Tyúkokat tartó tojástelep ketrecbe bezárt tyúkokkal

Siralmasak a legnagyobb élelmiszergyártó cégek állatjóléti irányelvei

Az eddigieknél szigorúbb Business Benchmark on Farm Animal Welfare legfrissebb jelentése siralmas képet fest az állatjólét helyzetéről. A világ 150 vezető élelmiszergyártóját vizsgáló felmérés alapján legtöbbjük semmilyen lépést nem tesz a gyártási folyamataikban fellelhető állatok életkörülményeinek javításáért.

A 2024-ben megújult, az eddigieknél jóval szigorúbb szabályok alapján értékelő Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW) az egyik leghitelesebbnek tartott forrás az egyes gyártók állatjóléti elköteleződésének és intézkedéseinek mérésére. Az április végén nyilvánosságra hozott legfrissebb jelentésük alapján a 150 legnagyobb élelmiszergyártó közül szinte az összes csapnivaló eredményt ért el az értékelésen – olvasható a bejelentésben.

Az már szinte teljesen általános, hogy az egyes gyártók fontos témaként tekintenek az állatjólétre. A legtöbben (95 százalék) elismerik, hogy az üzleti működés egyik alapvető kérdésköre az ellátási láncban szereplő állatok életminősége. Ennek ellenére a vizsgált cégek 93 százaléka ért el E vagy F minősítést a Performance Impact kategóriában.

Ez annak a mérőszáma, hogy az élelmiszergyártó milyen kézzelfogható intézkedéseket tett az ellátási láncban lévő állatok életminőségének javítása érdekében. Például korlátozzák-e az élőállat-szállítást vagy a ellető kalodák alkalmazását. A hat legjobban szereplő vállalat is csak C minősítést kapott, A és B osztályzatot senki sem vihetett haza.

Az elemzésből az látszik, hogy még hosszú út áll előttünk, hogy az élelmiszeripar az elszántságot tényleges állatjóléti intézkedések formájában demonstrálja is. A haszonállatok túlnyomó többsége továbbra is szenved az embertelen bánásmódtól, mint például a szűk helyiségek vagy a csonkítások

– nyilatkozta Nicky Amos, a BBFAW ügyvezetője.

Állatjóléti mutatók a jelentésben

A BBFAW legfrissebb jelentésében két általános eredménymérő található. Az egyik a betűvel jelzett (A–F) értékelés, a másik a Tier (1–6) értékelés. A kettő nem ugyanaz, de az eredmények nagyban korrelálnak. Például Tier 2-es besorolást mindössze három vállalatnak sikerült elérnie: Waitrose, Marks & Spencer és Premier Foods. Ez a három cég pedig szerepel a között a hat cég között, akiknek a Performance Impact értéke C, ami az idei jelentésben szintén a legmagasabb érték, amit akármelyik vállalat elért. A másik három C besorolást elért vállalat: Groupe Danone, Cranswick és Genossenschafts-Bund.

A jelentésből továbbá kiderül, hogy a vizsgált gyártók egynegyede úgy gondolja, az állati eredetű élelmiszerek túlzó mértékben vannak jelen az élelmiszerellátásban. Véleményük szerint az állati eredetű élelmiszerekre való támaszkodás mértékét csökkenteni kell.

A cégek csupán 27 százaléka rendelkezik valamilyen élőállat-szállítási szabályozással, és a többségüknek (52 százalék) nincs a csonkításokra vonatkozóan semmilyen tiltásuk. Ezenfelül 19 olyan élelmiszergyártó volt a 150 közül, akik semmilyen hivatalos állatjóléti szabályzattal nem rendelkeznek. Ilyen a kínai KFC éttermeket üzemeltető Yum China Holdings vagy a Domino’s Pizza Inc.

A BBFAW-jelentés lényege, hogy átfogó és tiszta képet adjon az élelmiszeriparban megvalósuló állatjóléti intézkedésekről, azok bevezetéséről, és hogy rávilágítson azokra a hiányosságokra, amelyek továbbra is széles körben megfigyelhetők.

Ez a cikk is érdekelhet:

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Elég belőle egyetlen falat, és máris otthonos melegséggel tölt el

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének