receptgyüjtemény, a legjobb vegán szendvicskrémek

A legjobb vegán szendvicskrémek a hét minden napjára

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

A házi készítésű szendvicskrémek sokkal egészségesebbek és finomabbak, mint a bolti kencék, ráadásul sokkal pénztárcabarátabbak is. A hűtőben napokig elállnak, így csak egyszer kell elkészítened, hogy akár három-négy napra legyen mit kenni a reggeli pirítósra.

Íme a legjobb vegán szendvicskrémek receptgyűjteménye, amik nemcsak reggelire, hanem egy gyors ebédre vagy vacsorára is tökéletesek lehetnek egyaránt.

Hummusz

A hummusz nemcsak egy megunhatatlan klasszikus, hanem valószínűleg az egyik legegészségesebb dolog, amit a reggeli pirítósodra kenhetsz. Az eredeti változathoz mindössze négy hozzávaló szükséges: csicseriborsó, szezámpaszta (vagy más néven tahini), fokhagyma és citromlé. Opcionálisan római kömény is kerülhet bele.

Gyakori tévhit, hogy olívaolaj is kell bele. Az autentikus, közel-keleti hummusz olaj nélkül készül, és csak tálaláskor, a tetejére locsolnak egy keveset belőle. Tálaláskor szóba jöhet még a petrezselyemzöld, a pirospaprika vagy esetleg a füstölt paprika is.

Fehérbabpástétom

Fotó: Getty Images

A leggyakrabban, ha mártogatósról van szó, akkor a hummusszal találjuk szemben magunkat. Ez azért lehet, mert amellett, hogy isteni, roppant egyszerű az elkészítése.

Ha már unod, vagy nem lőheted el tizedszerre is a vendégségben ezt az elemet, akkor egy ehhez hasonló, ám órákon át tartó sütés-főzést nem igénylő alternatíva lehet a fehérbabpástétom. Mindössze negyedórát vesz igénybe az elkészítése, és a végeredmény egy könnyed, krémes és frissítő mártogatós.

Muhammara

Fotó: Getty Images

A muhammara egy közel-keleti mártogatós paprikából és dióból. Leggyakrabban mezzetál részeként, többféle mártogatóssal és pitával tálalják előételként, de kenheted kenyérre, vagy tésztaszósszá is alakíthatod.

Egy különleges összetevője a gránátalmamelasz, ami ázsiai boltokban vagy nagyobb áruházak nemzetközi részlegén kapható, de helyettesítheted balzsamecetkrémmel.

Diópástétom

Fotó: Getty Images

Külföldön a vékony lekvárréteggel fedett pástétomoknak igen nagy hagyománya van. A sörélesztőpehellyel bolondított sós, intenzív ízű diópástétomhoz pedig rettentően jól illik a lekvár édes, selymes krémessége, ami friss, ropogós kenyérre kenve tökéletes előhangja az ünnepi lakomának.

A diópástétomot gyakran hasonlítják a májkrém ízéhez, ezért nemcsak lekvárral, ünnepi előételként állja meg a helyét, hanem a reggeli pirítósod vagy az ebédre gyorsan összedobott szendvicsed kísérője is lehet.

Zakuszka

Zakuszka/Prove

Fotó: Prove.hu

A zakuszka általában paprikából, padlizsánból, hagymából, fokhagymából és némi olajból készül, de különféle változatai léteznek. Leginkább reggelire vagy vacsorára szokták friss kenyérre kenve fogyasztani, de bármi máshoz, mártogatósként vagy szószként is megállja a helyét.

Bár már biztosan találhatsz nagyobb szupermarketek balkán részlegein készen is, a házi verziót semmi nem múlja felül, és meglepődnél, milyen egyszerű otthon elkészíteni a zakuszkát.

Baba ganoush

Itthon, ha padlizsánkrémről esik szó, általában a füstös, erdélyi verzióra gondolunk, azonban érdemes kipróbálni az arab változatot is. A baba ganusra is jellemző a füstösség, de egy különleges összetevőben különbözik az erdélyi változattól, ami nem más, mint a tahini.

A tahinitől sokkal lágyabb és krémesebb lesz a végeredmény. Ha nincs a közeledben olyan bolt, ahol kapható, könnyen készíthetsz kávédarálóban szezámmagból.

Zöldborsópástétom

Fotó: Getty Images

A vegán majonézes zöldborsópástétom nemcsak ízletes és látványos, de könnyen elkészíthető otthon is. A zöldborsó vibráló zöld színe és friss íze egy fantasztikus krémes állaggal párosul, ami garantáltan elvarázsolja azt, aki kipróbálja.

A zöldborsópástétom változatos felhasználási lehetőségeket kínál, így bátran kísérletezhetsz vele. Tökéletes előételként, de remekül megállja a helyét délutáni nasiként vagy éppen szendvicsfeltétként is.

Ez a cikk is érdekelhet:

Fekete macska fekszik a földön

Zárlatot rendeltek el, sötét szeánszok miatt korlátozták az örökbefogadást

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének