Számos okból érdemes csatlakozni a Veganuár kihívás 2025-ös résztvevőihez. Az állatok szeretete mellett például egészségügyi, de pénzügyi érv is szól mellette. A visszatérő és új tagok ráadásul támogató közösséget alkotnak.
Van egy hónapod magadra, a természetre és – nem utolsósorban – az állatokra? Ne aggódj, nem olyan tevékenységről van szó, amely egy hónapon keresztül teljes embert igényelne! Elegendő egy kis csavart vinni a hétköznapjaidba, és az év első hónapjában elhagyni az állati eredetű termékeket. Ez egyeseknek talán ijesztően hangozhat, a Veganuár kihívás során azonban minden segítséget megkapsz ahhoz, hogy növényi alapokra helyezd a januárodat.
Íme hét ok, amiért érdemes belevágni a 2025-ös kihívásba!
1. Egészségügyi előnyökkel jár a növényi alapú táplálkozás
[presto_player id=46174] |
Ha kerülöd az állati eredetű termékeket, azzal a legfrissebb kutatások és számos egészségügyi szakértő szerint is kedvezel a szervezetednek. A növényi étrend sok betegség megelőzésében hatékonynak bizonyul. Ilyen többek között az elhízás, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos ráktípusok – különösen a vastagbélrák –, a szklerózis multiplex, a demencia, a szorongás és a depresszió.
Ezek mellett számos egyéb egészségügyi előnyét bizonyították már: a növényi étrend többek között segíthet a menstruációs fájdalmak és az endometriózis tüneteinek enyhítésében, valamint javíthatja a mentális egészséget is.
Ráadásul több sportoló is arról számolt be, hogy a növényi étrend mellett energikusabbá vált, valamint a regenerálódási idő is rövidült.
2. A veganizmus az állatbarát életmódok királya
A növényi alapú étrend és a vegán életmód mögötti etikai megfontolás az, hogy ne kelljen állatoknak szenvedni az ember étkezése, mindennapi tevékenységei és szórakozása miatt. A Veganuár résztvevői egyenként akár 30 állat életét is megkímélhetik – egyetlen hónap alatt. Szinte felfoghatatlan, de évente 92 milliárd szárazföldi és 2,7 ezermilliárd vízi állatot mészárolnak le világszerte.
Az állattenyésztésnek ráadásul nemcsak a „haszonállatok” látják kárát, hanem a vadon élők is:
- több tízezer tengeri emlős hal meg ugyanis évente az elhagyott halászhálókba belegabalyodva,
- a vadállatok populációja közel 70 százalékkal csökkent 1970 óta, ami túlnyomórészt a mezőgazdaság, ezen belül is az állattenyésztés terjeszkedésének tudható be,
- és a tudósok szerint 2050-re 17 ezer állatfaj halhat ki a húsközpontú élelmezési rendszer miatt.
3. A vegán étrend a legkörnyezetbarátabb
A növényi alapú táplálkozás mellett voksolók jelentős része a hagyományos étrendénél jelentősen kisebb ökológiai lábnyom miatt döntött az állati eredetű termékek elhagyása mellett.
Egy 2023-ban készült, rendkívül átfogó tanulmány szerint utóbbi élelmiszerek elhagyásával teheted a lehető legtöbbet a Földért. Az elemzés rávilágít, hogy a kizárólag növényeket tartalmazó étrend akár 75 százalékkal kevesebb kibocsátással járhat, mint a húsban gazdag táplálkozás.
Az állattenyésztés a fosszilis tüzelőanyagok használata mellett kétségtelenül a legártalmasabb dolog, amit az ember a környezettel tesz. Többek között:
- a földhasználatból származó üvegházhatású gázkibocsátás közel 60 százaléka az állattenyésztés miatt van,
- az esőerdőirtás túlnyomó részéért a húsipar tehető felelőssé,
- a mezőgazdasági földterületek 75 százaléka felszabadulna, ha állattenyésztés helyett növénytermesztésre használnánk,
- a globálisan előállított szója 77 százalékát az állattenyésztésben használják fel, míg csupán 6 százalékát emberi fogyasztásra,
- az összes ételpazarlás közül a hús a legrosszabb a környezetnek,
- a növényi étrend ezzel szemben viszont segítheti a szárazság ellen való harcot, csökkenti a földhasználatot, és segít a klímaváltozás mérséklésében.
4. Új ízeket fedezhetsz fel a Veganuár kihívásnak köszönhetően
A Veganuár remek alkalom lehet arra, hogy új recepteket, alapanyagokat és konyhai technikákat próbálj ki. Ha pedig már választ kaptál az olyan alapvető kérdésekre, mint például hogy miként helyettesíthető a tojás, kreatív üzemmódba kapcsolhatsz.
Az új receptek mellett régi kedvencekkel is kísérletezhetsz, megpróbálhatod a saját ízlésed szerint „veganizálni” őket.
A régi, hagyományos ízekről sem kell lemondani, létezik például vegán babgulyás, rakott krumpli és túrógombóc is.
5. Ha jól csinálod, még spórolhatsz is vele
A növényi vagy vegán étrendről sokan azt gondolják, megfizethetetlen egy átlagember számára. Ez azonban így nem igaz. Ha készételekkel, vegán hús- és sajthelyettesítőkkel pakolod tele a kosaradat vásárláskor, az persze nem olcsó, alapvetően viszont nincs szükség ezekre az élelmiszerekre.
Vegán húspótlók helyett vegyél tofut – ez a csodaalapanyag sokkal olcsóbb, mint a készre fűszerezett szója- és szejtánalapú késztermékek. Szinte bárhogy elkészítheted, mivel alapvetően ízetlen, ezért bármilyen ízt felvesz: például ránthatod, morzsolhatod (darált hús vagy túró jellegű fűszerezéssel), de rántottát is készíthetsz belőle.
Emellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a növényi étrenden a fő fehérjeforrást a hüvelyesek és a gabonák adják: ilyen például a zöldborsó, csicseriborsó, lencse, vörösbab, bulgur, árpagyöngy, rizs és köles. Ezek – a hüvelyeseket szárazon vásárolva még inkább – súlyukat és az energiát tekintve, amit adnak, jóval olcsóbbak a húsnál.
6. Közösségi élményt is adhat a Veganuár kihívás
A Facebook-profillal rendelkező Veganuár-résztvevők vannak itt előnyben, a kihívást vállalók ugyanis jelentkezhetnek egy támogató csoportba.
A közösség tagjai rendszeresen bombázzák egymást receptekkel, tapasztalatokkal, tippeket osztanak meg egymással. De beszámolhatnak akár az új életmód kialakításával kapcsolatos nehézségeikről is az újak.
A „veterán” veganuározók pedig rendre ellátják jó tanácsokkal, néhány bátorító mondattal a frissen érkezetteket.
7. Mindössze egy hónapról van szó
Egy korábbi Veganuár hatására életmódot váltó résztvevő, Csonka Zsófia biztatta annak idején azzal a kritikusabb, kételkedő családtagokat, hogy csupán egy hónap az egész.
„Aggódtak, hogy rámegy majd az egészségem, attól tartottak, hogy nem jut hozzá a szervezetem minden szükséges tápanyaghoz és nyomelemhez. Ugyanakkor szerintem a Veganuár volt az, ami miatt könnyebben vették az akadályt, mint egyébként tették volna” – mesélte a Prove-nak.
„Nem azt hangsúlyoztam ugyanis, hogy innentől egész életemben így szeretnék táplálkozni. Csak azt mondtam, hogy egy hónapon keresztül kipróbálom ezt is. Őket pedig megnyugtatta a gondolat, hogy egy hónap alatt nem tudok visszafordíthatatlan károkat tenni az egészségemben.” Aztán észrevétlen lecövekelt a vegán életmódnál, és mire ez a környezetének feltűnt, addigra már evidens volt, hogy semmiféle hátránya nem származik a döntéséből.