Három gyerek áll sorban az iskolai menzán, miközben két dolgozó mosolyogva szolgálja fel nekik az ételt

Több száz iskolában népszerűsíti a húsipart egy skót lobbiszervezet

Hústermékekre beváltható utalványokat kapnak a programban részt vevő iskolák a Quality Meat Scotland lobbiszervezet programjában. A vörös hús fogyasztását, valamint a húsipar népszerűsítését szolgáló kezdeményezés nem először jut el az iskolákba. A gyerekek húsfogyasztásra történő ösztönzését viszont nem minden szakember tartja kívánatosnak.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is hústermékekre váltható utalványokat kaphatnak a skóciai iskolák, amennyiben csatlakoznak a Quality Meat Scotland (QMS) programjához – olvasható a Plant Based News oldalán. A 180 angol font (nagyjából 85 ezer forint) értékben kiosztott utalványokat a Scotch Butcher Clubba tartozó helyi hentesüzletekben lehet majd különböző marha-, bárány- és disznóhúsra váltani. A kezdeményezés lényege, hogy már fiatalon megismertesse a diákokat a helyi állatipari termékek fogyasztásának előnyeivel.

A szervezet elmondása szerint a kezdeményezés célja, hogy a tanulmányi munkák során, valamint a diákok étrendjében nagyobb szerepet kapjanak a „magas minőségű, fenntartható vörös húsok”. A QMS szerint a program „kritikus fontosságú szerepet vállal abban, hogy megismertesse a gyerekekkel a helyi gazdaságokból származó vörös húsok előnyeit”.

A kezdeményezés a közös főzésen túl számos módon próbálja bevonni a fiatalokat a húsipar berkein belülre. A programhoz tartozó oktatási anyagok nem csak a vörös húsok tápanyag-tulajdonságaival ismertetik meg a gyermekeket. A szervezet szerint a helyi gazdaságok támogatásának fontosságára, valamint a húsiparban betölthető munkalehetőségekre is kitérnek.

A Húsjegy Program egy remek tananyag a diákjaink számára. Nemcsak a főzésről szól, hanem arról is, honnan jön az ételünk, és hogy miért fontos a skót gazdák támogatása. A diákok nagyon izgatottak, hogy idén is részt vehetnek a kezdeményezésben

– osztotta meg véleményét Alison Bankier, a Mearns Castle High School háztartástantanára.

Nem mindenki boldog attól, hogy a húsipar az iskolákban lobbizik

Nem ritka, hogy az állattartók érdekvédelmi csoportosulásai próbálják befolyásolni az iskolák ügyeit. Lapunk még idén januárban számolt be arról, hogy a Bishop Burton College kénytelen volt visszatáncolni a Veganuaryban – a január hónapban vegán életmód kipróbálására buzdító programban – való részvételtől. Az állattenyésztők ugyanis ferde szemmel néztek az iskola kezdeményezésére, amit a diákok indítottak.

Őszintén elborzasztott, amikor értesültem a Húsjegy Programról, ami a vörös húsok fogyasztását népszerűsíti a skóciai iskolákban. Az étrenddel kapcsolatos szokások gyermekkorban alakulnak ki, és később is meghatározó szerepet játszanak. Egyértelműen ez az oka annak, hogy a húsipar vörös húst kínál a gyerekeknek

– fejezte ki rosszallását dr. Shireen Kassam a Plant Based Newsnak.

A Plant-Based Health Professionals UK (PBHPUK) egészségügyi szervezet alapítója és hematológusa elmondta azt is, tengernyi bizonyíték van arra, hogy a vörös húsok fogyasztása számos betegség kialakulásához köthető. Ilyen a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint számos rákfajta is. Véleménye szerint a növényi fehérjék fogyasztásának támogatása lenne a célravezető. Többek között az állattenyésztés környezetre gyakorolt pusztító hatásainak enyhítése végett is.

Arra buzdítok minden tanárt, hogy bojkottálja a kezdeményezést, és helyette részesítse előnyben az egészséges növényi alapú fogásokat, amik a diákok fizikai és mentális jóllétét támogatják, és megóvják a földet a jövő generációi számára

– javasolja dr. Kassam.

A QMS Skócia legnagyobb állatjóléti feltételeit ellenőrző szervezete, ami a skót gazdaságok 90 százalékát felügyeli. Saját elmondásuk szerint a nevük biztosíték a legmagasabb fokú állatjóléti körülmények meglétére. Ezen állítás igazságtartalma kétségbe vonható a QMS egyik bizottsági elnökének, Philip Sleigh-nek a disznófarmján készült rejtett kamerás felvételek alapján, amik még 2021-ben láttak napvilágot.

Ez a cikk is érdekelhet:

||

Budapest ad otthont Európa legnagyobb vegán csúcstalálkozójának

A napokban telt házas lett az első magyar vegán csúcstalálkozó.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének