Évtizedes vita övezi a kérdést, hogy az állati eredetű vaj vagy a növényi olajok egészségesebbek. Egy új tanulmány most arra jutott, hogy a legtöbb vajat fogyasztók körében magasabb volt a halálozási arány. A növényi olajok jobban szerepeltek, ezek közül a szója-, repce- és olívaolaj bizonyultak a legjobbnak. A kutatás több mint kétszázezer alany három évtizedet felölelő adatai alapján készült. Mindeközben Amerikában éppen a növényi olajok ellen indulhat hadjárat.
Egy friss kutatás szerint a növényi olajok használatával csökken a halálozási arány – számolt be az eredményről a Vegconomist.
A Mass General Brigham, a Harvard T.H. Chan School of Public Health és a Broad Institute kutatói 221 ezer alany egészségügyi adatait vizsgálták. A nagy mennyiségű adat harminc év alatt gyűlt össze három hosszú távú adatfelvétel során. A kutatásban azon alanyok információit vizsgálták, akik az adatrögzítéskor nem szenvedtek rákban, cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri megbetegedésben. A kutatók elsősorban a halálozási számokat, másodsorban a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegség miatt elhunytak számát vizsgálták.
Ami meglepő, az az összefüggés mértéke, amire rábukkantunk. Amikor a mindennapi étkezésben a vajat növényi olajokra cseréltük, 17 százalékkal csökkent a halálozási esély. Ez egy elég komoly hatás az egészségre nézve
– mondta a kutatás egyik vezető szerzője, Yu Zhang.
Nem minden növényi olaj ugyanolyan jó
Az alanyokat a vaj-, valamint a növényiolaj-fogyasztásuk alapján kategorizálták. Az adatok megfelelő szűrését követően az eredmény azt mutatta, hogy a legtöbb vajat fogyasztóknál 15 százalékkal magasabb volt a halálozási esély, mint a legkevesebbet fogyasztók esetében. Ugyanígy a legmagasabb növényiolaj-fogyasztás 16 százalékkal kisebb arányú halálozással volt összefüggésbe hozható, mint a legkevesebb mennyiségű. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a repce-, szója- és olívaolaj esetében jelentősen kedvezőbben alakultak a halálozási mutatók.
Az embereknek érdemes lenne megfontolniuk, hogy egy aprócska étrendi változtatás – a vaj szójaolajra vagy olívaolajra cserélése – jelentős hosszú távú egészségügyi előnyökkel járhat. Közegészségügyi szempontból vizsgálva ez nem elhanyagolható mennyiségű haláleset rákos és egyéb krónikus betegség következtében, ami megelőzhető lenne
– nyilatkozta Daniel Wang, a kutatásban közreműködő szerző.
A növényi olaj előnye abból származhat, hogy míg az állati eredetű zsiradékokban (mint a vaj) jellemzően telített zsírsavak találhatók, addig a növényi olajokban inkább a telítetlen zsírsavak vannak túlsúlyban. Mindeközben Amerikában úgy néz ki, célkeresztbe kerülhetnek az olajok. Robert F. Kennedy Jr., az ország egészségügyi minisztere visszasírja a marhafaggyús időket, és úgy véli, hogy a növényi olajok az elhízás legfőbb okai.