Libatömés egy izraeli telepen

Újabb francia város tiltja be a hízott libamájat

Nem szolgálnak fel több libamájat vagy abból készült ételt Pessac városának önkormányzati fenntartású intézményeiben és rendezvényein. A tiltást állatjóléti indokokkal magyarázta a konzervatív polgármester. Idén Pessac városa a harmadik, amely a libamáj betiltása mellett döntött, országosan pedig már több mint egy tucat francia városban él ilyen tiltás.

Valószínűleg nem a Márton-napi ünnepségekhez időzítették a döntést a franciaországi Pessac városában, amely betiltja a libamáj felszolgálását az önkormányzati intézményekben és rendezvényeken. Mindenesetre az ünnep közelsége nagyszerűen egybecseng a döntéssel, amelynek hátterében állatjóléti megfontolások húzódnak meg. A város polgármestere ezt egy nyílt levélben közölte az L214 állatvédő szervezettel – írja a Daily Mail. Ezzel a lépéssel Pessac városa idén már a harmadik (Poitiers és Montpellier után), amelyből száműzték a hízott libamájat, francia nevén a foie gras-t.

Ez egy jelképes döntés, amely szinkronban áll az állat- és környezetvédelmi elképzeléseinkkel. Reméljük, hogy ezzel felkelthetjük a figyelmet az állatjóléti intézkedések fontosságára, kiváltképp a nagyüzemi állattartás berkein belül

– írja Franck Raynal, Pessac polgármester.

Hozzátette, hogy az országban elfogyasztott hízott libamáj legnagyobb része ipari keretek között készül. Az emberek pedig egyre inkább rájönnek, hogy ezeken a telepeken nem különösebben foglalkoznak az állatok jólétével.

A libamáj élményéhez nincs szükség kényszertakarmányozásra, de még libára sem

A kényszertakarmányozás (libatömés), amivel az állatok máját szó szerint megbetegítik, régóta vitatott eljárás. Az utóbbi időben pedig már nem csak az állatvédők emelik fel a hangjukat az eljárás ellen. Az Egyesült Királyságban már betiltották a madarak erőszakos hizlalását (bár továbbra is importálják a terméket), és Hollandiában is ugyanez a helyzet. Pedig semmi nem indokolja a komoly mentális és fizikai fájdalommal járó gyakorlat alkalmazását.

Egyes libatenyésztők a kényszertakarmányozás helyett édes eledellel (kenyérrel, mézzel) próbálják elérni, hogy túlegyék magukat az állatok, ami erkölcsileg továbbra is megkérdőjelezhető, de talán kellemesebb, mint amikor egy 30-50 centiméteres fémcsövet tolnak le az állat torkán. Emellett viszont elképzelhető, hogy rövidesen sejtalapú eljárással készült libamáj is kerülhet a Márton-napi asztalra.

Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a termékünk meg fog felelni ezeknek a nagyon szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek. Szóval mindenkinek része lehet az ínyenc élményekben –

– mondta Nicolas Morin-Forest, a Gourmey élelmiszergyártó cég vezetője a terméküket érintő eljárásokról.

A Gourmey kacsatojásból vett őssejtekből állít elő laboratóriumi körülmények között foie gras-t. Elmondásuk szerint ők az elsők, akik az EU-hoz is benyújtották az engedélyezési kérelmet a termékkel kapcsolatban. Emellett Szingapúrban, az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Svájcban is hasonló kérvényeket terjesztettek be.

Franciaországban készítik és fogyasztják is a legtöbb hízott libamájat, miközben Magyarország a világ legnagyobb hízottlibamáj-exportőre. Hazánkban 2013 óta hungarikumnak számít a hízott libamáj.

Ez a cikk is érdekelhet:

Mogyorókrémmel megkent kenyérszeletek fehér tányéron

Miért kerül kétszer annyiba a vegán Nutella, mint a hagyományos? Megkérdeztük a Ferrerót

A vegán Nutella immár Magyarországon is kapható, de a vásárlókat

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének