Növényi alapú menüvel készülnek a párizsi olimpiára

Izmosabb növényi alapú kínálattal készülnek a párizsi olimpia szervezői

A fenntarthatóság jegyében jóval több vegán fogást szeretnének felszolgálni az olimpiai menü keretében Párizsban, mint a korábbi olimpiákon. Azt ígérik, kevesebb lesz az állati eredetű étel, több a zöldség, a gyümölcs és a növényi eredetű fehérje a kínálatban.

Az olimpia központi témájának legkevésbé sem az étkezés tekinthető, a szervezőknek mégis gondolniuk kell a sportesemény ezen aspektusára is. A július 26. és augusztus 11. között zajló 2024-es nyári játékokra várhatóan mintegy 16 millió ember érkezik Párizsba. A szervezők pedig azzal kalkulálnak, hogy az eseményre látogatók számára összességében több mint 13 millió fogást kell majd elkészíteniük. Gondoskodniuk kell a sportolók, az önkéntesek, a nézők és a sajtó képviselőinek étkeztetéséről is.

„Az esemény ezúttal Franciaországban zajlik majd, abban az országban, amely világrekorder az asztalnál eltöltött idő tekintetében. És mivel az emberiség eddig soha nem tapasztalt klímaváltozási és környezeti kihívásokkal szembesül, Párizsnak is fel kell vennie a kesztyűt. El kell érni, hogy mindenkinek lehetősége legyen jól és felelősségteljesen étkezni. A cél az, hogy a francia konyha kreativitását felhasználva felelősségteljesebb étkezési szokások uralkodhassanak a stadionokban és a sportesemények alatt”

olvasható az esemény hivatalos oldalán.

Kevesebb állati, több növényi az olimpiai menüben

A párizsi olimpia szervezőinek gasztronómiai felelősei arra vállalkoztak, hogy a fenntarthatóság jegyében csökkentik az ételfelhozatalban az állati eredetű termékek arányát, és növelik

  • a zöldségekét,
  • a gyümölcsökét és
  • a növényi eredetű fehérjékét.

Az ígéretnek persze van némi pikantériája. A szervezők a szlogenekben ugyanis rendre az olimpiai menü növényi alapú megreformálását emlegetik, a fogadalmaikat részletesebben taglaló dokumentum azonban csak a vegetáriánus opciók bővítésére tér ki.

A több növényi alapú lehetőségre mindenesetre – úgy tűnik – sportolói oldalról is van igény. A szervezők 200 francia és külföldi atléta körében végeztek felmérést az étkezési szokásaikkal, preferenciáikkal kapcsolatban. A válaszadók 20 százaléka arról számolt be, hogy flexitáriánus, míg 5 százalékuk vegetáriánus vagy vegán.

Párizs egyébként nem kizárólag az olimpiai menü „zöldítésével” gondoskodna arról, hogy a 2024-es sportesemény gasztronómiai szempontból a lehető legfenntarthatóbb legyen. Azt ígérik, hogy 80 százalékban Franciaországban előállított alapanyagokból dolgoznak majd. Visszafogják a műanyaghulladék termelését, minimalizálják az élelmiszer-hulladék mennyiségét, és azt is garantálják, hogy az olimpia során használt konyhai eszközök a játékok után nem a kukában végzik.

Ez a cikk is érdekelhet:

Ételt kóstoló és készítő férfi a konyhában.

Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek – úttörő kutatás bizonyítja

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zöldségben és gyümölcsben

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Gombakrémleves fekete tányérban, szürke felületen

Gombakrémleves csicseriborsóval – tápláló és melengető komfortfogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének