Őzgerinc formában sült gombafasírt sötét felületen oldalnézetből, körülötte apróra vágott petrezselyem, a háttérben fénysor, ünnepi atmoszféra

Aszalt szilvás gombafasírt glutén- és olajmentes változatban (TÉNÉ)

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Gombakrémleves fekete tányérban, szürke felületen

Gombakrémleves csicseriborsóval – tápláló és melengető komfortfogás

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Készen állsz egy igazi hangulatos őszi receptre? Ez az aszalt szilvás gombafasírt amellett, hogy mennyei és esztétikus, még a teljes értékű növényi étrendbe is beleilleszthető.

Ennek a fasírtnak az alapja a zabpehely, a gomba, a lencse és az édesburgonya. Nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis isteni a végeredmény, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálnod.

Csakúgy, mint a hagyományos fasírtot, ezt a változatot is sokféleképp felhasználhatod: tökéletesen illik hozzá például bármilyen főzelék vagy friss saláta, de friss zöldségekkel és házi kencével akár szendvicstöltelék is készülhet belőle.

Segítség a gombafasírt hozzávalóihoz

Zabpehely: erre azért van szükség, hogy felszívja a felesleges nedvességet a fasírtban. Nem minden zabpehely garantáltan gluténmentes, ezért mindenképp olyat válassz, amin szerepel a gluténmentes címke. Ha nem probléma a glutén, használhatsz helyette zsemlemorzsát vagy lisztet is, de ebben az esetben nem lesz teljes értékű az étel.

Gomba és dió: a gomba az egyik alapja a fasírtnak, ami umami ízhatást kölcsönöz neki. Hasonló mélységet ad a fasírt ízének a sült dió is, így ezeket az összetevőket semmiképp nem érdemes belőle kihagyni.

Lencse: a lencse növeli a fasírt tömegét és tápértékét, ráadásul enyhe íze nagyon jól passzol a gombához és dióhoz. Ha mindenképp szeretnéd helyettesíteni, használhatsz más, enyhébb ízű hüvelyeseket, például fehérbabot.

Édesburgonya és lenmagpehely: ezek az összetevők a fasírt összetartásában segítenek. Édesburgonya helyett használhatsz sütőtököt vagy sárgarépát, lenmagpehely helyett pedig chiamagot is.

Worcestershire-szósz: nem mindegyik márka vegán és gluténmentes, ezért mindenképp ellenőrizd az összetevőket, mielőtt megvásárolod.

Hozzávalók

  • 4 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 250 g gomba felszeletelve
  • 250 g édesburgonya felkockázva
  • 240 g főtt lencse (egy kis konzerv)
  • 200 g dió
  • 100 g finomszemű zabpehely (gluténmentes)
  • 10 szem aszalt szilva négybe vágva
  • 4 evőkanál vegán Worcestershire-szósz (gluténmentes)
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • fél teáskanál gyömbér
  • egy csipet fahéj
  • frissen őrölt bors

Gombafasírt elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra. A diót halmozd egy tepsire, és süsd 10-12 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  2. Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt, majd szárazon, közepes lángon kezdd el pirítani a felszeletelt gombát, és sózd, borsod. Ha már összeesett és elpárolgott a kiengedett leve, add hozzá a reszelt fokhagymát és két evőkanál Worcestershire-szószt. Sűrűn kevergetve pirítsd még néhány percig, amíg aranybarna nem lesz.
  3. Eközben forralj vizet egy lábasban, sózd, tedd bele a meghámozott, felkockázott édesburgonyát, és főzd puhára 10-15 perc alatt.
  4. Tedd késes aprítóba a sült diót, és néhány nyomással mixeld durvára. Ezután add hozzá az édesburgonyát, a gombát, a római köményt, a gyömbért és a fahéjat, majd mixeld homogén péppé. Végül add hozzá a lencsét, és mixeld addig, hogy lazán összeálljon, de még ne legyen püré.
  5. Tedd át a keveréket egy nagy keverőtálba, és add hozzá a paradicsompürét, két evőkanál vegán Worcestershire-szószt, kevés sót és pár tekerés frissen őrölt borsot.
  6. Ezután apránként keverd hozzá a zabpelyhet és a felvágott aszalt szilvát. Kóstold, és ha szükséges, fűszerezd tovább.
  7. A keveréket tedd át egy sütőpapírral bélelt őzgerincformába, és nyomkodd bele, hogy egyenletes legyen.
  8. Süsd 180 ℃-on 45 percig, amíg a teteje aranybarna és kissé száraz tapintású nem lesz. Felvágás előtt hagyd 10-15 percet pihenni.

Ez a cikk is érdekelhet:

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének