Hatékony megoldást nyújthatna a növényi étrend a világunkat sújtó aktuális problémákra – állítja egy közelmúltban megjelent tanulmány. A szerzők szerint az éghajlatváltozás, a biodiverzitás csökkenése, a krónikus betegségek visszaszorítása mind lehetséges lenne, ha változtatnánk a globális élelmezési rendszerünkön. A jelenlegi helyzet fennállásáért a nagyipari állattartást és a hiányos orvosi képzést teszik felelőssé.
Az éghajlat olyan mértékben melegszik, hogy a párizsi klímaegyezményben foglaltak lassan hiú ábrándnak tűnnek. A biodiverzitás folyamatosan csökken, a krónikus betegségek pedig továbbra is nagyon komoly halálozási mutatókat produkálnak. A világunkat sújtó legnagyobb krízisek pedig szinte mind visszavezethetők valamilyen módon arra, ahogy étkezünk, és amilyen módon előállítjuk az élelmiszereinket – növényeket és állatokat egyaránt. Shireen Kassam és Laura Jane a Future Health folyóiratban megjelent tanulmánya alapján a növényi étrend hatékonyan vehetné fel a harcot ezekkel a jelenségekkel szemben.
A két orvos az írásban felsorol bizonyos okokat, amelyek felelősek lehetnek a jelenlegi helyzet kialakulásáért. Ezek között szerepel többek között, hogy az állami támogatások továbbra is a tojás-, hús- és tejipari szektorban összpontosulnak. A termőföldek nagy részén takarmánynövényeket termelnek. Az egészségügyi képzésben pedig továbbra sincs előtérben a növényi étrend. A szakemberek sok esetben nem is érzik magukat elég képzetteknek, hogy ajánlásokat tegyenek. De az is előfordul, hogy a szakmai környezet sem támogatja őket ebben. Mindeközben a húslobbi dezinformációs kampányokkal igyekszik elvitatni a növényi étrend megannyi egészségügyi és környezetvédelmi előnyét.
A növényi étrend számos területen jelenthetne pozitív változást
A tanulmányt jegyző két orvos úgy véli, az egészségügyi szervezetek változtathatnának a jelenlegi állapoton. Az ő iránymutatásukkal, valamint a szakemberek fellépésével megvalósulhatna az irányváltás.
Az egészségügyi szervezeteknek megvan a lehetőségük arra, hogy népszerűsítsék a növényi étrendet. Normalizálhatják a növényi alapú ételeket a kórházakon belül. Mint a New York City Health and Hospitals kezdeményezésében, ahol 11 kórházban már a növényi ételek az alapvető választási opciók. A kezdeményezés következtében a betegek több mint 50 százaléka a növényi alapú ételt választotta. Ezzel 36 százalékos csökkenést ért el a kórház az ételekhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásban. A változtatás jelentős költségmegtakarítást és magas szintű betegelégedettséget eredményezett anélkül, hogy korlátozták volna a választási lehetőségeket
– olvasható a tanulmányban.
Rámutattak, a növényi átállás a biodiverzitás tekintetében is előnyös lenne. A növényi alapú termékek előállítása ugyanis sokkal fenntarthatóbb, mint a hústermelésre összpontosító mezőgazdasági gyakorlatok. A növényi étrend elterjedése ráadásul az egészségi állapot globális javításával csökkenthetné az állami és egyéni egészségügyi kiadásokat, valamint az egészségügyi intézmények anyagi terheit.
A tanulmány szerzői soraikat pontokba szedett tanácsokkal zárják az egészségügyi szervezetek számára. Ezek között szerepel a növényi étrend előnyeivel kapcsolatos oktatási és tájékoztatási kezdeményezések népszerűsítése, a kórházak ételkínálatának átalakítása, de a nagyipari állattartást támogató bankokkal és cégekkel való együttműködés megszakítása is.