Egy vágódeszka, aminek baloldalán vajkockák vannak, elöl egy fehér tálkában olaj, hátul egy átlátszó üvegben szintén olaj

Rosszabbul hathat az egészségre a vaj, mint a növényi olajok fogyasztása

Évtizedes vita övezi a kérdést, hogy az állati eredetű vaj vagy a növényi olajok egészségesebbek. Egy új tanulmány most arra jutott, hogy a legtöbb vajat fogyasztók körében magasabb volt a halálozási arány. A növényi olajok jobban szerepeltek, ezek közül a szója-, repce- és olívaolaj bizonyultak a legjobbnak. A kutatás több mint kétszázezer alany három évtizedet felölelő adatai alapján készült. Mindeközben Amerikában éppen a növényi olajok ellen indulhat hadjárat.

Egy friss kutatás szerint a növényi olajok használatával csökken a halálozási arány – számolt be az eredményről a Vegconomist.

A Mass General Brigham, a Harvard T.H. Chan School of Public Health és a Broad Institute kutatói 221 ezer alany egészségügyi adatait vizsgálták. A nagy mennyiségű adat harminc év alatt gyűlt össze három hosszú távú adatfelvétel során. A kutatásban azon alanyok információit vizsgálták, akik az adatrögzítéskor nem szenvedtek rákban, cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri megbetegedésben. A kutatók elsősorban a halálozási számokat, másodsorban a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegség miatt elhunytak számát vizsgálták.

Ami meglepő, az az összefüggés mértéke, amire rábukkantunk. Amikor a mindennapi étkezésben a vajat növényi olajokra cseréltük, 17 százalékkal csökkent a halálozási esély. Ez egy elég komoly hatás az egészségre nézve

– mondta a kutatás egyik vezető szerzője, Yu Zhang.

Nem minden növényi olaj ugyanolyan jó

Az alanyokat a vaj-, valamint a növényiolaj-fogyasztásuk alapján kategorizálták. Az adatok megfelelő szűrését követően az eredmény azt mutatta, hogy a legtöbb vajat fogyasztóknál 15 százalékkal magasabb volt a halálozási esély, mint a legkevesebbet fogyasztók esetében. Ugyanígy a legmagasabb növényiolaj-fogyasztás 16 százalékkal kisebb arányú halálozással volt összefüggésbe hozható, mint a legkevesebb mennyiségű. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a repce-, szója- és olívaolaj esetében jelentősen kedvezőbben alakultak a halálozási mutatók.

Az embereknek érdemes lenne megfontolniuk, hogy egy aprócska étrendi változtatás – a vaj szójaolajra vagy olívaolajra cserélése – jelentős hosszú távú egészségügyi előnyökkel járhat. Közegészségügyi szempontból vizsgálva ez nem elhanyagolható mennyiségű haláleset rákos és egyéb krónikus betegség következtében, ami megelőzhető lenne

– nyilatkozta Daniel Wang, a kutatásban közreműködő szerző.

A növényi olaj előnye abból származhat, hogy míg az állati eredetű zsiradékokban (mint a vaj) jellemzően telített zsírsavak találhatók, addig a növényi olajokban inkább a telítetlen zsírsavak vannak túlsúlyban. Mindeközben Amerikában úgy néz ki, célkeresztbe kerülhetnek az olajok. Robert F. Kennedy Jr., az ország egészségügyi minisztere visszasírja a marhafaggyús időket, és úgy véli, hogy a növényi olajok az elhízás legfőbb okai.

Ez a cikk is érdekelhet:

Zöldség és gyümölcs nejlonozott csomagokban

Ez történik a nejlon alatt, avagy káros-e a csomagolt zöldség?

Látszólag csak apróságnak tűnhet, hogy műanyag csomagolás nélkül vagy nejlonban

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének