Egy új tanulmány szerint a legjobb dolog amit tehetsz a bolygóért, ha elkerülöd az állati termékeket

A legjobb dolog amit tehetsz a bolygóért, hogy kerülöd az állati termékeket

A 2011-es Forks Over Knives dokumentumfilm óta rengeteg táplálkozástudományi tanulmány készült el, amelyek a növényi táplálkozást helyezik előtérbe, azt állítva, hogy ez az étrend mindenki számára megfelelő egészségi állapotot tud biztosítani.

De a növényi táplálkozás előnyei nem merülnek ki az egyén egészségre gyakorolt hatásaiban.  Az elmúlt években számtalan tanulmány igazolta, hogy az állati eredetű termékek előállítása (tehát a tej és a tojás is, nem csupán a hús) rendkívül káros a környezetre.

Összehasonlítva a növényi eredetű termékek előállításával, az állatinak jelentősen több az ivóvíz felhasználása, nagyobb a termőtalajra gyakorolt káros hatása, nagyobb mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki, illetve több erdőt kell az állati eredetű termékek előállítása miatt kiirtani.

A Föld megmentése

Az új tanulmány, amely a Science folyóiratban jelent meg, a fenti érvek mentén megállapítja, hogy a hús, a tej és a tojás elhagyása a legjobb dolog lehet, amit egyénként tehetsz a bolygóért.

Az állati eredetű termékek környezetre gyakorolt hatása magas, hatékonysága azonban alacsony.

A tanulmány elkészüléséhez 38.000 farmot vizsgáltak, és az így kapott adatokat vették alapul. Azt találták, hogy az állati eredetű termékek előállításához a világ termőterületeinek 80%-át használjuk fel, azonban így az átlagember által elfogyasztott kalóriamennyiségnek csupán a 18%-át tudjuk megtermelni, illetve az elfogyasztott fehérjemennyiség 37%-át.

Ez elég rossz átváltási arány, főleg ha hozzávesszük, hogy az állati eredetű termékek előállítása az agrárium által kibocsátott üvegházhatású gázok 60%-át adja.

A kutatók arra is kitértek, hogy ha a környezeti szempontból legfenntarthatóbban tartott marhát és az emberi fogyasztásra szánt zöldborsó termesztést hasonlítjuk össze természetre gyakorolt hatásuk szempontjából, akkor is ártalmasabbnak mondható az állattartás, hiszen harminchatszor nagyobb termőterületet vesz igénybe és hatszor több üvegházhatású gáz bocsát ki, mint a növénytermesztés.

„Ha a füvet marhahússá alakítjuk át, az pont olyan, mint amikor a szenet energiává konvertáljuk; mindkettőnél megjelenik a károsanyag kibocsátás költsége”

– nyilatkozta Joseph Poore, az Oxford Egyetem professzora.

Más szavakkal élve; a rendelkezésre álló erőforrásainkat okosan kell pénzre váltanunk, méghozzá úgy, hogy a jövőnket is szem előtt tartjuk.

A megoldás velünk kezdődik

Egy új tanulmány szerint a legjobb dolog amit tehetsz a bolygóért, ha elkerülöd az állati termékeket

A világ számtalan problémával néz szembe, ilyen a növekvő népesség és a bolygó felmelegedése. A jövő kihívásokkal teli.

A jó hír, hogy a fogyasztási szokások irányítják az agráriumban megjelenő trendeket is, így hatalmadban áll, hogy változtass. Ahogy azt Poore is megállapítja, a növényi alapú étrenddel sokkal nagyobb pozitív változást érhetsz el, mintha elektromos autóval közlekednél vagy csökkentenéd a repülővel való utazásaid számát, hiszen ezekkel csak az üvegházhatású gázok kibocsátását befolyásolod.

A növényi étrendre való váltással azonban több környezeti problémát is egyszerre megoldhatsz, arról nem beszélve, hogy az egészséged számára is előnyös lépés.

A teljes értékű növényi étrendre való váltás olyan szituációt eredményez, ahol mindenki nyer; megfelelő tápanyagokat tudunk magunk számára nyújtani, továbbá megvédhetjük a bolygót. Szerencsére minden eszköz rendelkezésedre áll ahhoz, hogy ezt a változást meglépd.

Ez a cikk is érdekelhet:

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Ez a vegán pásztorpite egyszerre krémes, szaftos és könnyen variálható:

Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének