A mogyoróvajas hummusz egy nagyon izgalmas változata a már jól ismert csicseriborsókrémnek, amelyben a tahinit, vagyis a szezámkrémet krémes mogyoróvaj váltja fel.
Ha már mestere vagy a hagyományos hummusznak, akkor itt az ideje, hogy egy kis csavart vigyél bele. Rengeteg variációja létezik a csicseriborsókrémnek, például céklás, paprikás, pikáns, citromos vagy tökmagos. Az alábbi receptben egy kis mogyoróvajjal bolondítottuk meg a hagyományos receptúrát.
A krémes mogyoróvajas hummusz titkai
A legjobb eredményt az előre beáztatott és otthon főzött csicseriborsóból kapjuk, de néhány trükkel a konzerves is tökéletesen megfelel. A konzerves csicseriborsót érdemes átmosás után 20 percig főzni szódabikarbónás vízben, így sokkal krémesebb végeredményt fogsz kapni. Természetesen ha kevés időd van és nem zavar, hogy nem lesz extrán krémes, ezt a lépést elhagyhatod.
Amint átszűrted a csicseriborsót, a sima hummusz érdekében érdemes a szemmel látható héjat leszedni, vagy ha sok az időnk és a türelmünk, akkor az összeset is eltávolíthatjuk. Ez az ízén nem változtat, így ezt a lépést el is hagyhatod.
A másik titkos összetevő, amitől igazán könnyed és krémes lesz, az a végén hozzáturmixolt jégkocka, így ha éppen van a fagyasztódban pár jégkocka, ezt a lépést ne hagyd ki.
A további krémességért ebben a receptben nem a tahini, hanem a mogyoróvaj felel. Ebből érdemes cukormentes és hozzáadott olajtól mentes változatot vásárolni, ha van rá lehetőségünk. Ilyen fajta mogyoróvajat bioboltokban vagy szupermarketek egészséges részlegén lehet kapni.
Hozzávalók:
3-4 adaghoz
- 240 gramm (egy konzerv) főtt csicseriborsó
- 2 evőkanál (lehetőleg cukormentes) mogyoróvaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál római kömény
- só
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb jégkocka
- olívaolaj (opcionális a tálaláshoz)
Elkészítés:
Opcionális lépések:
Ezek a lépések opcionálisak, de a krémes mogyoróvajas hummusz érdekében érdemes kipróbálni őket.
- Ha konzervs csicseriborsót használsz, főzd elő fél teáskanál szódabikarbónával 20 percig. Ezután tedd hideg vízbe és dörzsöld át, hogy a legtöbb héját el tudd távolítani.
- A fokhagymagerezdeket vágd durva darabokra – egy gerezdet kb. négybe. Hevíts fel kevés olívaolajat egy serpenyőben, dobd rá a fokhagymát, és pirítsd fél percig. Ezt a lépést akkor végezd el, ha nem szereted a nyers fokhagyma ízét vagy nem szeretnéd, hogy ez domináljon.
A hummusz elkészítése:
- A csicseriborsót tedd a turmixgép késes aprítójába, és add hozzá a mogyoróvajat, a fokhagymát, a citromlevet, a sót és a római köményt.
- Addig turmixold, amíg teljesen krémes nem lesz. Időnként állítsd meg és kapard le a mixer falára ragadt hummuszt, majd turmixold tovább.
- Kóstold, és tegyél még hozzá citromlevet, mogyoróvajat, római köményt vagy sót, ha szükségesnek érzed.
- Az extra könnyűségért dobj bele 1-2 jégkockát, és ezzel is turmixold krémesre.
- Tálaláskor opcionálisan locsold meg olívaolajjal, díszítsd friss zöldfűszerrel vagy egész csicseriborsóval és tálalj mellé pirítóst, friss nyers zöldséget vagy pitát.