Vízitorma egy fehér tálban

Gondoltad volna, hogy ez a káposztaféle egy igazi tápanyagbomba?

A káposztafélék családjába tartozó vízitorma a világ egyik legegészségesebb növénye, bár hírneve nem utal rá. Közeli rokonai, mint a brokkoli, kelkáposzta vagy karfiol sokkal szélesebb körben ismertek. Pedig a vízitorma még ezeknél a slágerzöldségeknél is több tápanyagot tartalmaz.

A torma említése kapcsán legtöbben a közönséges torma gyökeréből készült reszelékre vagy mártásra gondolunk, nem a vízitormára. Pedig éppen itt lenne az ideje, hogy ez az ehető vízinövény főszerepet kapjon sokak étrendjében.

A káposztafélék családjába tartozó, emiatt pedig számos közismert zöldséggel (karfiol, kelkáposzta, brokkoli stb.) rokonságban álló vízitorma egy igazi tápanyagbomba. A mikrozöld díjnyertes beltartalmára az amerikai járványügyi hatóság (CDC) legfrissebb kutatása hívta fel a figyelmet.

A CDC 47 különböző élelmiszert vizsgált, hogy megállapítsák, melyekre alkalmazható a „powerhouse fruit and vegetable” (PFV) jelző. Ez alatt a hivatal azokat a növényeket érti, amiket a leginkább kapcsolatba szoktak hozni a krónikus betegségek kialakulási esélyének csökkenésével.

A hivatal először meghatározta azoknak az élelmiszereknek a listáját, amiket általában PFV-ként szoktak jellemezni. Ezt követően 17 különböző tápanyag meglétét és előfordulását tesztelte, amelyekhez pontértékeket rendelt. Ezen eredmények határozták meg, mi az a tápanyagmennyiség, ami alapján az adott növény megkaphatja a jelző használatát.

A vizsgált negyvenhét élelmiszerből 41 felelt meg a PFV-minősítésnek. A lista első helyére a vízitorma került.

A vízitorma fontos része lehet a teljes értékű étrendnek

Egy ilyen tápanyagban bővelkedő zöldség persze nem csak a növényi étrendet követők számára lehet hasznos. Sőt, a betegségmegelőzési tulajdonságai miatt kifejezetten ajánlott azok számára, akik sok állati fehérjét fogyasztanak, ezzel pedig növelik a velük összefüggésbe hozható egészségügyi problémák kialakulásának esélyét.

A vízitormát azért lehet egyfajta vegánspecifikus szuperételként jellemezni, mert jelentős C-vitamin-tartalma közvetlenül hozzájárul a benne lévő vas felszívódásához. Míg az állati fehérjék egyaránt tartalmaznak hem- és nemhemvasat, addig a növényekben kizárólag nemhemvas található.

Ennek a felszívódása más módon zajlik, mint a hemvasé, de C-vitaminnal meg tudjuk támogatni ezt a folyamatot. A növény emellett nagyszerű forrása olyan ásványi anyagoknak, mint a kalcium, a magnézium és a kálium, és a hínárfélék mellett azon ritka növények egyike, amely jódforrásként is szolgál.

Ez a cikk is érdekelhet:

Mosómedve néz ki egy fafelület mögül, két mancsával támaszkodik ezen a felületen

Mosómedvedetox: ápolónő élesztette újra a berúgott állatkölyköt

Meghökkentő történet járta be az amerikai sajtót az elmúlt napokban:

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének