Ezt gondolják a németek és az osztrákok a sejtalapú húsról

A Good Food Institute Europe és a YouGov piackutató legújabb felmérése többek közt a laborhúsról kérdezte a két ország lakosait. A reprezentatív felmérés szerint a németek és az osztrákok többsége pozitívan áll a sejtalapú húsokhoz. Sokan szeretnék, ha országuk részesülne az eljárás nyújtotta gazdasági lehetőségekből.

Több mint kétezer német és ezer ausztriai lakos véleményét kérte ki egy reprezentatív felmérésben a YouGov közvélemény-kutató és a GFI Europe. Az érdeklődés középpontjában a laborhús és a növényi alapú termékek álltak. A felmérés szerint a németek és az osztrákok nemcsak ismerik az eljárást, de támogatják is a sejtalapú húsok bevezetését – számolt be oldalán a felmérés eredményeiről a Good Food Institute Europe.

Arra a kérdésre, hogy hallottak-e már a sejtkultivációs eljárással készült húskészítményekről, a németek 53 százaléka felelt igennel. Az osztrák állampolgárok körében 59 százalék volt ezeknek az embereknek az aránya. A megkérdezettek közel fele meg is kóstolná az így készült húsokat. A németek valamivel érdeklődőbbek, náluk 47 százalék jelezte a nyitottságot, míg az osztrákoknál 42 százalék volt ez az arány. A válaszadók egyharmada pedig mindkét országban úgy nyilatkozott, hogy a sejtalapú hús vonzóbb számukra, mint a jelenlegi növényi alapú húshelyettesítők.

A fogyasztóknak kell mérvadónak lennie

A felmérés érdeklődött az új élelmiszergyártási technológiával kapcsolatos gazdasági véleményekről is. Mindkét országban 66 százalék volt azoknak az aránya, akik szeretnék, ha az országukban is történne termelés, hogy ezáltal erősödhessen a hazai gazdaság. Ebben a kérdésben a válaszadók politikai hovatartozástól függetlenül azonos véleményen voltak.

Az új élelmiszergyártási technológia által nyújtott gazdasági lehetőségek figyelmen kívül hagyása miatt sokat kritizálták például Olaszországot, akik a hagyományok védelmére hivatkozva betiltották a sejtkultivációs eljárással készült élelmiszerek gyártását. Ugyanígy a hagyományos vidéki életmód védelmére hivatkozva a magyar kormány is fontolgatja a sejtalapú hús betiltását.

Az olasz tiltás kapcsán a szabályalkotóknak igenis figyelembe kell venniük, hogy az erre a felmérésre válaszoló emberek – politikai nézetekre való tekintet nélkül – egyre inkább tisztában vannak az eljárásban rejlő gazdasági lehetőségekkel. És sokkal jobban érdekli őket, hogy saját maguk választhassanak, minthogy ideológiai vitákat folytassanak

– osztotta meg véleményét Seth Roberts, a GFI szakreferense.

A felmérésben részt vevők a szabályozásokkal és a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban is véleményt formáltak. Németországban 65 százalék, Ausztriában pedig 63 százalék véli úgy, hogy a sikeres engedélyeztetési eljárást követően a fogyasztóknak kell dönteniük arról, hogy kipróbálják-e a terméket. Vagyis ne a kormány döntse el helyettük, mint ahogy azt az olaszoknál láthattuk.

Több mint 60 százalék értett egyet azzal is, hogy az engedélyeztetés kapcsán kizárólag az élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi hatóságok véleménye számítson. Valamint, hogy a termék engedélyeztetése ne függjön az agráripar érdekeitől.

Ez a cikk is érdekelhet:

Vörösróka szimatol autók mögött egy parkolóban

Te tudod, mi a teendő, ha elütöttél egy vadállatot?

Bármelyik autóssal előfordulhat, hogy egy vadállat hirtelen az útra fut,

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének