Csicseriborsó-saláta lilahagymával, majonézzel és kaporral egy tálban

5 gluténmentes saláta: önálló fogásként is megállják a helyüket

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Ha olyan salátát keresel, ami annyira laktató, hogy nemcsak köretként, hanem önálló fogásként is megállja a helyét, emellett azonban gluténmentes is, akkor a legjobb helyen jársz: összegyűjtöttük a kedvenc kiadós salátáinkat, amik gluténérzékenyeknek is tökéletesen megfelelnek.

Gluténmentes válogatást készítettünk már levesekről, főételekről és süteményekről is, az alábbiakban pedig gluténmentes salátarecepteket mutatunk. Ezek a fogások könnyen elkészíthetőek, és fogyaszthatod őket önállóan vagy főétel kiegészítéseként is.

Mandulás tofusaláta szőlővel

Majonézes saláta szőlővel és tofuval két szelet kenyéren fehér tányéron oldalnézetből

Getty Images

A mandulás tofusaláta egy klasszikus, amerikai barbecue-kon népszerű saláta veganizált verziója: mi hús helyett tofuval készítjük. De nemcsak ezért áll messze a „klasszikus” salátáktól, hanem az izgalmas, nem hétköznapi összetevői miatt is: a tofu mellett kerül bele friss szőlő és mandula is, és szinte biztosak vagyunk benne, hogy erre a kombinációra legtöbben még soha nem gondoltak salátaalapként.

Hidd el, megéri legalább egyszer kipróbálni: csak úgy, mint a franciasalátában az alma, ebben a gluténmentes salátában is tökéletesen megtalálja a helyét a friss, savanykás szőlő a roppanós mandula és a fűszeres, sült tofu mellett.

A receptért kattints ide!

Barackos saláta mogyoróvajas-gyömbéres öntettel

Káposztás barackos saláta fehér tálban felülnézetből, a tetején mogyoró, mellette só és mogyoró tálkákban

Getty Images

Bár se a mogyoróvajról, se a barackról nem a saláta jut az embernek legelőször eszébe, biztosíthatunk róla: ezeknek a nem mindennapi összetevőknek köszönhetően lesz ez a saláta igazán ízletes és harmonikus.

A saláta alapja a ropogós káposzta és fodros kel, amiket édes barackkal és répával egészítünk ki. Az öntethez mogyoróvajat, gyömbért, szójaszószt és lime-ot használunk, amiknek kombinációja krémes, pikáns szószt eredményez. A saláta textúráját a pirított, sós földimogyoró teszi teljessé.

Hogy a saláta biztosan gluténmentes legyen, válassz a klasszikus helyett gluténmentes szójaszószt vagy tamari szószt.

A receptért kattints ide!

Mediterrán fehérbabsaláta

Mediterrán fehérbabsaláta fehér tálban felülnézetből, mellette olívaolaj és egy csokor petrezselyem

Getty Images

A mediterrán fehérbabsaláta legnagyobb előnye, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ha nincs időd bonyolultabb ebédet készíteni, akkor ezt neked találták ki, ugyanis néhány összetevőből seperc alatt laktató salátát tudsz készíteni.

Ez a saláta a fehérbabnak köszönhetően laktató, emellett paradicsom, uborka és lilahagyma színesíti, amit frissítő petrezselymes-citromos-olívaolajos öntet koronáz meg. Bármikor és bármilyen alakalomra bevetheted, akár hétköznapi, akár ünnepi étkezések alkalmával.

A receptért kattints ide!

Kapros csicseriborsó-saláta

Kapros csicseriborsó saláta recept felülnézetből világos felületen

Fotó: Prove

Ez a csicseriborsó-saláta minden, csak nem unalmas, és bár tálalható más fogásokkal, egyedül is megállja a helyét a vacsoraasztalon.

A kapros, csemegeuborkás változat kelet-európai ízvilágot idéz, de néhány változtatással egészen más irányba is elviheted: ezt a két domináns összetevőt lecserélheted például almára és mazsolára, vagy fekete só hozzáadásával tojássaláta-jellegű ételt készíthetsz. Dél-ázsiai ízvilágú csicserisalátáért pedig keverhetsz a majonézbe curry-fűszerkeveréket.

A receptért kattints ide!

Meleg quinoasaláta

Mexikói feketebabos, kukoricás, quinoasaláta agyagtálban, felülnézetből

Getty Images

Ez a meleg quinoasaláta nemcsak gluténmentes, de a teljes értékű növényi étrendbe is beilleszthető. Ráadásul akár egy napra előre elkészítve, utazós ebédként is tökéletesen megállja a helyét.

A quinoán kívül kerül bele még feketebab, csemegekukorica, kaliforniai paprika, paradicsom és friss korianderlevél is, a dresszing alapja pedig egy frissítő, fokhagymás-mustáros öntet.

A receptért kattints ide!

 

A cikk eredetileg 2024. 09. 26-án jelent meg a Prove-on.

Ez a cikk is érdekelhet:

David Attenborough díjjal a kezében

Rekordot döntött David Attenborough – sikerét részben az orangutánoknak köszönheti

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének