Vegán tojáskrém rusztikus tálban felülnézetből, fekete szezámmaggal és zöld levelekkel dekorálva, egy kéz mellete egy darab kenyeret tart, amin kevés tojáskrém van

Vegán tojáskrém háromféleképpen: tofus, csicseriborsós és avokádós

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

A vegán tojáskrém pofonegyszerűen elkészíthető, ugyanis a fekete sónak köszönhetően megszólalásig hasonlít az eredetire. A krém alapjához pedig többféle alapanyag közül is választhatsz: most egy tofus, egy csicseriborsós és egy avokádós változatot mutatunk.

A tojást rengeteg módon lehet helyettesíteni attól függően, melyik tulajdonságát szeretnéd imitálni. Ha kötőanyagként használnád, akkor kiváló választás lehet a lenmagzselé, a csicseriborsóliszt vagy édes sütemények esetén az almaszósz. Omlettet csicseriborsólisztből, míg rántottát vagy tojássalátát tofuból is készíthetsz. A kénes, tojásos ízt pedig az indiai szubkontinens egyik alaphozzávalójával lehet elérni: ez a kala namak, vagyis a fekete só.

Ezt a receptet három különböző alappal is elkészítheted: tofuval, avokádóval vagy csicseriborsóval. A végeredmény hasonló lesz, ugyanis mindhárom hozzávaló enyhe ízű, ami jól felveszi a hozzáadott fűszereket. Ami viszont nem elhanyagolható vagy cserélhető, az a fekete só: ennek köszönhető ugyanis a vegán tojáskrém domináns, tojásos íze.

Ezt az alapreceptet kedved szerint variálhatod. Lila hagyma helyett például használhatsz újhagymát vagy metélőhagymát is, petrezselyem helyett pedig tehetsz bele friss bazsalikomot vagy kaprot is.

A kurkumát csak a sárga színe miatt tesszük bele, ez a vegán tojáskrém ízvilágát nem befolyásolja, ezért opcionális a használata. Azonban ha túl sokat teszel belőle, keserű lehet, ezért érdemes óvatosan bánni vele.

Hozzávalók

  • 2 csomag (360 g) natúr tofu vagy 1 konzerv (265 g) csicseriborsó vagy 2 érett avokádó
  • 1 fej lila hagyma apróra vágva
  • 3-4 evőkanál vegán majonéz
  • 3-4 evőkanál vegán tejföl
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál kurkuma (opcionális)
  • 1 teáskanál fekete só
  • pár tekerés frissen őrölt bors
  • egy marék friss petrezselyemzöld

Vegán tojáskrém elkészítése

  1. A friss petrezselyemzöldet mosd meg és aprítsd fel.
  2. A lila hagymát pucold meg és vágd apró kockákra. Ha enyhébb hagymás ízt szeretnél, sózd le, hagyd állni tíz percet, majd öblítsd át egy apró lyukú szűrőben, és hagyd lecsepegni.
  3. A tofut, a megmosott és lecsepegtetett csicseriborsót vagy a megpucolt avokádót tedd késes aprítóba.
  4. Adj hozzá három evőkanál vegán majonézt, három evőkanál vegán tejfölt, két teáskanál mustárt, két evőkanál citromlevet, egy evőkanál olívaolajat (ha avokádót használsz, ez elhagyható), fél teáskanál kurkumát, egy teáskanál fekete sót, pár tekerés frissen őrölt borsot és ízlés szerint sót. Turmixold krémesre, majd ha szükségesnek érzed, adj még hozzá egy-egy evőkanál majonézt és/vagy tejfölt.
  5. Keverd hozzá a felvágott lila hagymát és petrezselymet, majd kóstold. Ha szükségesnek érzed, ízesítsd tovább sima vagy fekete sóval, borssal, citromlével vagy mustárral.
  6. A vegán tojáskrémet fogyaszthatod pirítóson, szendvicsbe töltve vagy a húsvéti menü részeként főtt burgonyával tálalva.

Ez a cikk is érdekelhet:

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének