Kirk Haworth személyében először avatott vegán győztest a Great British Menu brit gasztroműsor. A növényi alapú étrendet követő – és ennek keretein belül is alkotó – séf egy „olimpiai” desszerttel kápráztatta el a zsűrit.
Kirk Haworth már azzal is történelmet írt, hogy bejutott a Great British Menu brit főzőműsor 2024-es évadának döntőjébe. Ő az első vegán séf, aki a regionális összecsapások során kiváló értékelést kapott mind a főételére, mind a desszertjére.
Olyannyira kiváló értékeléseket, hogy a maximális 40 pontból 38-at bezsebelve jutott a műsor döntőjébe. Ennél magasabb pontszámot még soha senkinek nem sikerült szereznie a 2006 óta rendszeresen megrendezett Great British Menu döntő előtti szakaszában.
Tovább tudta azonban fokozni a csodát: a döntőben is vegán győztest avattak idén a gasztroműsorban.
Vegán desszertjének segítségével lett ő a győztes
A regionális fordulókban Kirk
- babos lasagnével,
- öt karikából álló „olimpiai” desszerttel,
- tenger ízeit idéző gombás előétellel és
- tengeri moszatból készített „kaviárral”
nyűgözte le a zsűrit. Természetesen mind kizárólag növényi alapú összetevőkből készült.
A Great British Menu döntőseinek a feladata az volt, hogy egy olimpiai témájú bankettet szervezzenek Nagy-Britannia csapatának, amellyel a megmérettetések előtt megvendégelhetik a versenyzőket. A legmaradandóbb alkotásának az ötkarikás desszertjét ítélték meg a bírák, így Kirköt ennek a fogásnak az elkészítésével bízták meg.
Az Egység íze (A Taste of Unity) fantázianévre keresztelt édességben többek között a kakaó, a kesudió és a juharszirup is főszerepet kapott. Minden karika egy-egy kontinens ízvilágát idézte.
„Ez a desszert 10 pontból 10-es, kiütéssel. Az összes séfre nagyon büszke vagyok, de Kirkre különösen” – nyilatkozta a Great British Menu egyik bírája, Tom Kerridge.
Így alakult, hogy – a Great British Menu történetében első alkalommal – vegánt győztest avattak a döntő végén. „Kisfiúkorom óta erről a pillanatról álmodtam, szóval esetemben most szó szerint egy álom vált valóra” – mondta Kirk, miután kiderült, hogy az ő alkotását ítélték meg összességében a legjobbnak.
Micsoda egy vad utazás volt ez! Kevesen fogják látni azt, valójában mennyi munkát is fektettem ebbe az egész versenybe. Azt akartam, hogy minden egyes fogást ugyanolyan jóra alkossak meg, mint a többit. Addig meg sem álltam, amíg azt nem éreztem, hogy ezt abszolváltam
– tette hozzá később a közösségi oldalán.
A Lyme-kór térítette át a növényi alapú életmódra
Kirk korábban több Michelin-csillagos étteremben is dolgozott. Saját londoni étterme, a Plates egy felújítást követően idén tavasszal nyit meg újra.
A férfinél 2016-ban diagnosztizáltak Lyme-kórt. Észrevette, hogy a hús, a glutén, a finomított cukor és a tejtermékek elhagyása csökkentette a tünetei intenzitását. Ennek hatására döntött úgy, hogy életmódot vált, és áttér a növényi alapú étrendre.
Saját bevallása szerint azt szerette volna a Great British Menu zsűrijének bebizonyítani, hogy nincs szükség állati eredetű összetevőkre egy igazán ízletes menü megalkotásához. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt a lécet már most sikerrel megugrotta.