az, hogy olyan ételekre összpontosíts, melyekben az összetevők számát két kézen meg tudod számolni, felismered őket és ki tudod ejteni. Tartsd szem előtt a hozzáadott olaj és cukor elkerülését.

Az első hetekre válassz két-két féle reggeli, ebéd és vacsora opciót, olyan összetevőkre alapozva, melyeket már ismersz és szeretsz. Minél egyszerűbb fogásokat készíts, ugyanis ez segít, hogy kevesebb időt tölts a konyhában és megtanuld a tápláló, vegán étkezés alapelveit.

3. Készülj fel a közösségi étkezésekre

Kelsey Chanse / Unsplash

Mivel a vegán étrend népszerűbbé vált, a még nem-vegán barátok, családtagok és az éttermek egyre jobban alkalmazkodnak, különösen, ha udvariasan közelítesz feléjük az igényeiddel. Mindazonáltal elkerülhetetlenül előfordulnak olyan helyzetek is, amikor nem veszik figyelembe a kéréseidet.

Az üdülési szolgáltatástól a munkaebéden át az autópálya pihenőhelyekig  – ahol az automaták tele vannak szeméttel – könnyű rossz döntést hozni, ha engedsz a kísértésnek, hiszen az éhség próbára teszi a kitartást és az önuralmat. Ezért az ilyen helyzetekre jobb felkészülni.

Készíts saját turmixot és vidd magaddal, pakolj el mogyoróvajas kiflit, kekszet és a hummuszt, zöldségrudakat és mártást. A vegyes diófélék és szárított gyümölcsök kis helyet is foglalnak és gyors energiát adnak.

Ez is érdekelhet ➡  Minden, amit vegánként tudnod kell a B12 vitaminról

Pattogtass tapadás-mentes edényben popcornt és vidd az olajmentes változatot a közös filmezésre. Legyél kreatív és hozd ki a választékból a legtöbbet.

Ha nem vegánbarát étteremben étkezel, elsőként törekedj arra, hogy válogasd össze te a tálad összetevőit és lásd, hogy mit eszel. Párolt zöldséget és salátát, kis savanyúságot és szénhidrátforrásként főtt krumplit vagy főtt rizst még a legegyszerűbb étkezdében is találsz.

A túrára jól jönnek a kisebb konzerv hüvelyesek, edd egy teljes kiőrlésű kenyérszelet mellé, és máris komplett szénhidrátban és fehérjében gazdag ételt kapsz, mely hosszú ideig biztosít energiát számodra. A zabból készült muffinok szintén örök befutók, ha egészséges alternatívát keresel.

4. Élvezd a tanulást

Fegyverkezz fel elegendő ismerettel ahhoz, hogy tisztában legyél a választásaid tudományos miértjeivel. Ha érzed magadban a tudásszomjat és jobban belemerülnél a növényi alapú táplálkozástudomány rejtelmeibe, egyre több online kurzus közül választhatsz.

Az ilyen képzéseken tantervtől függően tanulhatsz a táplálkozástudományi alapokról, az állattenyésztésről, a környezetvédelemről, a politika befolyásáról, az egészség és a fitnesz kapcsolatáról és hasznos konyhatechnikákról is.

A tudás segít megszilárdítani az új szokásaidat. Annak tudatában, hogy így étkezve minden nap állatokat mentesz meg a szenvedéstől, csökkented a környezetszennyezés mértékét és jobb életszínvonalat biztosítasz magadnak, könnyebb az akadályokat leküzdeni.

A méreganyagok kiiktatása az étrendünkből segít megszabadulni az életünkben lévő mérgektől is, minden értelemben.

5. Adj magadnak elég időt arra, hogy érezd az előnyöket

Robert Bye / Unsplash

Minél hosszabb ideig tartasz ki, annál többet profitál belőle a szervezeted. Addig is, ha emlékezteted magad arra, hogy az új étrended milyen pozitív hatással van a bolygó egésze számára, az erősítheti a kitartásodat.

Vegánná válsz, mert törődsz az állatokkal, és amennyire csak lehetséges, szeretnéd korlátozni szenvedésüket. Amikor a növényi alapú ételek iránti elkötelezettséged zavarba ejt és megkérdőjelezed a választásodat, az előtted lévő étel helyett gondolj arra, honnan származik és ki adta az életét érte.

Gondolj az állattartó telepekre, a ketrecekre, a vágóhidakra és az állatok által elviselt összes bántalmazásra, amire semmi szükség nem lenne. Az egészségesebb, kevésbé feldolgozott, só, olaj és cukormentes életmódban pedig lásd meg azt a lehetőséget is, hogy saját egészségeden túl hozzásegít ahhoz is, hogy jó példát mutass a fenntartható veganizmusra, és tudásoddal másokat is segíts.

Oszd meg - 1 kattintás!
Prove.hu
Rea

Rea

Publicista, közgazdász, marketinges
Rea vagyok, közgazdász és marketinges. Gyerekkorom óta ösztönösen kerültem a húst, majd 7 éve száműztem, mikor megismerkedtem a nyers vegán étrenddel. Ez elindított egy egészségesebb, tudatosabb életmód irányába, majd 2018. januárjától teljes értékű, olajmentes vegán étrendre tértem át és szerelmese lettem a növényi alapú táplálkozástudománynak. Ennek eredménye a közérzetemen kívül kilókban is mérhető. Az pedig csak bónusz, hogy egészségesen étkezve az állatoknak és a bolygónknak sem ártok. Hiszem, hogy a marketingnek és a megfelelő kommunikációs eszközöknek óriási szerepe van a hiteles információk átadásában. Ezért örülök, hogy a prove.hu csapat tagjaként ismereteimmel egy olyan nemes célt támogathatok, mint a vegán életmód népszerűsítése.

Írd le a véleményed!