Két kéz fog egy szupermarketben egy becsomagolt növényi húspogácsát, amire a "Plant-based meat" felirat van írva

A növényi alapú hús sokkal környezetbarátabb, állítja az eddigi legátfogóbb tanulmány

Az életciklus-elemzés módszerével vizsgált többféle növényi fehérjét tudósok egy csoportja. A különböző eljárással készült fehérjék környezetkárosításának értékeit a marha-, sertés- és csirkehússal összevetve kiderült, hogy a növényi alapú húsok lényegesen környezetbarátabbak az állati eredetű termékeknél.

Sokkal kevésbé károsak a környezetre a növényekből készült húshelyettesítők, alternatív fehérjeforrások – állítja egy új tanulmány. Az életciklus-elemzést megrendelő szervezet szerint ez az eddigi legátfogóbb szabadon hozzáférhető hatástanulmány, amely a növényi húsok környezetre gyakorolt hatásait vizsgálta. Az eredmények alapján az alternatív növényi fehérjeforrások az állattenyésztéssel járó környezetkárosításnak csupán az egytizedét okozzák. Az ISO-minősítéssel ellátott életciklus-vizsgálatot a Good Food Institute rendelte meg az EarthShift Global kutatócégtől.

A teljes életciklusra vonatkozó hatástanulmány egy olyan elemzés, amely egy termék létrehozásának környezetre gyakorolt hatásait átfogó módon vizsgálja. Élelmiszerek kapcsán leginkább a felhasznált alapanyagok megtermelésével, learatásával, a termék gyártása során fellépő kibocsátással, a csomagolás és szállítás alatt létrejövő értékekkel lehet számolni. Vagyis nemcsak a termék elkészítése során keletkező környezetkárosítás, hanem a felhasznált növények elvetésétől és öntözésétől kezdve az elkészült élelmiszer csomagolásának a szemétbe kerüléséig minden számadat beletartozik az ilyen elemzésbe. Ezáltal pontosabb képet lehet kapni egy termék környezetre gyakorolt hatásáról.

A növényi alapú húsok előállításához sokkal kevesebb földre és vízre van szükség

A Good Food Institute a szakértők, élelmiszergyártók és szabályozók számára egy webinárium keretében mutatta be az eredményeket. A szervezet weboldalán pedig elérhető a tanulmány legfontosabb eredményeit összegző dokumentum. Ebből a következő adatok derülnek ki:

  • Minden környezeti tényezőt összegezve a növényi alapú húsok 89 százalékkal kisebb környezetkárosítást okoznak, mint az állati eredetű termékek. A vizsgált tényezők között van például a légszennyezés, a víz- és földhasználat, az üvegházhatású gázkibocsátás és a vizes élőhelyek pusztulása.
  • Az egyes állati termékeket külön-külön vizsgálva kiderül, hogy a marhahúsnál 91 százalékkal, a sertéshúsnál 88 százalékkal, a csirkehúsnál pedig 71 százalékkal kevesebb kárt okoznak az alternatív növényi fehérjekészítmények.
  • Az elemzésben vizsgált borsó- és szójafehérjéből készült növényi húskészítmények környezeti előnyei a gyártás technológiájától és a felhasznált alapanyagoktól függetlenül mind környezetbarátabbak az állati eredetű termékeknél.

Egy másik kutatás a különböző növényi étrendek környezeti hatását vizsgálta a vegetáriánus, flexitáriánus és mindenevő étrendek mellett. A szerzők arra jutottak, hogy a növényi étrend nagyjából azonos mértékben csökkenti a környezeti terhelést, függetlenül attól, hogy csak teljes értékű ételeket, vagy növényi húshelyettesítőket is tartalmaz.

Ez a cikk is érdekelhet:

Bart István klímaszakértő ingben, öltönyben, fekete háttérrel

„A marhahúsnál nincs pazarlóbb élelmiszer” – interjú Bart István klímaszakértővel

A klímaválság elleni harc egyik legkézenfekvőbb és egyénileg legkönnyebben kivitelezhető

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Gombakrémleves fekete tányérban, szürke felületen

Gombakrémleves csicseriborsóval – tápláló és melengető komfortfogás

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének