Káposztás barackos saláta fehér tálban felülnézetből, a tetején mogyoró, mellette só és mogyoró tálkákban

Barackos saláta mogyoróvajas-gyömbéres öntettel

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Ha valami különlegeset keresel, ez a barackos saláta tökéletes választás egy könnyű nyári étkezéshez. Bár se a mogyoróvajról, se a barackról nem a saláta jut az embernek legelőször eszébe, biztosíthatunk róla: ezeknek a nem mindennapi összetevőknek köszönhetően lesz ez a saláta igazán ízletes és harmonikus.

A saláta alapja a ropogós káposzta és fodros kel, amiket édes barackkal és répával egészítünk ki. Az enyhe pikánsságról az újhagyma zöldje gondoskodik, ezt az összetevőt azonban akár savanyított lilahagymára is cserélheted. A saláta textúráját a pirított, sós földimogyoró teszi teljessé.

Az öntet elkészítése is egyszerű – ehhez mogyoróvajat, gyömbért, szójaszószt és lime-ot használunk, amiknek kombinációja krémes, pikáns szószt eredményez. Ez a barackos saláta önmagában is remek, de ha laktatóbbá szeretnéd tenni, párolt rizs- vagy rizstésztaágyon is tálalhatod, vagy kiegészítheted sült tofuval is.

Hozzávalók

A salátához

  • 500 gramm káposzta
  • 50 gramm fodros kel
  • 3 közepes őszibarack
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 100 gramm földimogyoró

Az öntethez

  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 3 evőkanál rizsecet
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál lime-lé
  • 1 evőkanál agávészirup
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • fél teáskanál chilipehely
  • 2-3 evőkanál víz
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. Először kezdd a zöldségek előkészítésével. A káposztát vágd vékony csíkokra, a barackot vékony félszeletekre, a répát pedig reszeld le, vagy hámozóval szelj belőle szalagokat. Az újhagyma zöld részét alaposan mosd meg és karikázd fel. A fehér részét tedd félre későbbi felhasználásra (az íze ugyanis túl intenzív lenne az édes barack mellé).
  2. A feldarabolt zöldségeket tedd egy nagyobb tálba, majd készítsd el az öntetet. Ehhez a vízen kívül az összes összetevőt tedd egy kisebb tálba, majd egy villával addig keverd, amíg a mogyoróvaj feloldódik és homogén masszát nem kapsz. Ezután az állagától függően keverj hozzá 2-3 evőkanál vizet.
  3. Alaposan keverd össze az öntettel a salátát, majd szórd meg földimogyoróval.
  4. Fogyaszthatod könnyű nyári ebédként önmagában, vagy ha laktatóbbá szeretnéd tenni, tálalhatod rizs- vagy rizstésztaágyon, akár sült tofuval kiegészítve is.

Ez a cikk is érdekelhet:

Lunda néz lefelé egy sziklafal tetejéről, alatta víztömeg

Madár-Taigetosz: fiókákat dobálnak le meredek sziklafalak tetejéről az izlandiak

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének