Mikroműanyag-darabok egy petricsészében közelről, fekete felületen

A mikroműanyag az egészséges ételeinket sem kerüli el

A répában, az almában, de még a rizsben is előfordulhatnak mikroműanyagok. Az apró műanyagrészecskék jelenléte az ételünkben számos egészségügyi problémához vezethet. Teljesen kiiktatni őket szinte lehetetlenség, de vannak módszerek, amelyekkel csökkenthetjük a kitettségünket ezekkel a káros adalékokkal szemben.

A híreket olvasva úgy tűnik, a mikroműanyag elől nincs menekvés. Akármerre nézünk, akárhová utazunk, ezek az aprócska műanyagrészecskék jönnek velünk, vagy már alapból ott vannak, ahova megérkezünk. Eddig talán megnyugvást jelenthetett a gondolat, hogy a természetes élelmiszerek, a feldolgozatlan zöldségek és gyümölcsök védelmet jelenthetnek, legalábbis ami az élelmiszer-szennyezettséget illeti. A DailyMail most azonban egy tucat olyan, alapvetően egészségesnek tekintett élelmiszert szedett össze, amelyről a legújabb kutatások megállapították, hogy nem mentesek a mikroműanyagoktól. Sőt, egyesek kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazzák őket.

Egy 2022-ben megjelent tanulmány szerint például a növények a vízben lévő műanyagot a gyökerükön keresztül szívják magukba, így a felvett mennyiség nagy része magában a gyökérben összpontosul. Emiatt fordulhat elő, hogy a gyökérzöldségekben, például a répában nagyobb eséllyel található jelentősebb mennyiségű mikroműanyag. A leveles zöldségek, mint például a saláta vagy a káposzta, kevesebb mikroműanyagot juttatnak a szervezetünkbe, mivel azoknak a levelét esszük.

Nem a répa az egyetlen egészséges étel, ami tele van mikroműanyaggal

A répa mellett az alma is meglepően sok műanyagrészecskét tartalmaz. Egy 2020-ban megjelent tanulmány az almát találta a legszennyezettebb gyümölcsnek a vizsgált növények (répa, saláta, brokkoli, krumpli, alma, körte) közül. Egy gramm almában akár 100 ezer mikroműanyag-részecske is megbújhat. A kutatatók ezt annak tulajdonítják, hogy a fák gyökérzete sokkal terebélyesebb, és sokkal tovább is élnek, mint a zöldségek. Így nagyobb mennyiségű műanyag kerülhet a gyümölcshúsba.

A világ legnagyobb mértékben fogyasztott gabonája, a rizs sem kivétel. Egy kutatás alapján minden száz gramm rizs elfogyasztásával négy milligramm mikroműanyag is a szervezetünkbe kerülhet. A zacskós rizs fogyasztása pedig megháromszorozza ezt a mennyiséget. A palackos vízben szintén több százezer részecske lehet literenként, de a teakedvelőknek kell igazán megkapaszkodniuk. Egyetlen műanyag teafilter több milliárd mikro- és nanoplasztik-részecskét is tartalmazhat. De a himalájai só és a növényi alapú nuggets is nagymértékben szennyezettek lehetnek – utóbbi leginkább a műanyag csomagolás miatt.

A mikroműanyag az élelmezési rendszert is fenyegeti

Közhely, de mindenben – tényleg mindenben – ott vannak az apró műanyagrészecskék, a tengerek legmélyebb pontjától kezdve a legmagasabb hegycsúcsokig. Egy átlagos emberi agy annyi mikroműanyagot tartalmaz, amiből egy műanyag kanál is elkészíthető lenne. Az egészségre gyakorolt hosszú távú káros hatásait még nem ismerjük pontosan, de a kutatók úgy gondolják, hogy a kitettségnek köze lehet számos krónikus betegség kialakulásához, keringési zavarokhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz.

Nem a közvetlen egészségkárosító hatásuk az egyetlen aggasztó előrejelzés a mikroműanyagokkal kapcsolatban. Mivel befolyásolják a növények fotoszintetizáló képességét, ezért komolyan veszélyeztetik a globális élelmiszer-ellátást is. Emiatt több százmillió embert érinthet élelmiszerhiány a jövőben, ami a jelenlegi tendenciát figyelembe véve idővel még növekedhet is.

Ha védekezni teljes mértékben nem is tudunk, csökkenthetjük a bevitt mikroműanyag mennyiségét. Érdemes lehet például

  • filteresről szálas teára váltani,
  • a rizst alaposan megmosni elkészítés előtt,
  • csak olyan műanyagot tenni a mikróba, ami kifejezetten az erre való alkalmasságot jelző felirattal vagy jellel van ellátva,
  • a palackozott vizet üveges vagy (szükség esetén szűrt) csapvízre cserélni,
  • az egyszer használatos műanyagokat nem újrahasználni,
  • valamint minél inkább csomagolás nélküli élelmiszereket fogyasztani.

Az antioxidánsban gazdag ételek a legújabb kutatások szerint mérsékelhetik a mikroműanyagok egészségkárosító hatását. A helyzetet felesleges szépíteni, a mikroműanyagok a mindennapjaink részei, és jó eséllyel nem is tűnnek el egyhamar. De ha odafigyelünk a mindennapokban, javíthatunk valamelyest a helyzeten.

Ez a cikk is érdekelhet:

Nagy István repülőtéren, félvállra vetett táskával

Nagy hiányosságok miatt kapott nyílt levelet Nagy István agrárminiszter

Nem megfelelő a holtfák mennyisége a fehérhátú fakopáncs élőhelyein, ennek

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének