egy felmérés szerint több növényi alapú receptre lenne szükség

Több vegán receptre lenne szükség az újságokban

A Sentient Media és a Better Food Foundation elemzése úgy találta, hogy továbbra is a húsos receptek dominálnak az újságok receptrovataiban. A két szervezet felmérésében olyan újságokat vizsgált, melyek klímaváltozásról szóló tudósításai megfelelnek a jelenlegi tudományos konszenzusnak, vagyis ahol a szerkesztőségek tisztában vannak az állatipar és a húsos ételek környezetre gyakorolt romboló hatásával.

Az amerikai és brit újságok receptes rovatait vizsgálta két szervezet, hogy kiderüljön, mennyire vannak szinkronban azzal az üzenettel, amelyet a klímaváltozással kapcsolatos híreik közvetítenek. Az eredmény azt mutatja, hogy továbbra is a húsos receptek dominálják a vonatkozó rovatokat. A vizsgálat országonként négy-négy hírügynökségre fókuszált. A kiválasztás kritériuma az volt, hogy az adott médium megfelelő módon közvetítsen a klímaváltozásról és annak emberi okairól: vagyis hogy ne hallgassák el az állatipar és az emberi tevékenység szerepét az éghajlatváltozásban. A felmérést végzők szerint gyanítható, hogy az újságok szerkesztősége tisztában van az állatipar éghajlatra gyakorolt káros hatásaival.

A növényi étrend széles körű elterjedése – különösen északon – kulcsfontosságú az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésében, és az egyik leghatékonyabb módszer, amit egyénileg alkalmazhatunk a karbonlábnyomunk csökkentésére. Figyelembe véve a média kulturális normákra gyakorolt hatását, az újságoknak kiemelt lehetősége és felelőssége van a növényi alapú étkezés normalizálásában

– olvasható a Better Food Foundation oldalán.

Az amerikai újságokban (Associated Press, New York Times, Washington Post, Yahoo News) 53,6 százalék a húst is tartalmazó receptek aránya. A vegetáriánus (vagyis tejipari termékeket tartalmazó) receptek 26,2 százalékban, vegán receptek pedig 20,2 százalékban fordultak elő. Az Egyesült Királyság újságjaiban (BBC, The Guardian, The Independent, ITV) ezek az értékek 60,6 százalék, 27,9 százalék és 11,6 százalék voltak. Csupán három olyan újság volt (The Guardian, Washington Post, Yahoo News), ahol a húsos receptek aránya alacsonyabb volt 50 százaléknál. A mutatók megváltoznak, ha a vegetáriánus receptek arányát hozzáadjuk a húsos receptek arányához, abból kiindulva, hogy a tejipar és a húsipar nem választható külön. Az elemzés fel is hívja a figyelmet, hogy pusztán a tejipar önmagában az üvegházhatású gázok kibocsátásának 3,4 százalékáért felelős.

Vegán receptet a húsos helyett

Egy közelmúltban végzett elemzés feltárta, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos hírek mindössze 7 százaléka említi az állatipart a klímakrízissel összefüggésben. A fent vizsgált újságok mind ebbe a kategóriába tartoznak, ezért a felmérést végzők javaslatokat is tettek a receptrovatok átalakítására, mely szerint:

  • A növényi és húsos receptek aránya legyen 2:1-hez.
  • A növényi receptek jelenjenek meg elsőként a rovatban, azokat kövessék a húsos receptek.
  • A szezonális ajánlások fókuszáljanak a növényi alapú variációkra (vegán BBQ a nyáron, vegán hálaadási receptek ősszel stb.).
  • A népszerű receptekben cseréljék ki az állati összetevőt növényire.
  • Rendeljenek klímabarát értékeket az egyes receptekhez a felhasznált hozzávalók alapján, és mutassák be a klímabarát verziókat.

(Plant Based News)

Ez a cikk is érdekelhet:

Ételt kóstoló és készítő férfi a konyhában.

Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek – úttörő kutatás bizonyítja

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zöldségben és gyümölcsben

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének