Csökken a hús iránti igény Hollandiában: ez a két ok áll mögötte

Közel egyhatodával estek vissza a húsvásárlási mutatók a hollandoknál az utóbbi három évben. Az elemzők ezt a háború következtében megnövekedett áraknak és a növényi termékek egyre nagyobb népszerűségének tudják be. A felmérés kizárólag a friss hústermékek eladási adatait vizsgálta, a húsos készételek adatait nem.

Hollandiában az elmúlt három év leforgása alatt 16,4 százalékkal csökkent a húsvásárlási kedv – számolt be a legújabb adatokról a Vegconomist. A trend nem meglepő, hiszen már 2019-ben beszámoltunk arról, hogy az országban egyre többen csökkentik a húsfogyasztásukat. Ráadásul az európai országban egy ideje a növényi húskészítmények azonos vagy akár alacsonyabb áron elérhetők, mint az állati megfelelőjük. Ami azért is fontos, mert az alternatív húskészítményekkel szemben az egyik legsűrűbben megfogalmazott kritika a termékek ára.

Számos vásárló már most kevesebb húst fogyaszt, és egyre több szupermarket teszi le a voksát a növényi termékek mellett. Ezek a hatások mostanra szépen összeadódtak. Manapság a kevesebb hús fogyasztása nemcsak az állatoknak, a bolygónak és az egészségednek tesz jót, de a pénztárcádat is kíméli

– nyilatkozta Collin Molenaar a Wakker Diertől.

A mostani felmérést a Wakker Dier állatvédő szervezet állította össze a Circana eladási adatait alapul véve. A szervezet kiemeli, hogy a jelenlegi trendben szerepet játszhat az árképzés, a termékek megfelelő kihelyezése és az üzletek szemléletmódja is. Ezekre a következő példákat említi a Vegconomist cikke:

  • A Jumbo szupermarketlánc idén májustól nem akcióz friss húskészítményeket.
  • Az Albert Heijn vezető szupermarketlánc több mint 200 saját márkás növényi termékkel rukkolt elő a közelmúltban.
  • A Jumbo 2030-ra a fehérjekínálat 60 százalékát növényi forrásból szeretné fedezni.
  • A hét legnagyobb szupermarketláncból hatnál olcsóbbak a növényi alapú termékek, mint az állatokból készült megfelelőik.

Nem csak a hollandoknál figyelhető meg a pozitív változás a húskészítmények vásárlásával kapcsolatban. A németek is minden évben negatív rekordot döntenek a húsvásárlás csökkenése tekintetében.

Nincs ez másként a briteknél sem. A szigetországban az 1970-es évektől kezdve mérik a húsfogyasztás mértékét, és a szám sohasem volt még olyan alacsony, mint tavaly.

Ez a cikk is érdekelhet:

Barna medve a szalagkorlátnak támasztja a fejét az út mentén

Medve kapargathatta egy miskolci lakos ajtaját éjszaka

Miskolcon, Pereces városrészben ismét medvét láttak a helyiek. Egy beszámoló

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének